Aparat średnioformatowy na początek
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Tommy, to akurat święta prawda, wielu twierdzi że te rokkory w minoltach są lepsze niż planary 3.5 w starszych rollkach

"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Mamiya C3
Yashica-D
Yashica Mat 124G
Mamiya C330
Mamiya RB67
Co możecie powiedzieć o tych aparatach? Który z nich jest wart uwagi?
Yashica-D
Yashica Mat 124G
Mamiya C330
Mamiya RB67
Co możecie powiedzieć o tych aparatach? Który z nich jest wart uwagi?
pnowicki, wszystkie są świetne i dają bardzo dobre możliwości. Yashici będą trochę mniej wszechstronne bo nie mają wymiennej optyki, ale to bardzo przyjemne aparaty zdolne do naprawdę wspaniałej jakości zdjęć. Mamiya Rb67 to behemot, jak chcesz chodzić w plener to ja bym odradzał, chociaż są ludzie którzy to robią. Wymienne dupki to wielki atut. To świetny aparat, ale do studia raczej. Mamiye systemu C są bardzo przyjemne, wymienne szkła to wielka wygoda, produkowany do nich paramender pozwala zupełnie nie przejmować się błędem paralaksy
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
No ja targam RB67 na spacery i nawet w górę. Da się, zaręczam. Ona jest piękna, wszytko ma duże.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Niby odradzam, a to takie przyganiał kocioł garnkowi

Ja tacham Mamiyę Press, przeprosiliśmy się na razie

Przyjemnie jest chodzić z aparatem który ustanawia dominację w promieniu 700 metrów, rozumiem Skipera75 że chodzi z Graflexem

Więc RB67 nie polecacie tylko ze względu na wagę/wielkość?
Tylko ja tak powiedziałem. Jest ogromna, ale to niesamowity sprzęt
Nie tylko, jeszcze dźwignia przesuwu osobno od naciągu migawki daje popalić w terenie - sprzęt typowo statyczny.pnowicki pisze: ↑28 wrz 2020, 10:09Więc RB67 nie polecacie tylko ze względu na wagę/wielkość?
Ja walcze o dominacje w stanie a nie jakies marne 700 metrowImperitus pisze:Niby odradzam, a to takie przyganiał kocioł garnkowi
Ja tacham Mamiyę Press, przeprosiliśmy się na razie
Przyjemnie jest chodzić z aparatem który ustanawia dominację w promieniu 700 metrów, rozumiem Skipera75 że chodzi z Graflexem

Edyta
Ale oddajac sprawiedliwosc to sie woze. W gory bym chyba nie zabral. Jak oststnio na nartach wyjalem hasse na gorze zeby zrobic zdjecie to wyciag zatrzymali

Myśleli że bomba?

Jak na terenie stanu pojawia się ktoś inny z Graflexem to wyczuwasz zaburzenia mocy?
Po Pandemii może kiedyś dołączę z Koni-Omegą

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Ja to najchętniej schował bym się za aparatem i odciął od ludzi zadających pytania, zaglądających w obiektyw, najchętniej w wizjer. No ale jeszcze nie mam 8x10 z piękną czarną płachtą i Szerpą do tego zestawu (-;
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
mrek, a mi się nigdy ciekwascy wieśniacy nie przydarzają, mimo iż obie Mamiye wyglądają ekstrawagancko 

A więc tak, mam takie aparaty na oku(mają podobne ceny na aukcjach, które udało mi się wyszukać):
Pentax 645
Mamiya RB67 PRO S
Mamiya M645 S1000
Mamiya M645 J
oraz Mamiya C3, która jest najtańsza z tych wszystkich
Im więcej się zagłębiam i szukam tym bardziej zwiększam budżet. A skoro osiągnie już tak wysoką kwotę to wolałbym, żeby jednak dokonać trafnego wyboru
Pentax 645
Mamiya RB67 PRO S
Mamiya M645 S1000
Mamiya M645 J
oraz Mamiya C3, która jest najtańsza z tych wszystkich
Im więcej się zagłębiam i szukam tym bardziej zwiększam budżet. A skoro osiągnie już tak wysoką kwotę to wolałbym, żeby jednak dokonać trafnego wyboru