Witam kompletuję ciemnie zdobyłem krokusa 44l ,,korex, suszarkę, czy jest jakaś alternatywa zamiast maskownicy z braku kasy muszę maskownicę pominąć na jakiś czas powiedzcie jak sobie radziliście bez maskownicy ?
natomiast przy super wielkich powiększeniach, ale nie tylko przecież, można wziąć arkusz blachy stalowej, pomalowanej czarnym lakierem najlepiej, położyć to na dechę powiększalnika, a papier mocować taśmami magnetycznymi, a z braku laku jakimikolwiek magnesami.
jak wpiszesz w google "magnetic enlarging easel" to zobaczysz, o czym mówię.
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 04 sty 2012, 13:28 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zbyszek73 pisze:powiedzcie jak sobie radziliście bez maskownicy ?
Jak chcesz moge ci odstapic, ramke stalowa pomalowana na czarny mat, jest dosyc ciezka i ladnie dociska papier. Pasuje do formatu 20x25cm. Kupilem maskownice i juz nie jest mi potrzebna.
ja jak robię jakieś większe powiększenie (mam maskownicę 13x18) to polewam deskę powiększalnika wodą- tak, aby utworzyła cieniutką warstwę- i na to kładę papier. Kropelki które wyciekną ścieram, papier trzyma się przez jakiś kwadrans.
no widzę że prawie każdy kładł papier pod powiększalnik bez maskownicy fajne pomysły macie tylko ten z wodą na deskę to troszkę ryzykowny drewno pęka od wody szkoda deski
pozdrawiam i dzięki za pomoc