Buahahaha!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Buahahaha!
Ha, mówiliście, że zapadka na spuście w Pouvie się nie liczy jako czas "T", a proszę, co Germanie napisali 88 (o zgrozo) lat temu na Agfie Karat
Uroczy aparacik, swoją drogą.

Buahahaha!
Czego nie zrozumiales z tamtej dyskusji? 

Buahahaha!
A nie pamiętam już 

Buahahaha!
To przypomnijmy.
Czas T, to:
1. naciśnięcie spustu - otwarcie migawki
2. naciśnięcie spustu - zamknięcie migawki
Wężyk spustowy ze śrubką daje czas TE do każdego aparatu z gwintem na wężyk spustowy.
Czas T, to:
1. naciśnięcie spustu - otwarcie migawki
2. naciśnięcie spustu - zamknięcie migawki
Wężyk spustowy ze śrubką daje czas TE do każdego aparatu z gwintem na wężyk spustowy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Buahahaha!
No ale to trochę albo rybki, albo akwarium. Albo muszą być dwa naciśnięcia, żeby można było mówić o T, albo wężyk z blokadą robi czas T z czasu B - bo tam nie ma dwóch naciśnięć, tylko naciśnięcie z zablokowaniem i odblokowanie już bez naciskania.
Prawdę mówiąc, to z czterech aparatów, które miałem w rękach i którym można było ich własnymi siłami otworzyć migawkę, pójść sobie, wrócić i zamknąć migawkę, to na dwa naciśnięcia działał tylko Nettar. Pilot.6 ma naciśnięcie i potem podciągnięcie z powrotem, a Start i Karat mają całkiem osobne blokady, które się dopycha do spustu, jak w takim wężyku.
Nie żeby to w ogóle miało jakieś doniosłe znaczenie fotograficzne. Takie tam ciekawostki.
Hm. Właśnie sobie uświadomiłem, że nie cztery, tylko pięć. Zenit też ma taką funkcję i tam też się mechanicznie blokuje spust, aczkolwiek bez dodatkowych suwaków, tylko obrotem w lewo po naciśnięciu do pozycji oznaczonej - T.
Prawdę mówiąc, to z czterech aparatów, które miałem w rękach i którym można było ich własnymi siłami otworzyć migawkę, pójść sobie, wrócić i zamknąć migawkę, to na dwa naciśnięcia działał tylko Nettar. Pilot.6 ma naciśnięcie i potem podciągnięcie z powrotem, a Start i Karat mają całkiem osobne blokady, które się dopycha do spustu, jak w takim wężyku.
Nie żeby to w ogóle miało jakieś doniosłe znaczenie fotograficzne. Takie tam ciekawostki.
Hm. Właśnie sobie uświadomiłem, że nie cztery, tylko pięć. Zenit też ma taką funkcję i tam też się mechanicznie blokuje spust, aczkolwiek bez dodatkowych suwaków, tylko obrotem w lewo po naciśnięciu do pozycji oznaczonej - T.
Buahahaha!
Pełna zgoda.
Dyskusja dla podtrzymania dyskusji.
Dyskusja dla podtrzymania dyskusji.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150