Budowa Stron www dla Fotografów

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

blazejs
-#

Post autor: blazejs »

Joomla to jest kombajn. WordPress wystarczy... A w ogole to Flickr wystarczy :-)
Zorki 4 & FED 5B & Lubitel & cyfrowo Canon
Artscape
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

blazejs pisze:A w ogole to Flickr wystarczy
Tak, rzeczywiście wystarczy aby zniknąć w tłumie.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Poza tym, majtkowe kolory serwisu nie pasują do wszystkich zdjęć :-P
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

Już kiedyś dyskutowaliśmy z georgio o przydatności skanerów. Dla mnie to świetna sprawa, która ułatwia wgląd i trochę oszczędza kasę na papier, ale i tak nie pokazywałbym ich w Internecie... Tak jak georgio napisał - łatwo zniknąć w tłumie. Dopiero gdybym był świetnym fotografem założyłbym stronę.

Pozdrawiam!
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Maciej pisze:Dopiero gdybym był świetnym fotografem założyłbym stronę.
Ja zachęcam do tworzenia własnych stron, np. na serwerach darmowych.
Poza tym, jak się samemu tworzy stronę "www" to człowiek czegoś się nauczy.
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Ale po co?
Awatar użytkownika
Maciej
-#

To Ci mogę napisać, że nic ciekawego.
Awatar użytkownika
georgio
-#

Maciej pisze:To Ci mogę napisać, że nic ciekawego.
Udowodnij. Nie żebym nie miał zaufania ale może się mylisz.
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Możesz mi zaufać.
Słuchajcie, naprawdę nie ma czego oglądać. Lepiej zadebiutować ciekawą pracą i później już tylko takie pokazywać niż pokazywać w kółko gnioty, jakich jest miliony w sieci. Nie wiem skąd to parcie. Kiedyś fotograf pokazywał zdjęcia, kiedy miał co pokazać, bo były one świetne. (czyt. wystawa, bo Internet był mało popularny)
Awatar użytkownika
georgio
-#

Tylko się przekomarzamy z Tobą, bez złych intencji. Nie przejmuj się. Bardzo dobrze to o Tobie swiadczy że jesteś samokrytyczny i sam nakładasz sobie poprzeczkę (mam nadzieje bardzo wysoka).
blazejs
-#

sławoj pisze:Ja zachęcam do tworzenia własnych stron, np. na serwerach darmowych.
Poza tym, jak się samemu tworzy stronę "www" to człowiek czegoś się nauczy.
Serwery darmowe skonczyly sie kilka lat temu. Obecnie sensowny serwer masz za 50 zl za rok. To nie jest duzo za pewnosc, ze ktos nie zobaczy tekstu "Przekroczono limit transferu w tej godzinie"...

Co do tworzenia stron. Akurat ja zajmuje sie tym zawodowo i powiem szczerze, ze wiekszosc tego co robia czytelnicy kursow z gazetek komputerowych wola o pomste do nieba. Zeby to mialo rece i nogi trzeba poswiecic lata na nauke. Niestety widzialem dziesiatki stron fotografow (i tych znanych i tych ktorzy tylko chcieli miec reklame oferty na zdjecia slubne) ktore byly okropnie zrobione. I nie zawsze chodzilo o przestarzale technologie (i bynajmniej nie uwazam Flasha za wlasciwa technologie), ale o zwykly brak jakiejkolwiek funkcjonalnosci. Klasc cegly tez mozna sie nauczyc, ale ja bym nie zamieszkal w domu, ktory sam zbudowalem ;-)
Artscape
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

blazejs pisze:Zeby to mialo rece i nogi trzeba poswiecic lata na nauke. Niestety widzialem dziesiatki stron fotografow (i tych znanych i tych ktorzy tylko chcieli miec reklame oferty na zdjecia slubne) ktore byly okropnie zrobione. I nie zawsze chodzilo o przestarzale technologie (i bynajmniej nie uwazam Flasha za wlasciwa technologie), ale o zwykly brak jakiejkolwiek funkcjonalnosci. Klasc cegly tez mozna sie nauczyc, ale ja bym nie zamieszkal w domu, ktory sam zbudowalem
Moment. Na stronie www się nie mieszka. Poza tym, patrząc z pozycji fotografa amatora/hobbisty, nie ma sensu pakować się w wynajmowanie specjalisty od tworzenia (super)strony. Rozumiem że przemawia za Tobą zawodowy interes ale zważ że nie każdemu jest potrzebna aż taka liga. Swoją stronę nie uważam za cud internetowej techniki ale liczy się dla mnie to że działa, i to że mogę z tym co robię zaprezentować się nieco inaczej niż pokazując odbitki "na żywo".

Co się tu ma w końcu liczyć - forma czy treść? Ja stawiam na treść, jakbym stawiał na formę to pewnie nie robiłbym zdjęć tylko poszedł na kilkuletni kurs projektowania stron www.
Relax.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
blazejs
-#

Dlatego mowie, ze do wiekszosci wypadkow wystarczy WordPress lub Flickr :-) Jesli o mnie chodzi to jesli trafiam na strone, ktora ma powalona nawigacje to od razu z niej wychodze.
Artscape
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

blazejs pisze:jesli trafiam na strone, ktora ma powalona nawigacje to od razu z niej wychodze.
Co masz na myśli pisząc o powalonej nawigacji? Tak dla obrazowego przykładu możesz skrytykować moją stronę.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
blazejs
-#

Nie no, twoj serwis nie jest taki zly ;-) Co prawda nie lubie kiedy mi sie otwiera cos w nowym oknie (niektorzy moga to miec zwyczajnie zblokowane i wtedy nic nie zobacza) ani hasla pod tytulem Loading (bo moge chciec cos obejrzec zanim sie zaladuja wszystkie miniaturki). Poza tym nie ma sie raczej czego czepiac. Ale ja widzialem juz naprawde porabane (powalone - nie powolne, moze zle napisalem..) interfejsy. Szczegolnie nie lubie flashowych.
Artscape
ODPOWIEDZ