Witam serdecznie!
Na początku zaznaczę, że jestem nowy w temacie fotografowania, jednak zainteresowałem się analogami i postanowiłem spróbować z Zenitem 11. Pierwsze zdjęcia zrobiłem podczas wyjazdu w góry i po wywołaniu, okazało się że na połowie z nich widoczne są takie białe duze przebłyski jak na zdjęciu zamieszczonym w zalączniku. Ponadto niektóre skany zawierają połączone 2 zdjęcia (również w załączniku) i nie wiem czy to wina fotografa u którego zostawiłem film, czy może mojego sprzętu. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i pomoc. Pozdrawiam.
Biały obszar na zdjęciu analogowym
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
To zdanie było prawdziwe 5 lat temu.
Sorry, ale jeśli ktoś płaci więcej niż 30zł za zenita z heliosem 58/2, to sam jest sobie winien 
Z innej śmiesznej beczki, to podczas moich poprzednich wakacji nocowaliśmy we Wrocławiu w mieszkaniu z airbnb. Jako dekoracja stał tam zenit 12xp z tymże obiektywem wielu zalet. Wrzuciłem do niego rolkę przeterminowanego TMX400, którą wziąłem "na zapas i wszelki wypadek" i przestrzeliłem od tak sobie całą w 20 minut. Nie wiem czego się spodziewałem. Efekt był dokładnie taki, jakiego można było oczekiwać

Z innej śmiesznej beczki, to podczas moich poprzednich wakacji nocowaliśmy we Wrocławiu w mieszkaniu z airbnb. Jako dekoracja stał tam zenit 12xp z tymże obiektywem wielu zalet. Wrzuciłem do niego rolkę przeterminowanego TMX400, którą wziąłem "na zapas i wszelki wypadek" i przestrzeliłem od tak sobie całą w 20 minut. Nie wiem czego się spodziewałem. Efekt był dokładnie taki, jakiego można było oczekiwać

Średnia cena Heliosa w stanie mint na rynku to 100zł, body (E; ET; 11; 12XP) jest bezwartościowe, się znaczy się niesprzedawalne.
Ja myślałem że chodzi w drugą stronę, że materiały podrożały

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Spróbuj za tyle kupić sztukę technicznie sprawną (nie mint, po prostu sprawną). Średnia cena zestawu na chodzie oscyluje około 200 zł.
Natomiast same body Zenków faktycznie się nie sprzedają.