Bessa R2 czy Hexar RF

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Post autor: d.prowadzisz »

dadan_mafak pisze:nie, m6 i hexar maja pierwsza ramke 28mm ale jest ona totalnie na styk, przynajmniej ja mialem problemy zeby zobaczyc cala.
Czyli cały wizjer to tak z 25mm. To chyba najpopularniejszy i najbardziej klasyczny układ?

Dzięki! Super że choć jedna osoba orientuje się w temacie :)

Jak z serwisem M3 w Polsce? Podejrzewam, że to prosta konstrukcja, ale ktoś potrafi to u nas serwisować?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

chyba tak. ale nie do konca szczesliwy dla osob ktore korzystaja glownie z 50tki. 0.85 jak mogly miec M6 TTL jest lepszym dla mnie wyborem. Podobnie jak wizjery M3, M2 i R3

Nie wiem jak z serwisem ale sa osoby kompetentne jak p. Adamczyk czy Nagov. Mysle, ze podjeli by sie zrobienia gruntownego CLA.

Z "szerokimi" wizjerami jest jeszcze jeden problem - w hexarze i m6 ramka 90mm jest malutka co niesamowicie mnie irytowalo bo mialem 90tke i bardzo ja lubilem...

i pamietaj, ze M3 z ob 35mm nadal bedzie Ci pokazywac ramke 50mm - musisz miec oryginalne szklo Leitza z tzw "okularami"
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

dadan_mafak pisze:i pamietaj, ze M3 z ob 35mm nadal bedzie Ci pokazywac ramke 50mm - musisz miec oryginalne szklo Leitza z tzw "okularami"
Nie rozumiem. Ma ramkę 35mm a jej nie pokazuje ze szkłem i trzeba zewnętrzny wizjer? Czy to kwestia budowy bagnetu oryginalnych szkieł?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

nie to kwestia wizjera M3. tam powiekszenie jest duze i nie ma mozliwosci wsadzic ramke 35 mm podobnie jak w r3. ale po zalozeniu 35tki z tzw okularami w wizjerze masz ramke 50 mm ktora "patrzac" przez okulary pokazuje kadr odpowiadajacy 35mm.
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

OK. Dzięki. Więc M3 odpada. Najbardziej lubię 35mm.

Szkoda jak cholera!..

Jeszcze pytanko. Czym uboższa jest M2 od M3? M2 powstała później o ile dobrze się orientuję?

pozdrawiam :)
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Kurcze, jest jeszcze Zeiss Ikon, którego mam już druga szt i jest bez porownania lepsza od Bessy. I wizjer od m6 i pierwszych m7 ma lepszy.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
dadan_mafak
-#
Kontakt:

m2 ma uproszczony wizjer i dalmierz, jak kazda M-ka ktora byla produkowana po M3. Za to ma ramke 35mm i nie ma samowyzwalacza jesli dobrze pamietam.
jesli chcesz uzywac glownie 35mm to m6 lub hexar maja najodpowiedniejsze wizjery, nie wiem jak ma Zeiss wspomniany przez Adama, chyba podobnie - czyli na styk wsadzone 28mm
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Dokładnie, 28 mm jest na styk potem 35 , 50, 85.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Adams pisze:Kurcze, jest jeszcze Zeiss Ikon
Tak, jest, ale używany kosztuje min. 3500zł, nowa Bessa w Polsce 2350 a na ebay koło 2000zł.

Zeiss Ikon był by wręcz idealny.
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

dadan_mafak

Jeszcze Cię pomęczę, bo chcę skorzystać z Twojego dużego doświadczenia. Mam pytanie odnośnie poziomu hałasu który wydobywa się z tych korpusów.

Czy jest jakaś znacząca, realna różnica w poziomie hałasu towarzyszącemu wyzoleniu migawki w aparatach Bessa R2, Hexar RF i Leica M3/M6?

Czy Hexar bardzo jęczy podczas przewijania filmu? Czy Bessa jest tak głośna jak analogowe lustrzanki, a Leica tak cicha jak wszyscy mówią?

Pytam bo wiem, że miałeś stycznośc ze wszystkimi tymi korpusami.

dadan_mafak
-#
Kontakt:

Leica ma "najsubtelniejszy" odglos migawki i najcichszy. Hexar jest cichszy niz Bessa ale dodatkowo slychac motorek...ale ani Bessa, ani Hexar nie sa glosne. generalnie dzwieki Bessy i Hexara w niczym nie przeszkadzaja. dopuki nie uslyszysz Leici :mrgreen:
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

dadan_mafak pisze:dopuki nie uslyszysz Leici :mrgreen:
ehh.. słyszałem.
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Mam jeszcze jedo pytanie. Chodzi o ramki i wizjery, bo to temat dla mnie złożony.

Rozumiem, że jeśli planuję wykonywać 90% zdjęć obiektywem 35mm to najlepszy dla mnie wizjer będzie 0.72 i ramki 28/35/50/75/135, żebym coś widział w okół ramki którą kadruję przy jednoczesnym zachowaniu jej dużego rozmiaru?

Skoro tak, to z tymi ramkami w Leica są następujące, analogowe modele: M2, M4, M4-P, M6, M6 TTL i M7.

Co z M4-2? Ona nie ma ramki dla 28mm? Prawie cały wizjer to 35mm, podobnie, jak 28mm w M2?

dadan_mafak
-#
Kontakt:

cos mi sie nie wydaje zeby M2 miala ramki od 28mm
M4-2 tak wlasnie ma duza ramka 35mm
m6ttl i m7 maja rozne wizjery, wiekszosc jest .72 ale jest poro .85
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

dadan_mafak pisze:m6ttl i m7 maja rozne wizjery, wiekszosc jest .72 ale jest poro .85
Tak wiem. Przepraszam za uproszczenie. Miałem na myśli właśnie wizjery .72

Pytam, bo M4 lub M4-2 można dostać za ok. 2-2,5 tyś. zł i to kusząca alternatywa dla Hexara czy Bessy. Szkoda, że nie mają 1/4000s bo jest tyle świetnych czterysetek na rynku :)
ODPOWIEDZ