c 41

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

siono
-#

c 41

Post autor: siono »

witam!
chciałbym pobawić się w c41 tetenala i chciałbym się dowiedzieć czy można to robić w zwyczajnym koreksie do b&w? czy trzeba budować taki "procesor" jak opisany jest na innym poście? na co trzeba zwrócić uwagę podczas zabawy w tym procesie?
będę wdzięczny za wskazówki.
pozdr.
ArturN
-#

Post autor: ArturN »

No więc tak:
- Tak, można to robić w każdym koreksie (a co to jest b&w?)
- Procesora nie trzeba budować - chyba, że chcesz
- Najważniejsze jest przestrzeganie czasów i stałe utrzymanie TEMPERATURY.
siono
-#

dzięki...z tym b&w-myślałem,że jakiś inny koreks jest potrzebny niż do "czarno-białego" wołąnia. a jaest jakiś sposób na trzymanie temperatury przez kilka minut bez używania procesora? i w sumie jakie są możliwe odchylenia temperatury?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

na jutubie jeden facio pokazywał wołanie c-41, w którym rolę termostatu pełnił zlew w ciemni. koreksem majtał jak przy cz-b.

o ten facio http://www.youtube.com/watch?v=aB8qXU7dkNk

wielu kolegów mówi, że c-41 ładnie czyści szpule koreksu zawalone srebrem podczas wołania cz-b.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ArturN
-#

A ja ciągle nie rozumiem tego skrótu "b&w"...

Co do utrzymania temperatury - nie będę drugi raz tłumaczył ;-)
Opisałem to tutaj:
http://nieweglowski.boo.pl/blog/?p=123
siono
-#

dzięki za link;)
b&w - black and white ;)
ArturN
-#

Ależ proszę bardzo :-)
Black and white... to podobno czerń i biel znaczy... chociaż nie jestem pewien... :roll:
siono
-#

ano dokładnie czerń i biel,czyli fotografia czarno-biała;)
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

a nie wiecie przypadkiem - tak z ciekawości pytam - czy można stocka rozrobić z wodą w stosunku 1:1 i używać wtedy chemii jako jednorazowej?
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

schabu pisze:a nie wiecie przypadkiem - tak z ciekawości pytam - czy można stocka rozrobić z wodą w stosunku 1:1 i używać wtedy chemii jako jednorazowej?
Ale jakiego stocka? Jeśli ID11/D-76 to można rozrobić i nawet używać wielorazowo. Rozcieńczenie 1+3 jest jednostrzałowe.
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

no raczej w id11 koloru nie zrobię. stock czyli gotowy roztwór powstały z wymieszania tego co w pudełku z wodą w ilości określonej przez producenta. do tak przygotowanych 120ml dolewamy 120ml wody i wlewamy do jobo1520 i to podpinamy do procesora czy innego systemu do rotacji, a po wywołaniu chemię wylewamy w kanał. kwestia tylko czy można tak rozcieńczać tą chemię, bo rzecz jasna instrukcja tetenala nic o tym nie mówi. w "Way Beyond Monochrome" goście tak pisali w dziale o b&w w c41, a dokładnie to o rozcieńczeniu w stosunku 1:2 i użycie tego w ciągu 48 godzin.
tylko czy ktoś tak robił?
blog!
----------
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

schabu pisze:stock czyli gotowy roztwór powstały z wymieszania tego co w pudełku z wodą w ilości określonej przez producenta. do tak przygotowanych 120ml dolewamy 120ml wody i wlewamy do jobo1520 i to podpinamy do procesora czy innego systemu do rotacji, a po wywołaniu chemię wylewamy w kanał. kwestia tylko czy można tak rozcieńczać tą chemię, bo rzecz jasna instrukcja tetenala nic o tym nie mówi. w "Way Beyond Monochrome" goście tak pisali w dziale o b&w w c41, a dokładnie to o rozcieńczeniu w stosunku 1:2 i użycie tego w ciągu 48 godzin.
tylko czy ktoś tak robił?
Kąpiel w wywoływaczu jest kluczowa w procesie C41. Nie spotkałem się z eksperymentami polegającymi na rozcieńczeniu roztworu wywoływacza. Istotna dla tego procesu jest temperatura (min. tolerancja - 0.3C) i czas (3.15). Jeżeli przygotujesz 250ml wywoływacza dla 1520 (czyli po 1/4 litrowej konfekcji) to teoretycznie możesz w tym wywołać 4 błony 135/120 pod warunkiem zużycia w ciągu 24h i najlepiej po stabilizacji świeżego roztworu przez dobę. Podczas drugiego wołania należy wydłużyć czas zgodnie z tabelką w instrukcji. Powiem jednak szczerze, że w przypadku np. Ektar 100 widać różnicę pomiędzy pierwszym, a drugim wołaniem. Drugie generuje nieco większe ziarno (widoczne przy sporych powiększeniach) zatem najlepiej potraktować pierwszą kąpiel jednorazowo jak masz cenny lub b. dobry negatyw. To jest w zasadzie największa Twoja przewaga nad labem który wywołuje w wiekowej chemii o nieznanej czystości. Oczywiście zawsze istnieje kwestia kosztów - ale zakładając, że w jednym wywołaniu 250ml obrabiasz 2 filmy koszt na jeden film wyniesie Cię ok. 10zł. Moim zdaniem warto za bezdyskusyjną jakość optyczną i mechaniczną.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 14:11 przez Big_Lynx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

tak jak pisałem - z ciekawości pytam, szczególnie że w dosyć mądrej książce tak przeczytałem. ja mam zamiar robić 4 rolki w 330ml, więc akurat traktując chemię jako jednorazową, robię w litrze 12 filmów, czyli wychodzi mnie 4 plny za film. taniej niż w labie, nie mówiąc już o całej reszcie profitów.

ale pytanie dalej pozostaje - o co chodziło wyżej wspomnianym panom? wie ktoś coś? :)
blog!
----------
ODPOWIEDZ