c 41
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
c 41
witam!
chciałbym pobawić się w c41 tetenala i chciałbym się dowiedzieć czy można to robić w zwyczajnym koreksie do b&w? czy trzeba budować taki "procesor" jak opisany jest na innym poście? na co trzeba zwrócić uwagę podczas zabawy w tym procesie?
będę wdzięczny za wskazówki.
pozdr.
chciałbym pobawić się w c41 tetenala i chciałbym się dowiedzieć czy można to robić w zwyczajnym koreksie do b&w? czy trzeba budować taki "procesor" jak opisany jest na innym poście? na co trzeba zwrócić uwagę podczas zabawy w tym procesie?
będę wdzięczny za wskazówki.
pozdr.
na jutubie jeden facio pokazywał wołanie c-41, w którym rolę termostatu pełnił zlew w ciemni. koreksem majtał jak przy cz-b.
o ten facio http://www.youtube.com/watch?v=aB8qXU7dkNk
wielu kolegów mówi, że c-41 ładnie czyści szpule koreksu zawalone srebrem podczas wołania cz-b.
o ten facio http://www.youtube.com/watch?v=aB8qXU7dkNk
wielu kolegów mówi, że c-41 ładnie czyści szpule koreksu zawalone srebrem podczas wołania cz-b.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
A ja ciągle nie rozumiem tego skrótu "b&w"...
Co do utrzymania temperatury - nie będę drugi raz tłumaczył
Opisałem to tutaj:
http://nieweglowski.boo.pl/blog/?p=123
Co do utrzymania temperatury - nie będę drugi raz tłumaczył

Opisałem to tutaj:
http://nieweglowski.boo.pl/blog/?p=123
no raczej w id11 koloru nie zrobię. stock czyli gotowy roztwór powstały z wymieszania tego co w pudełku z wodą w ilości określonej przez producenta. do tak przygotowanych 120ml dolewamy 120ml wody i wlewamy do jobo1520 i to podpinamy do procesora czy innego systemu do rotacji, a po wywołaniu chemię wylewamy w kanał. kwestia tylko czy można tak rozcieńczać tą chemię, bo rzecz jasna instrukcja tetenala nic o tym nie mówi. w "Way Beyond Monochrome" goście tak pisali w dziale o b&w w c41, a dokładnie to o rozcieńczeniu w stosunku 1:2 i użycie tego w ciągu 48 godzin.
tylko czy ktoś tak robił?
Kąpiel w wywoływaczu jest kluczowa w procesie C41. Nie spotkałem się z eksperymentami polegającymi na rozcieńczeniu roztworu wywoływacza. Istotna dla tego procesu jest temperatura (min. tolerancja - 0.3C) i czas (3.15). Jeżeli przygotujesz 250ml wywoływacza dla 1520 (czyli po 1/4 litrowej konfekcji) to teoretycznie możesz w tym wywołać 4 błony 135/120 pod warunkiem zużycia w ciągu 24h i najlepiej po stabilizacji świeżego roztworu przez dobę. Podczas drugiego wołania należy wydłużyć czas zgodnie z tabelką w instrukcji. Powiem jednak szczerze, że w przypadku np. Ektar 100 widać różnicę pomiędzy pierwszym, a drugim wołaniem. Drugie generuje nieco większe ziarno (widoczne przy sporych powiększeniach) zatem najlepiej potraktować pierwszą kąpiel jednorazowo jak masz cenny lub b. dobry negatyw. To jest w zasadzie największa Twoja przewaga nad labem który wywołuje w wiekowej chemii o nieznanej czystości. Oczywiście zawsze istnieje kwestia kosztów - ale zakładając, że w jednym wywołaniu 250ml obrabiasz 2 filmy koszt na jeden film wyniesie Cię ok. 10zł. Moim zdaniem warto za bezdyskusyjną jakość optyczną i mechaniczną.schabu pisze:stock czyli gotowy roztwór powstały z wymieszania tego co w pudełku z wodą w ilości określonej przez producenta. do tak przygotowanych 120ml dolewamy 120ml wody i wlewamy do jobo1520 i to podpinamy do procesora czy innego systemu do rotacji, a po wywołaniu chemię wylewamy w kanał. kwestia tylko czy można tak rozcieńczać tą chemię, bo rzecz jasna instrukcja tetenala nic o tym nie mówi. w "Way Beyond Monochrome" goście tak pisali w dziale o b&w w c41, a dokładnie to o rozcieńczeniu w stosunku 1:2 i użycie tego w ciągu 48 godzin.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 14:11 przez Big_Lynx, łącznie zmieniany 1 raz.
tak jak pisałem - z ciekawości pytam, szczególnie że w dosyć mądrej książce tak przeczytałem. ja mam zamiar robić 4 rolki w 330ml, więc akurat traktując chemię jako jednorazową, robię w litrze 12 filmów, czyli wychodzi mnie 4 plny za film. taniej niż w labie, nie mówiąc już o całej reszcie profitów.
ale pytanie dalej pozostaje - o co chodziło wyżej wspomnianym panom? wie ktoś coś? :)
ale pytanie dalej pozostaje - o co chodziło wyżej wspomnianym panom? wie ktoś coś? :)