Budowa prostej ramki 4x5

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Panf66
-#

Budowa prostej ramki 4x5

Post autor: Panf66 »

Może się komuś przyda :)

Zmęczony pojedyńczymi wołaniami 4x5 oraz niemożnością kupienia...etc postanowiłem zbudować prostą ramkę 4x(4x5") /przyznam, że się trochę wzorowałem na LINK /.

Konstrukcja składa się z kilku elementów wyciętych z pleksi (grubość ok 4mm) sklejonych Acrifixem 116.
Poniżej elementy na tle kartki papieru milimetrowego:

Obrazek

A tak wygląda ramka gotowa:

Obrazek

i z założonymi negatywami:

Obrazek

Całość dopasowana do Patersona super system 4 multi reel 3

Tyle wstępu. Test prawdopodobnie odbędzie się w ten weekend.
CDN
rafal
-#

Re: Budowa prostej ramki 4x5

Post autor: rafal »

Panf66 pisze:Może się komuś przyda :)

Zmęczony pojedyńczymi wołaniami 4x5 oraz niemożnością kupienia...etc postanowiłem zbudować prostą ramkę 4x(4x5") /przyznam, że się trochę wzorowałem na LINK /.

Konstrukcja składa się z kilku elementów wyciętych z pleksi (grubość ok 4mm) sklejonych Acrifixem 116.
:) Zrobiłeś coś, z czym się noszę od paru tygodni, z tym że chcę dopasować do Jobo... Nawet wpadła mi w ręce ramka z linka (tyle że w kolorze czerwonym), ale do Jobo ma minimalnie za dużą średnicę. Pasuje za to do Patersona (którego nie mam) i do dużego Krokusa (tego mam) no ale mnie wzięło na wywoływanie w procesorze :roll:

Pytanie brzmi - czy ciąłeś pleksi samodzielnie, czy zleciłeś to specjalizowanemu zakładowi? Jeżeli samodzielnie - to możesz podpowiedzieć coś o tym, jak to zrobić?

Rafał
Panf66
-#

rafal pisze: Pytanie brzmi - czy ciąłeś pleksi samodzielnie, czy zleciłeś to specjalizowanemu zakładowi? Jeżeli samodzielnie - to możesz podpowiedzieć coś o tym, jak to zrobić?
Rafał
Piłowałem zwykłą piłką do metalu. Zęby podtrzymujące negatywy były docinane piłą włosową. Końcowa obróbka pilnikami do metalu i średnioziarnistym papierem ściernym. Obrabiane części przed włożeniem do imadła warto owinąć zwykłym papierem. Trzeba jeszcze uważać w trakcie pracy aby brzeszczot piły zbytnio się nie nagrzewał. Może to spowodować roztopienie pleksi i przyklejenie do piłki. Poza tym jest to fajny materiał do obróbki.
Jeśli będziesz chciał to zrobić samodzielnie to zacznij od wycięcia 4 dysków z otworami które przytniesz do podstawki z 1-szego zdjęcia. Najlepiej ze złożonych i ściśniętych 4-rech kwadratów pleksi, tak by w jednym procesie wykonać wszystkie elementy poziome. Następnie dwa z tych elementów skręć w imadle i wytnij dwa stelarze do negatywów. Jeśli chodzi o wycięte prostokąciki to pamiętaj aby podstawy były prostopadłe - trochę zabawy z pilnikiem. Też warto je obrabiać parami/te mniejsze wytnij od razu z 4-rech kawałków/.
Jak już wszystkie elementy pionowe będą gotowe zrób test czy stoją pewnie na płaskiej powierzchni. Od tego będzie zależało dobre połączenie klejem.
Wszystkie elementy warto kleić na docelowym czpieniu - inaczej może być problem z ośią ramki... Po sklejeniu elementów postaw na tym jakiś kubek i zostaw na 24h.
ot wsio...

PS
Ramka z wymiarami z 1-szego zdjęcia jest dedykowana do jobo 1520 + przedłużka 1530. Ponieważ zależało mi na czasie a nie miałem 1530 to kupiłem koreks Patersona na 3-rzy szpule. Z tego powodu musiałem nieznacznie powiększyć otwór na czpień szlifując wiertarką.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 20:46 przez Panf66, łącznie zmieniany 1 raz.
rafal
-#

Post autor: rafal »

Dziękuję za dokładny opis - swoją też planuję zrobić do zestawu Jobo - 1520+1530. Choć jak tak się czasem przyglądam na swoją "firmową":

Obrazek

to korci mnie by się na nią zamachnąć pilnikiem - średnica jest za duża o dwa milimetry...

Rafał
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

a nie lepiej dać pleksi do wycięcia laserem? będzie dużo precyzyjniej.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

schabu pisze:a nie lepiej dać pleksi do wycięcia laserem? będzie dużo precyzyjniej.
Trzeba by wykonać projekt w programie Autodesk Inventor, bo nie wiem czy technolog potrafiłby przekonwertować rysunek z pliku dwg CAD.
Panf66
-#

Udało mi się przetestować ramkę na Ultrafinie Plus (1+4) + "octowy przerywacz" + Superfix Plus (1+9). Negatywy fomapan nawet przy dość szybkim kręceniu nie wypadły. Jak uda mi się zrobić obracacz do koreksu to przetestuje ramkę dla wołania rotacyjnego /i dam znać/.
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

jasna cholera... czy ktos probowal takie cos z kaiserem do sredniego?
Awatar użytkownika
PMW
-#
Kontakt:

Post autor: PMW »

tomaszt81 pisze:jasna cholera... czy ktos probowal takie cos z kaiserem do sredniego?
myśle że wejdą maks 4 w ten sposób... lepiej już w dużej kuwecie pobabrać się z np. dwudziestoma ... dokładnie umyć rączki i po sprawie
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

ja wlasnie mam tendencje taka, ze nie moge sie doczekac co wyszlo i moge nawet po 2 wolac. W rodinalu to tak bardzo nie boli. Probuje z metoda tako ale krotsze boki mam niedowolane. Moze po prostu sprobowac rospostrzec na luzno szitki emulsja do srodka bez zadnych gumek??
ODPOWIEDZ