Ciekawe wyniki naświetlania testowego, hmm...
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Pacjent to Canon EF wyposażony w obiektyw Canon FD 1.4/50 SSC. Fomapan 100@100, Kodak D-76 1+1 (obróbka jak zawsze). Wszystko w dobrym/bardzo dobrym stanie, czasy sprawdzone, obiektyw śmiga, puszka szczelna. Zrobiłem serię testową ze statywu w identycznych warunkach oświetleniowych. Pierwsze zdjęcie (niejako wzorcowe) bez filtra, reszta z filtrem pomarańczowym (x2). Im bardziej domykam przysłonę, tym większe zaczernienie negatywu i mniejszy kontrast. Oto wyniki z podaną ekspozycją, może mi rozjaśnicie nieco tą zagadkę. Zacznijcie oglądać to od końca, mechanizm dołączania plików w serii odwraca kolejność.
A bez filtra tak nie jest? Może filtr jest krzywy.
Bez filtra nie robiłem jeszcze takiej serii. Ale filtr wygląda na całkiem sprawny, to jest Hoya.
- -#
Czemu pokazujesz skany a nie pasek negatywu?
Oczywiście.
Bo te skany mam pod ręką. Jutro postaram się sfotografować negatyw.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2023, 21:54 przez miki11, łącznie zmieniany 2 razy.
A jednak to było jak najbardziej zasadne pytanie. Bingo! Okazuje się, że przysłona - owszem - działa, jednak ten model Canon'a otrzymał sporo różnych funkcji w dźwigni samowyzwalacza i dodatkowej dolnej dźwigience tegoż samowyzwalacza. I niby sprawdzałem, prawdopodobnie odrobinę wcześniej, że przysłona elegancko się domyka, a jednak w momencie wykonywania tych zdjęć te dźwigienki musiały być tknięte moją nierozważną ręką i tu już nie było przymknięcia. Także bardzo dziękuję Koledze technik219 za celne pytanie oraz Koledze Z_Photo za uświadomienie mi ile funkcji w tym modelu może pełnić tak zwana dźwignia samowyzwalacza. Tu po prostu jest ona optycznie podobna do normalnych, a jednak funkcjonalnie daje sporo różnych możliwości (m.in. podgląd w wizjerze przy domkniętej przysłonie). Temat uważam za rozwiązany, pozdrawiam.
Właśnie to pytanie naprowadziło mnie na właściwy (jak się wydaje) trop. Obiektyw może być sprawny, ale jeśli zostanie on zamontowany w korpusie, w którym wcześniej naciśnięto w stronę komory lustra dźwignię samowyzwalacza (przełącza to aparat w tryb pomiaru przy otworze roboczym), to przysłona nie będzie się domykać. Wynika to z faktu, że sterująca przysłoną dźwignia w korpusie nie zasprzęgla się z mającą z nią współpracować dźwignią w obiektywie.
Było mi łatwo zdiagnozować przyczynę problemu, bo od niedawna też posiadam Canona EF (swoją drogą to wspaniała konstrukcja) i wiem, że dżwigienką samowyzwalacza i małą dźwigienką pod nią uruchamia się także inne funkcje niż tylko opóźnienie wyzwolenia migawki - co na początku użytkowania tego modelu może nieco zaskakiwać. Takie same funkcje uruchamiają te dźwigienki w topowym Canonie F-1, czy prostszym FTb.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Jednym słowem, muszę powtórzyć testową sesję z łódkami 

Na marginesie:
Canon EF to przeciwieństwo Olympusa jeśli chodzi o gabaryty i masę. Ale dzięki tym cechom może on służyć jako narzędzie nie tylko do fotografowania.
Mechanika w tym aparacie pracuje tak, że aż się chce go używać - pod tym względem jest do Olympusa bardzo podobny.
Canon EF to przeciwieństwo Olympusa jeśli chodzi o gabaryty i masę. Ale dzięki tym cechom może on służyć jako narzędzie nie tylko do fotografowania.

Mechanika w tym aparacie pracuje tak, że aż się chce go używać - pod tym względem jest do Olympusa bardzo podobny.
_________________________________________________________________________________
Mogę tylko dodać od siebie, że model EF daje dużą satysfakcję podczas fotografowania, a brak trybu preselekcji przysłony jest jedynie cienką wymówką dla tych, którzy się po prostu do niego przyzwyczaili. Ja też należę do ludzi używających trybu preselekcji przysłony i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony faktem, jak łatwo świadomie fotografować wykorzystując tryb preselekcji czasu obecny w tym modelu. Z uwagi na przemyślane umieszczenie kółka nastaw czasów, możemy patrząc w wizjer (obserwując parametry ekspozycji i wskazania światłomierza) szybko wybrać interesujący nas czas (a więc i skorelowaną z nim ujemnie przysłonę). Jeśli ta prosta prawda dotrze do naszej szarej substancji, mentalne bariery związane z brakiem trybu preselekcji przysłony znikają. Pomijam fakt, że najlepszy jest i tak tryb manualny 

Tutaj mozna by sie klocic

Ten tryb pracy może być przydatny w szczególności do fotografujących dynamiczne sceny - wtedy właściwy czas naświetlania może być parametrem istotniejszym niż głębia ostrości regulowana przysłoną.
Na przykład gdyby te łódki nagle zaczęły płynąć.