AWARIA PENTAX MX
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
AWARIA PENTAX MX
Drodzy użytkownicy, mam problem, dostałem po dziadku starego pentaxa MX, mechaniczny, piękna precyzyjna japońska robota, chodził jak żyleta, wszystkie czasy, zrobiłem na nim ok 20 filmów, i co, naciągając migawkę chyba za mocno lub za daleko pociągnołem za dźwigienkę w wyniku czego zablokowałem migawkę, nie da się jej wyzwolić, spust chodzi jak by była w ogóle nie naciągnięta, nie da się jej wyzwolić samo wyzwalaczem a kontrolka naciągu na wierzchniej części obudowy wskazuje że jest naciągnięta, co robić ?
byłem u fachowców, pewnych dwóch, każdy za samo otwarcie apartu zażyczył sobie 200 zł nie mówiąc już o częściach, rozebrałem go sam, odblokowałem, ale nastał kolejny problem, brak jest synchronizacji z lustrem na czasach 250, 500 i 1000 widać po prostu że uruchamia się później i nie opada, dopiero po pociągnięciu z dźwigienkę opada, wiem która to część odpowiada za to ale nie wiem jak ją ustawić w dobrej pozycji, jeśli ktoś mógłby podesłać foto lub film pentaxa ze zdjętym dołem w różnych fazach naciągu był bym wdzięczny :D
może lektura tej publikacji Ci pomoże? http://www.pentax-manuals.com/manuals/service/mx_sm.pdf
pozdrawiam!
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- morotegari
- -#
tylko problem teraz jest taki, że jak mechanik zobaczy, że aparat był babrany, to może odmówić wykonania naprawy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Pan Nagov nie odmówi - w swoim Flexarecie próbowałem nieumiejętnie nasamarować mechanizm ustawiania ostrości - napchałem tam jakiegoś smaru silikonowego i nawet wpadła mi do środka mała śrubka od szyldu pod obiektywem. Uprzedziłem go o tym, ale z pobłażaniem mi "wybaczył" i doprowadził aparat do porządkurbit9n pisze:tylko problem teraz jest taki, że jak mechanik zobaczy, że aparat był babrany, to może odmówić wykonania naprawy.

w takim razie pan Nagov to wyjątek.
w sumie to ja o nim też złego słowa powiedzieć nie mogę, bo nie dość że mi wyrychtował przedwojenne aparaty tak, że wyglądają jakby miały raptem czterdzieści lat, a nie siedemdziesiąt, to jeszcze na gwarancji wymienił mi w rolleicordzie zerwaną sprężynę naciągu/spustu migawki.
w sumie to ja o nim też złego słowa powiedzieć nie mogę, bo nie dość że mi wyrychtował przedwojenne aparaty tak, że wyglądają jakby miały raptem czterdzieści lat, a nie siedemdziesiąt, to jeszcze na gwarancji wymienił mi w rolleicordzie zerwaną sprężynę naciągu/spustu migawki.