Canon FL 55mm f1,2 vs Canon FD 55mm f1,2 aspherical
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Czy ktoś posiada osobiste doświadczenie w tym temacie ? Wszelkie spostrzeżenia mile widziane. A przy okazji, gdyby ktoś posiadał na zbyciu Jupitera 11 z mocowaniem Kieva w pięknym stanie i sympatycznej cenie to jestem zainteresowany.
Bezpośrednio nie miałem okazji porównywać (posiadam tylko wersję "Aspherical"), natomiast można spodziewać się, że mgiełka wywołana aberracją sferyczną w wersji FD będzie mniejsza. Przy czym różnice będą dostrzegalne przy największych otworach przysłony, a gdzieś od f4 obrazy będą podobnie ostre i klarowne.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Jednym słowem będąc posiadaczem FL 55 nie warto porywać sie na posiadanie asphericala. Po prostu rónica nie powala.
Trudno o stanowczą odpowiedź. Dla osób które wiele fotografują mocno otwartymi obiektywami różnica może być warta świeczki. Obiektyw z powłokami SSC będzie także lepszy od SC pod względem przenoszenia kontrastu.
Dla mnie ten obiektyw (w wersji asferycznej) jest po prostu zbyt duży i zbyt ciężki jak na standard, dlatego wystawiłem go na sprzedaż.
Z jakichś względów ten instrument jest bardzo ceniony przez filmowców, którzy często poddają go "rehousingowi". Nie wiem jednak, które z jego cech powodują takie zainteresowanie specjalistów z branży filmowej. Być może chodzi o jakieś szczególnie przez nich pożądane oddanie nieostrości.
Dla mnie ten obiektyw (w wersji asferycznej) jest po prostu zbyt duży i zbyt ciężki jak na standard, dlatego wystawiłem go na sprzedaż.
Z jakichś względów ten instrument jest bardzo ceniony przez filmowców, którzy często poddają go "rehousingowi". Nie wiem jednak, które z jego cech powodują takie zainteresowanie specjalistów z branży filmowej. Być może chodzi o jakieś szczególnie przez nich pożądane oddanie nieostrości.
_________________________________________________________________________________
Wielkie dzięki za tych parę informacji. Jestyem totalnym amatorem, entuzjastą i nigdy nie zrobiłem powiększenia rozmiaru plakatu. Zastanawiałem się po prostu czy istnieje przepaść pomiędzy tymi obiektywami. I jak zwykle dochodzę do wniosku, że tzw PR napędza zapotrzebowanie na niepotrzebne cudo.Zakłdam,że forum to platforma skupiająca profesjonalistów, którzy żyją z fotografii jak i zupełnych, bądź prawie zupełnie początkujących. I nie jest to okazja do pokazaia swojejwyższości lecz podzielenia się swoją wiedzą. Tzakie doświadczeniawyniosłem z "paru" lar życia w USA. Wierzę, że nie jesteśmy gorsi od Amerykanów.Szanujmy się bez względu napoziom wiedzy i umiejętności .Uczmy i szanujmy tych, którzy chcą się nauczyć.
W przypadku tej konkretnej pary obiektywów drastycznej przepaści bym się nie spodziewał. Natomiast w odniesieniu do części obiektywów standardowych różnice w jakości i charakterze obrazu mogą być znaczne.
Asferyczny Canon 55 mm był podobno oceniany jako optycznie lepszy niż oferowany równolegle i o ugruntowanej pozycji Noctilux 50 mm Leitza.
Asferyczny Canon 55 mm był podobno oceniany jako optycznie lepszy niż oferowany równolegle i o ugruntowanej pozycji Noctilux 50 mm Leitza.