czasem za 25pln można kupić Druha 6x6KAPA pisze: sama cena to za mało.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Roszczeniowe? A jakie mam mieć podejście wchodząc na forum i zadając pytanie? Skoro pytam to oczekuję odpowiedzi, to chyba oczywiste. Rozumiem, że tu wszyscy przyzwyczajeni do blablania nie na temat, ciągnięcia jakichś bezsensownych oftopów no i oczywiście jak ktoś nowy to musi z nabożną czcią traktować każdą bzdure która spłynie z klawiatur wyjadaczy? Nie wiem kto tu jest znany i powszechnie szanowany, więc sorry - jak pisze nie na temat, albo coś co jest nieprzydatne to informuję o tym.janykiel pisze: Osobną kwestią, którą mnie osobiście irytujesz jest Twóje podejście do pisania na forum. Określiłbym je jako roszczeniowe. Wchodzisz pierwszy raz, zadajesz pytania, a kiedy ludzie podejmują rozmowę, zaczynasz ich ustawiać, rozstawiać po kątach i dyscyplinować. Nie masz grama cierpliwości. Wpadasz i oczekujesz, że ktoś odwali za Ciebie robotę związaną z wyborem sprzętu. Z wyszukaniem cen włącznie
Zaiste, cóż za dogłębna e-psychoanaliza. Tak, forum analogowe, więc pewnie "dziecko cyfry" to tu najgorsza i najbardziej upadlająca oblega. To straszne.janykiel pisze: Zaiste, opis pod avkiem nie kłamie.;) Zachowujesz się jak nieodrodne dziecię cyfry. I przy niej pozostań. Unikniesz rozczarowań;) A lans zawsze możesz uprawiać nowszą cyfrą.;)
Dziękuję ślicznie. To mi pomogło :)lenio pisze:Moje 3 grosze. Aparaty z Hartbleia, Araxa, czy DVDtechnik to na dobrą sprawę ten sam radziecki sprzęt tylko po dobrym serwisie, tu coś wyregulują, tu coś wymienią. Nie ma większego znaczenia którą markę wybierzesz.
Używałem równocześnie Kieva 60 "oryginalnego" i Kieva 60 z DVDtechnik, ten drugi miał lepiej wytłumione lustro. Nie porównywałem profesjonalnie jak trzymają czasy ale ani 1 ani 2 nigdy nie naświetlił mi klatki poniżej moich oczekiwań (no chyba że z mojej winy), oba też nie nakładały klatek (z resztą to akurat w Kievie 60 można samemu regulować).
Dlaczego się ich pozbyłem? Kiepska ergonomia. Wolę TLRy.
Ale Kieva60 jako 1 średnioformatowy aparat polecam, nie spodoba się - sprzedasz bez problemu.
W temacie 6x6 z ciekawą optyką rozważ jeszcze Bronice EC i S2a.
Niestety, niektórym to ciężko pojąć i jeszcze mają pretensje, że zbyt dokładnie wiem czego chcę.lenio pisze: Moim zdaniem kolega s4int dość jasno sprecyzował o co mu chodzi. Po co polecać formaty 6x4.5 czy 6x7? I jeszcze te komentarze żeby został przy cyfrze...
Ooo no to jest ciekawe przyznam - zwłaszcza cena allegrowa. Bo na stronce to cicra 1 kilo eurasów, czyli zabójcza cena jak dla mnie (nawet zwykłe kievy są tam dość drogie...).ModusOperandi pisze:Oprócz dwóch 'klonów' Kieva88, o których cały czas mowa - dostępny jest jeszcze jeden, którego używam. Nazywa się to to:
PENTA Six 636 i jest produkowane przez Wiese Fototechnik:
http://www.wiese-fototechnik.de/
Znajomy, który kiedyś używał Kieva88 po porównaniu starego K88 z moim rzekł krótko: K* mać, zajeb*y. Niestety mój znajomy nie miał w łapach nic innego (typu Arax i Hartblei).
Zmiany w moim PS636:
- płócienna migawka
- wnętrze korpusu wyścielone czarnym zamszem
- MLU
- spust migawki umieszczony po boku korpusu
- stopa na lampę i kabel jest
- jasna matówka z klinem umieszczonym horyzontalnie
- nie nakłada klatek, co cieszy i dodatkowo pozwala na strzelenie tej 13 :)
Właściwie z PS363 nie mam problemów oprócz w sumie 2 (o których pisałem na forum). Zdarza się (dość rzadko), że spust migawki się zacina. Wystarczy podnieść lustro, odpiąć kasetę i wtedy wyzwolić migawkę. Po naciągnięciu jej ponownie problem pewnie powtórzy się za kilka kolejnych rolek...
Zdarza mu się (tak samo rzadko jak z zacięciem), że w trakcie wyzwalania słychać mechanizm puszczenia migawki, ale ona stoi w miejscu (bardzo charakterystyczny dźwięk). Wtedy nie przewijamy klatki (bo nie naświetlona) tylko odpinamy kasetę, naciągamy ponownie migawkę i po wpięciu kasety sprzęt jest gotowy do działania.
Ostatni minus natury mechanicznej - przestał mi ostatnio działać spust, jeżeli go wyzwalam z wężyka - ciulato.
Jakby kolega pytał miesiąc wcześniej, to na allegro był taki do sprzedania - kompletny tj. korpus, 2 kasety, Volna3, pryzmat z punktowym pomiarem, filtry i kominek za dokładnie 1000zeta. Sprzęt się nie sprzedał, więc może się jeszcze pojawi. Myślę, że warto.
Innego sprzętu osobiście nie używałem - za wyjątkiem TLRów, które Ciebie nie interesują. Pozdrawiam
Przez chwilę był "offtop" o Mamiyi C330 i C220 to są akurat 6x6 tyle, że TLR, to tak gwoli tego co Cię wyłącznie interesuje. Powiem tak, gdyby nie Mamiya C330 pewnie kupiłbym Araxa, ale, że wyżej wspomniany TLR posiada wymienne obiektywy, sprawa Araxa w moim przypadku upada. Wybieram droższe rozwiązanie, ale moim zdaniem lepsze jakościowo. To wszystko można było wyczytać z moich postów, które uzanłeś za offtop. Nie było w tym porównania Araxa do Hartblei, tylko i wyłącznie dlatego, że jeśli miałbym kupić rasowanego Kieva 60 to wybór mój padłby na Araxa, gdyby nie Mamiya C 330.s4int pisze:po co mam słuchać o mamiyi skoro mnie 6x4.5 nie interesuje (napisałem wyraźnie i to nie raz - tylko 6x6)? A skoro nie mają do powiedzenia nic na zadane pytania to po co się się udzielają?