co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -# mod
- Kontakt:
co właśnie wywołałeś?
Test nowego otworkowca 13x18. Fomapan 200 w pyro HD 1+1+100, naświatlanie wg wskazania expoDev 17,6 sek, orbital, 9:41. Wyszło jak miało wyjść z wyjątkiem zaświetlenia od niezauważonej szczeliny. Naprawione.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
co właśnie wywołałeś?
15-16/25
Foma 200 @ 125 ASA
Rodinal 1+100
20C, 18 min., 30/210x3
Foma 200 @ 125 ASA
Rodinal 1+100
20C, 18 min., 30/210x3
co właśnie wywołałeś?
zladygin, a pokażesz Zbyszku tego dziurkacza ? Jakaś własna konstrukcja ?
Fan Pentax'a.
-
- -# mod
- Kontakt:
co właśnie wywołałeś?
Dziurka jak dziurka. A właściwie cała rodzina od 4x5 do 8x10. Nie w tym wątku.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
co właśnie wywołałeś?
75mm, Ilford FP4+ (120), FX-55 (1+0), 9', 20°C
75mm, Ilford FP4+ (120), FX-55 (1+0), 9', 20°C
Dzięki. Dla mnie to jest zabawa, jak robienie na drutach, czy inne hobby. W dodatku życie zostawia mi ciągle tylko malutkie okrawki czasu na cieszenie się nią, a sam cel jest dla mnie mniej istotny niż droga. 8x10 mam okazję wyszarpać na spacer kilka razy do roku. M.z. jest tutaj sporo osób, które są na dużo, dużo wyższym poziomie niż moje wypociny.
co właśnie wywołałeś?
75mm, Ilford FP4+ (120), FX-55 (1+0), 8'30", 20°C
75mm, Ilford FP4+ (120), FX-55 (1+0), 8'30", 20°C
Dwie średnie Delty 3200, naświetlane na iso 1000, ID-68 stock, 19°C. Pierwsza rolka 8:50, druga 9:00, tak na wszelki wypadek bo stock był ten sam.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
ORWO UP52 16mm. Naświetlone na 100ASA, czas pierwszego wywołania 6 minut 30 sekund, do pierwszego wywoływacza dorzucone dodatkowo 3g KBr.
Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

co właśnie wywołałeś?
Na jaką objętość płynu te 3g? Tak żeby informacja była dla kogoś użyteczna

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
co właśnie wywołałeś?
Większość informacji w tym wątku jest bezużyteczna. Co mi z wiedzy że X wywołał Y w Z? Sens ma podawanie pełnych danych o materiale, EI, wywoływaczu, procesie i oceny efektów. Taki zestaw danych się trafia, ale jako wyjątek.
co właśnie wywołałeś?
aka, tyż prowda. Jednak uważam że taki wątek jest
1- dobrym archiwum na wypadek zaginięcia notatek, raz się ratowałem
2- materiałem porównawczym dla kogoś kto testuje nowe kombinacje, może znaleźć kogoś kto już tego używał i o szczegóły po prostu dopytać.
Rzeczy bezużyteczne nie istnieją, należy tylko wiedzieć jak pozyskać z nich informacje
1- dobrym archiwum na wypadek zaginięcia notatek, raz się ratowałem
2- materiałem porównawczym dla kogoś kto testuje nowe kombinacje, może znaleźć kogoś kto już tego używał i o szczegóły po prostu dopytać.
Rzeczy bezużyteczne nie istnieją, należy tylko wiedzieć jak pozyskać z nich informacje

co właśnie wywołałeś?
Imperitus, Słuszna uwaga. 3g KBr na litr wywoływacza Fenal W14 z dodatkiem 2.5g KSCN. Fenal W14 z 2.5g KSCN na litr to mój standardowy wywoływacz do cz-b odwrotek. Do "staruchów" mam wersję z dodatkiem 3g KBr na litr.
Więcej sprzętu niż talentu 

co właśnie wywołałeś?
aka, nic nie stoi na przeszkodzie. Z tym że subiektywna ocena negatywu może się średnio sprawdzać w przypadku amatorów jak ja, lepszy byłby pewnie wykres z densytometru.