Ciekawostka z eBaya
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
a kolega widział cene dostawy?
na ebay od jakiegos juz czasu sie scfanili, przedmioty schodzą za bardzo niskie ceny, ale dostawa jest droga, bo od kosztów dostawy mimo że opłacanych w jednej płatności z ceną przedmiotu nie płaci się prowizji, do tego tez się złapałem
tam jest 49'999 słownie czterdzieści dziewięć tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć :D a nie 49 dolców :P
na ebay od jakiegos juz czasu sie scfanili, przedmioty schodzą za bardzo niskie ceny, ale dostawa jest droga, bo od kosztów dostawy mimo że opłacanych w jednej płatności z ceną przedmiotu nie płaci się prowizji, do tego tez się złapałem
tam jest 49'999 słownie czterdzieści dziewięć tysięcy dziewięćset dziewięćdziesiąt dziewięć :D a nie 49 dolców :P
Nie, tam cena dostawy to tylko $1000, ale za to "około", bo sam sprzedawca nie wie, ile tego ma. Swoją drogą, to kredyt potrzebny jest w podwójnej wysokości: na aparaty i na miejsce na nie 

Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Jakoś tego nie zauważyłem, to co kupowałem ostatnio za oceanem miało bardzo przyzwoite koszty przesyłki, ale to raczej drobne rzeczy. A z Holandii załapałem się na darmową przesyłkęMalfas pisze:na ebay od jakiegos juz czasu sie scfanili, przedmioty schodzą za bardzo niskie ceny, ale dostawa jest droga, bo od kosztów dostawy mimo że opłacanych w jednej płatności z ceną przedmiotu nie płaci się prowizji

bo zapewne kupowałeś od kogoś kto po prostu sprzedawał coś co mu nie potrzebne, ale już z rok temu siostra mi wspomniała o takich praktykach, jak mowiłem jej ze znalazłem aukcje z kosztem przesyłki na poziomie 100 zł w allegro za coś co moze kosztować góra 15 zł
to niby częsta i powszechna praktyka handlarzy, całkiem nie głupia trzeba przyznać
to niby częsta i powszechna praktyka handlarzy, całkiem nie głupia trzeba przyznać
zazwyczaj sprzedaje się to, z czego się nie korzystaMalfas pisze:bo zapewne kupowałeś od kogoś kto po prostu sprzedawał coś co mu nie potrzebne

A praktyka zawyżania kosztów ma krótkie nóżki - tylko idiota nie patrzy na nie przed kliknięciem. Ostatnio na A. upatrzyłem książkę o fotografii - cena 11 zł, koszty kurierem prawie 20. Na sugestię, że może taniej/pocztą pani powiedziała, że nie, to decyzja szefostwa. Dwa razy aukcja była wystawiana - sprzedano 1 sztukę z ok. 40.
Ludzie też maja swój rozum...
Ale jaka jest w tym logika? Jeżeli coś jest warte 15 zł, a sprzedawca chce za przesyłkę 100 zł, to kto o zdrowych zmysłach to kupi?Malfas pisze: jak mowiłem jej ze znalazłem aukcje z kosztem przesyłki na poziomie 100 zł w allegro za coś co moze kosztować góra 15 zł
Prędzej wyobrażam sobie, że coś jest warte 120 zł, a sprzedawca wystawia od złotówki z kosztem przesyłki 100 zł. To by miało sens.
I zaraz się połapią do regulaminu wstawią pewne ograniczenia i będą wywalać takie aukcje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A pamiętasz bilety na Euro? Sam widziałem bilety na koncert Dead Can Dance po cenie nominalnej, z kosztami wysyłki 300 zł/szt. Jeśli prawo blokuje pewne zachowania rynkowe, to nie dziwota, że niektórzy próbują to obchodzić.J.A. pisze:Ale jaka jest w tym logika? Jeżeli coś jest warte 15 zł, a sprzedawca chce za przesyłkę 100 zł, to kto o zdrowych zmysłach to kupi?
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
może troszkę odejdę od tematu. mnie osobiście wkurza, gdy mam do czynienia ze sprzedawcą (allegro np.) który oferuje negatyw za 15,5, a natomiast koszt przesyłki ustalił na 12. przy zamówieniu 10 negatywów, koszt przesyłki jakoś rozchodzi się po kościach, natomiast zakup jednej sztuki...J.A. pisze:To się nie zrozumieliśmy. Dla mnie coś jest warte tyle ile ktoś chce za to zapłacić, a nie tyle ile jest napisane.przyjąłem jako wartość realną.Malfas pisze:co moze kosztować góra 15 zł
inna sprawa, że koszt przesyłki w wysokości 12pln jest bardzo mocno naciągany, delikatnie rzecz ujmując.