Witam! Ma ktos moze jakis opis tego procesu jak to wykonac ?
Pozdrawiam
Cross filmu e6 w chemii c41
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cross filmu e6 w chemii c41
mamiya lover:)
Rozumiem JA doskonale, caly problem polega na tym czy przepuscic film e6 w chemii c41 i wg czasow jak pod film c41 czy troche nalezy to udoskonalic, widzialem gootowe obrazki, wyszly dosc ciekawie ale sformulowanie 1 stop lub 3 stop niewiele domnie przemawia chodzi mi o jakis przyklad czasow bo nigdy tego nie robilem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
czas wołania czy to e6 w c41, czy to odwrotnie jest taki jak podaje instrukcja danego procesu. to o co pytasz, to korekcja naświetlania. to znaczy, że wołając dany slajd w procesie c41, aby uzyskać prawidłowo wywołany film, należy go uprzednio prześwietlić o 1EV lub 3EV. kiedyś jak mnie kręciło crossowanie, znalazłem parę stron, na których podane były zalecane wartości korekcji. było to dawno, więc nie mam zachowanych linków, ale nie trać ducha, albowiem kto szuka ten znajdzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jeszcze bede szukac, aczkolwiek wczoraj znalazlem tylko skany wraz z wartosciami 1 stop itp ale nic konkretnego, a mam jedna astie ktora mialem w aparacie jak go kupilem i myslalem nad scrossowaniem jej by sprawdzic jak to wychodzi a przy okazji by zaspokoic ciekawosc - co tam jest :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja dzis pierwszy raz wywolalem Elitechrome 100 w labie na maszynie jako kolor c41 - mimo, ze naswietlone tak jak trzeba (w "punkt") i wyszlo mega przepalone. Jakies 2ev minimum. Wychodzi na to, ze w tym przypadku tego Elite 100 trzeba jako 400 ustawic w aparacie .
Sam jakies info na ten temat bym chcial. :)
EBX naswietlony jako 100 nominalnie efekt mocno przejarany, 320T naswietlilem jako 800 - efekt ok.

Sam jakies info na ten temat bym chcial. :)
EBX naswietlony jako 100 nominalnie efekt mocno przejarany, 320T naswietlilem jako 800 - efekt ok.