Link do YouTube
Czy komuś z posiadaczy JOBO z liftem takie coś się robi. Lift jest praktycznie nowy, kupiony jakieś 3 m-ce temu nówka w kartonie, więc raczej powinien trzymać mocno. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być i jak temu zaradzić?
Ciekawy przypadek mojego JOBO z liftem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ciekawy przypadek mojego JOBO z liftem
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nie wiem czy dobrze zrozumiałem idee problemu, ale jeśli chodzi o to że korex odjeżdża to najprawdopodobniej może byc to wina rolek i ich nierównego ustawienia, są pod delikatnym kątem i to powoduje odsuwanie się korexu, tak na mój rozumek, ale to tylko takie dywagacje, bo jobo na oczy nigdy nie widziałem, tylko na zdjęciach
Re: Ciekawy przypadek mojego JOBO z liftem
Chodzi o to ze w jedna strone probuje wypchnac tank?J.A. pisze:Link do YouTube
Ja tak nie widzialem nigdy u siebie, ale stawialbym ze rolki prowadzace tank (te na ktorych sie opiera z drugiej strony) sa z jakiegos powodu obrocone wzgledem osi zebatki. Oczywiscie to tylko hipoteza. :)
Skoro wszyscy chórem, że to rolki, to ja sprawdziłem te rolki. Niestety to nie to. No i też trochę by to dziwne było, lift jest nowy, a rolki należą właśnie do lifta, więc też są nowe.
Ale teraz tego nie mogłem powtórzyć w żadnej konfiguracji. Nie ciągnie mi teraz żadnego koreksu*. Muszę odtworzyć warunki bo to mnie wkurza.
A co będzie jak będę wywoływał E-6 i mi się tank wypnie? Nie mogę tego tak zostawić.
*Korex to marka, puszka do wywoływania filmów to koreks. Tak jak Rover to marka, a bicykl to rower
Ale teraz tego nie mogłem powtórzyć w żadnej konfiguracji. Nie ciągnie mi teraz żadnego koreksu*. Muszę odtworzyć warunki bo to mnie wkurza.
A co będzie jak będę wywoływał E-6 i mi się tank wypnie? Nie mogę tego tak zostawić.
*Korex to marka, puszka do wywoływania filmów to koreks. Tak jak Rover to marka, a bicykl to rower

-
- -#
- Kontakt:
No więc odkryłem.
Efekt powtarzalny, ale tylko w niektórych przypadkach.
Wywoływałem wtedy 7 filmów razem, połączone 1510+1530+1530. Bardzo rzadko tak robię, bo trzeba się mocno zwijać i nie ma miejsca na pomyłkę i gapiostwo. Ale czasami trzeba.
Zrobiło się to w trakcie ostatniego płukania. Stwierdziłem, że nie zaszkodzi jak będę cykle wymiany przedłużał, ale w zamian wleję więcej niż przepisowo wody (1litr, zamiast 0,8l). Podnoszenie tego normalną dźwignią jest niewykonalne, ale ja mam zrobioną wajchę z drugiego końca podpory, dzięki temu to nie problem.
Ciężar koreksu tak go ciągnie. Woda musi odpływać i przypływać, falować w rytm zmiany obrotów.
Efekt powtarzalny, ale tylko w niektórych przypadkach.
Wywoływałem wtedy 7 filmów razem, połączone 1510+1530+1530. Bardzo rzadko tak robię, bo trzeba się mocno zwijać i nie ma miejsca na pomyłkę i gapiostwo. Ale czasami trzeba.
Zrobiło się to w trakcie ostatniego płukania. Stwierdziłem, że nie zaszkodzi jak będę cykle wymiany przedłużał, ale w zamian wleję więcej niż przepisowo wody (1litr, zamiast 0,8l). Podnoszenie tego normalną dźwignią jest niewykonalne, ale ja mam zrobioną wajchę z drugiego końca podpory, dzięki temu to nie problem.
Ciężar koreksu tak go ciągnie. Woda musi odpływać i przypływać, falować w rytm zmiany obrotów.
-
- -#
- Kontakt:
Może poziomowanie stołu? Efekt jest niezależny od zębatki i nie występuje na mniejszych puszkach. Używasz 15xx cz 25xx. Jeżeli lejesz po półtora litra, to raczej 25xx. No i kwestia obrotów, na mniejszych się to nie dzieje. Ja kręcę na "P".
-
- -#
- Kontakt: