co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Agfa Alliance recording IR, cięta z dużej roli, bkt z filtrem Hoya R720
H&W Control 1:16
22,5°C, 8 min., kręcenie co 1 min
TF-2,
Wyniki w zasadzie jak poprzednio. Tonalności niestety nie ocenie bez odbitek lub skanera, ale wygląda to podobnie.
Zastanawiam się, czy wywoływacze z fenidonem nie są zbyt aktywne na tę emulsję.
H&W Control 1:16
22,5°C, 8 min., kręcenie co 1 min
TF-2,
Wyniki w zasadzie jak poprzednio. Tonalności niestety nie ocenie bez odbitek lub skanera, ale wygląda to podobnie.
Zastanawiam się, czy wywoływacze z fenidonem nie są zbyt aktywne na tę emulsję.
co właśnie wywołałeś?
Kisiel Szwarzem warzyłem w sobotę. Jakoś zmierzchem. Bronką z pięciocentymetrowym słoikiem. Kentmere 400, mytol 1+1, rotacyjnie, rankiem dziś. Cyfrą negatyw chapsnięty.
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Agfa Alliance recording IR, cięta z dużej roli, bkt z filtrem Hoya R720
D76 1:1
23,5°C, 6 min., bez mieszania
TF-2,
Narazie najlepsze wyniki, podobne do nierozcieńczonego D76, ale chyba trochę ładniej.
Tak się jeszcze zastanawiam nad wyrzuceniem hydrochinonu i/lub dodaniem bromku potasu
D76 1:1
23,5°C, 6 min., bez mieszania
TF-2,
Narazie najlepsze wyniki, podobne do nierozcieńczonego D76, ale chyba trochę ładniej.
Tak się jeszcze zastanawiam nad wyrzuceniem hydrochinonu i/lub dodaniem bromku potasu
co właśnie wywołałeś?
to wtedy wyjdzie Ci H76

To też dodam... Rollei superpan 200 w procesie odwracalnym orwo
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
No to cyba widać - rozrzedzanie, bromek i usunięcie hydrochinonu ma mi obnizyć aktywność wywoływacza,
co właśnie wywołałeś?
Ale o jaki efekt chodzi, co chcesz osiągnąć, jak rozumiem, w wywołaniu tej Agfy?
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Obniżenie kontrastu. No chyba, że źle kombinuję.
Fenidon się na pewno nie sprawdza, więc macam M i Q.
Fenidon się na pewno nie sprawdza, więc macam M i Q.
co właśnie wywołałeś?
POTA Ci nie przypasowała to nie wiem co może zadziałać? Może d96 rozcieńczony?
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
POTA dała zaczernienie jak stopiędziesiąt. No jakoś tak zrobili tę emulsję, że jak by jej nie spaskudzić wywołaniem, to i tak rysunek jest kontrastowy :)
Najlepiej na razie D76 i H&W Control. Trzeba też brać pod uwagę, że ostatnie próby są z filtrem IR, podniesiony kontrast jest pożądany. No ale nie mam na razie możliwości nawt zeskanowania >:(
Najlepiej na razie D76 i H&W Control. Trzeba też brać pod uwagę, że ostatnie próby są z filtrem IR, podniesiony kontrast jest pożądany. No ale nie mam na razie możliwości nawt zeskanowania >:(
co właśnie wywołałeś?
Wyzwanie, ale doktoratu i tak nikt nie przyzna. Taka dola pioniera 

co właśnie wywołałeś?
A dedykowany od Agfy: https://p1siedlce.pl/produkt/wywolywacz ... 1c-1-litr/ zwiększy czy zmniejszy kontrast?
co właśnie wywołałeś?
Jeśli POTA daje za wysoki kontrast, to rzeczywiście trudna kwestia, bo ten wywoływacz raczej daje niski kontrast. Nie wiem, może skrócenie czasu wywoływanie pomogloby w tym wypadku? Mimo to fenidonu chyba bym nie skreślał...
Jeśli jednaj chcesz kombinować z D76 to na Twoim miejscu próbowałbym zmniejszyć ilość boraksu, to na pewno obniży aktywność wywoływacza, może zwiększyć ilość metolu i zmniejszyć ilość hydrochinonu
Próbowałeś ew. wywoływać to w D23 lub D25? Tylko pewnie okupisz to gorszym wyzyskaniem światłoczułości
Ewentualnie chyba niektóre wywoływacze dwukąpielowe działają też wyrównawczo, może to byłaby też jakaś opcja
Jeśli jednaj chcesz kombinować z D76 to na Twoim miejscu próbowałbym zmniejszyć ilość boraksu, to na pewno obniży aktywność wywoływacza, może zwiększyć ilość metolu i zmniejszyć ilość hydrochinonu
Próbowałeś ew. wywoływać to w D23 lub D25? Tylko pewnie okupisz to gorszym wyzyskaniem światłoczułości
Ewentualnie chyba niektóre wywoływacze dwukąpielowe działają też wyrównawczo, może to byłaby też jakaś opcja
-
- -#
co właśnie wywołałeś?
To jest klisza do naświetlarek CTP, zrobiona jak widać bardzo dobrze. Wszelkie dedykowane procesy dadzą mega efekt czrno-biały, a ja próbuję uzyskać trochę tonów, wykorzystując jej niesamowitą czułość w podczerwieni (daleko głębiej niż 720nm). Nie liczę na nateriał do zdjęć portretowych :)
Zrobię może jeszcze jakieś próbki i będę latał z tym co jest (a jest w sumie nieźle), póki są liście na drzewach.
Tak, myślałem o wywoływaczach dwukąpielowych, ale POTA i H&W Control, jako ekstremalnie niskokontrastowe, zapowiadały się lepiej.
Zrobię może jeszcze jakieś próbki i będę latał z tym co jest (a jest w sumie nieźle), póki są liście na drzewach.
Tak, myślałem o wywoływaczach dwukąpielowych, ale POTA i H&W Control, jako ekstremalnie niskokontrastowe, zapowiadały się lepiej.
co właśnie wywołałeś?
57-59/25
2x Foma 100
Kentmere 200
Diafine
22C, 2x 4 min., 10/60x3
2x Foma 100
Kentmere 200
Diafine
22C, 2x 4 min., 10/60x3