Canon T-70

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

dziurka1989
-#

Canon T-70

Post autor: dziurka1989 »

Witam, posiadam sprawnego Canona t-70, który pstryka niesamowite zdjęcia i jako tako nie mam problemu z jego obsługą.
Zastanawiają mnie jednak ustawienia do których jeszcze nie doszedłem m.in. długie i krótkie czasy. Nie jestem w stanie powiedzieć czy posiada on ekstremalnie długie i krótkie, dlatego proszę o pomoc.
Jeśli ktoś z Państwa ma instrukcję po polsku albo jest w stanie mi to objaśnić.
Pozdrawiam i dziękuję.
Damian.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

w instrukcji stoi, że zakres czasów wynosi od 1/1000 s do 2 s.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
dziurka1989
-#

Post autor: dziurka1989 »

tak, to ja wiem ale chodzi mi o to, że nie wiem jak to ustawić, czy one się automatycznie ustawiają czy można manualnie. nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem, że zielony jest w kwestii obsługi tego aparatu ale proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

dziurka1989 pisze:tak, to ja wiem ale chodzi mi o to, że nie wiem jak to ustawić, czy one się automatycznie ustawiają czy można manualnie. nie wiem jak się do tego zabrać. Wiem, że zielony jest w kwestii obsługi tego aparatu ale proszę o pomoc :)
Masz w nim
8 Exposure Modes

• Standard Program
• Wide Program
• Tele Program
• Shutter-priority AE
• Programmed Flash
• Electronic Flash AE
• Manual
• Stopped-down AE
Na początek używaj Standard Program i powoli dojdź do Manual

Tu masz opisy programów
http://www.mir.com.my/rb/photography/co ... index1.htm
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 18:20 przez mrek, łącznie zmieniany 1 raz.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Ja mam ten model. Żeby ustawiać manualnie trzeba pokombinować z tym przyciskiem "L" co jest no froncie aparatu - od strony obiektywu.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

matti_1989 pisze:Ja mam ten model. Żeby ustawiać manualnie trzeba pokombinować z tym przyciskiem "L" co jest no froncie aparatu - od strony obiektywu.
Ja miałem i pamiętam, że tryb Manual do najwygodniejszych nie należał.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
timor
-#

Re: Canon T-70

Post autor: timor »

dziurka1989 pisze:Witam, posiadam sprawnego Canona t-70, który pstryka niesamowite zdjęcia i jako tako nie mam problemu z jego obsługą.
Zastanawiają mnie jednak ustawienia do których jeszcze nie doszedłem m.in. długie i krótkie czasy. Nie jestem w stanie powiedzieć czy posiada on ekstremalnie długie i krótkie, dlatego proszę o pomoc.
To super aparat pracujący bardzo elastycznie. Trzy główne programy:
"program wide" jest dla maxymalnej praktycznej przsłony, "program tele" ma krótkie czasy ekspozycji i "program" jest zbliżony do "sunny 16". Tv to priorytet czasu a by przejść na pełna, manualną kontrolę aparatu prastawiasz pierścień przesłony z pozycji "A" na to, co chcesz. "Bulb" to B, ale by z tego naprawdę skorzystać potrzebny jest zdalny zwalniacz migawki i wtedy można kontrolować czas naświetlania do chyba 16 sekund. Programy do lampy błyskowej nigdy mnie nie interesowały.
Powodzenia. T70 to solidny aparat...ale. Jeśli Ci sie obluzuje uchwyt obiektywu nie wpadaj w panikę, bo to się zdarza. Trzeba zdjąć plastik z frontu (trzy śrubki) i po prostu go dokręcić, żadna filozofia. Super sprawa jest , że leci na zwykłych AA bateriach i tych najtańszych też.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 10:38 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ