Brak ostrości na odbitce
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Brak ostrości na odbitce
No wtedy też jest ostro. Robiłem tak przez wiele lat zanim dowiedziałem się, że są lupy do ostrzenia na ziarno.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Brak ostrości na odbitce
mrek, Chyba chodzilo o otwierajacego watek
Brak ostrości na odbitce
Oczywiście. Że u mnie jest ostro po takim nastawianiu, to wiem 

-
- -#
Brak ostrości na odbitce
używasz ramek bezszybkowych?
obraz rzucany na deskę jest ostry?
jak używałem opemusa, miałem tak, że dalmierz pokazywał ok, a obraz był nieostry. okazało się, że był jakiś syf na szczelinie. w każdym razie opemus nie jest tytanem stabilności, lepiej kupić lupkę, niż ruszać karetką tam i sám.
obraz rzucany na deskę jest ostry?
jak używałem opemusa, miałem tak, że dalmierz pokazywał ok, a obraz był nieostry. okazało się, że był jakiś syf na szczelinie. w każdym razie opemus nie jest tytanem stabilności, lepiej kupić lupkę, niż ruszać karetką tam i sám.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Brak ostrości na odbitce
Jeszcze raz. Na krawędzie czego?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Brak ostrości na odbitce
Co to znaczy "na krawędzie"?
Brak ostrości na odbitce
krawędź ramki pewnie, co się jako tako sprawdza, ale też słabo, przy ramkach bezszybkowych, w przypadku szybek ta krawędź jest daleko poza płaszczyzną filmu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
Brak ostrości na odbitce
problem rozwiazany, obiektyw srednio formatowy nie nadaje sie na maly format.
Brak ostrości na odbitce
Ale najprostszą lupę kup. Nawet używaną.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Brak ostrości na odbitce
No właśnie? Nadaje się jak najbardziej, różnica jedynie w max. powiększeniu.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Brak ostrości na odbitce
obawiam się, że nadal nie rozwiązany.a.wielki.fot pisze: ↑28 sty 2022, 12:43 problem rozwiazany, obiektyw srednio formatowy nie nadaje sie na maly format.
O ile rzeczywisty.
Bo poza enigmatycznymi opisami, nie wiemy nic. Nic nie widzieliśmy, ani nic nie zostało doprecyzowane.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Brak ostrości na odbitce
Jak najbardziej się nadaje i w niektórych przypadkach wynikają z tego zalety:a.wielki.fot pisze: ↑28 sty 2022, 12:43 ... obiektyw srednio formatowy nie nadaje sie na maly format.
a) zwiększenie dystansu pomiędzy maskownicą i obiektywem, co pozwala wygodniej operować tą pierwszą (przy kopiowaniu na najmniejszych formatach z wykorzystaniem standardowego obiektywu zdarza się, że otwierana ramka maskownicy opiera się o obiektyw)
b) wykorzystanie tej części koła obrazowego obiektywu, w której on najlepiej rysuje,
c) zminimalizowanie winietowania.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.