Witam, posiadam sprawnego Canona t-70, który pstryka niesamowite zdjęcia i jako tako nie mam problemu z jego obsługą.
Zastanawiają mnie jednak ustawienia do których jeszcze nie doszedłem m.in. długie i krótkie czasy. Nie jestem w stanie powiedzieć czy posiada on ekstremalnie długie i krótkie, dlatego proszę o pomoc.
Jeśli ktoś z Państwa ma instrukcję po polsku albo jest w stanie mi to objaśnić.
Pozdrawiam i dziękuję.
Damian.
Canon T-70
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
w instrukcji stoi, że zakres czasów wynosi od 1/1000 s do 2 s.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
Masz w nimdziurka1989 pisze:tak, to ja wiem ale chodzi mi o to, że nie wiem jak to ustawić, czy one się automatycznie ustawiają czy można manualnie. nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem, że zielony jest w kwestii obsługi tego aparatu ale proszę o pomoc :)
8 Exposure Modes
• Standard Program
• Wide Program
• Tele Program
• Shutter-priority AE
• Programmed Flash
• Electronic Flash AE
• Manual
• Stopped-down AE
Na początek używaj Standard Program i powoli dojdź do Manual
Tu masz opisy programów
http://www.mir.com.my/rb/photography/co ... index1.htm
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 18:20 przez mrek, łącznie zmieniany 1 raz.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Re: Canon T-70
To super aparat pracujący bardzo elastycznie. Trzy główne programy:dziurka1989 pisze:Witam, posiadam sprawnego Canona t-70, który pstryka niesamowite zdjęcia i jako tako nie mam problemu z jego obsługą.
Zastanawiają mnie jednak ustawienia do których jeszcze nie doszedłem m.in. długie i krótkie czasy. Nie jestem w stanie powiedzieć czy posiada on ekstremalnie długie i krótkie, dlatego proszę o pomoc.
"program wide" jest dla maxymalnej praktycznej przsłony, "program tele" ma krótkie czasy ekspozycji i "program" jest zbliżony do "sunny 16". Tv to priorytet czasu a by przejść na pełna, manualną kontrolę aparatu prastawiasz pierścień przesłony z pozycji "A" na to, co chcesz. "Bulb" to B, ale by z tego naprawdę skorzystać potrzebny jest zdalny zwalniacz migawki i wtedy można kontrolować czas naświetlania do chyba 16 sekund. Programy do lampy błyskowej nigdy mnie nie interesowały.
Powodzenia. T70 to solidny aparat...ale. Jeśli Ci sie obluzuje uchwyt obiektywu nie wpadaj w panikę, bo to się zdarza. Trzeba zdjąć plastik z frontu (trzy śrubki) i po prostu go dokręcić, żadna filozofia. Super sprawa jest , że leci na zwykłych AA bateriach i tych najtańszych też.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 10:38 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.