Autentyczność kosztem wytrzymałości

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Salve,
Postanowiłem przeszczepić Voigtländerowi nowy filtr żółty, zastanawiam się jakiego kleju użyć żeby zamocować szkiełko filtra w składanej oprawce. Początkowo przyszła mi do głowy pasta szelakowa- autentyczność spoiny z epoki byłaby zachowana, jednak szelak jest bardzo kruchy. Pomyślałem że lepiej będzie wykorzystać dobrodziejstwa nowoczesnej chemii i użyć kleju polimerowego, jest mocny a w razie czego można go usunąć stosunkowo mało agresywnymi rozpuszczalnikami. Jak sądzicie?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jak byś nie zrobił, nie będzie zgodne z oryginałem, bo najpierw był włożony filtr, na nim była czerniona blaszka z białym napisem VOIGTÄNDER MOMENT GERMANY (napis widoczny "od przodu", od strony obiektywu "gołe" aluminium), to wszystko było dociśnięte do oprawy filtra mosiężnym pierścieniem i całość była unieruchomiona kroplą kleju albo lakieru.

Obrazek

Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

rbit9n,
Dzięki, zauważyłem właśnie nacięcie w które był wpasowany ten ostatni mosiężny pierścień. No nic... będę to musiał zrobić niezgodnie z pierwotnym wyglądem. Co nie zmienia faktu że ta robota będzie musiała być wykonana bardzo estetycznie. Dorobienie odpowiedniej blaszki i wygrawerowanie tak małego napisu pewnie przerośnie mnie kosztowo. Ciągle nie mogę wyjść z podziwu nad jakością wykonania wszystkich części, składając miech zauważyłem że dźwigienka naciągu migawki przesuwa się niecały milimetr od ramki obiektywu nie zahaczając o nią. Co za precyzja... :shock:
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
ODPOWIEDZ