Aparat do pinhola

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

puszek21
-#

Post autor: puszek21 »

MirekM pisze:Dla mnie jak by nie patrzeć, czy papier podawany jako czuły czy nie to ISO6.
Powiem szczerze, że się nie znam na tym tak bardzo. I nic mi to nie mówi. Z papierami i samodzielnym wywoływaniem bawię się od niedawna.
MirekM
-#

Post autor: MirekM »

Zakładając ISO50 może być po prostu nie doświetlone.
puszek21
-#

Ale ja chciałem naświetlać na czasie B i teraz pytanie czy ktoś coś takiego robił i mniej więcej orientuje się jak długo naświetlać.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

ISO 50 to na pewno nie ma. Ja tak robiłem z papierem w Lubitelu, ale to było 20 lat temu więc niestety nie pamiętam czasów.
MirekM
-#

Po pracy, mogę pomierzyć światłomierzem na zewnątrz i Ci podać. O ile nie myślisz o jakiejś specyficznie oświetlonej scenie to pomiar na odległość i na próbę może zdać egzamin. Tylko zastanów się nad przysłoną i ją podaj.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, 12:16 przez MirekM, łącznie zmieniany 1 raz.
puszek21
-#

Przysłona niech będzie 8 :D Wielkie dzięki za te czasy :D To jak to jest z tym ISO 50 ile to w końcu ma? Zresztą nie ważne bo pinhole i tak robię na oko.
A jeśli chodzi o scenę to stare drzewo w lesie, gdzie jest raczej ciemnawo :D
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, 15:38 przez puszek21, łącznie zmieniany 1 raz.
MirekM
-#

Dzisiaj, niebo zasnute ale jasno, pomiar pod drzewami;
Dla ISO6 (papier), F=8 - t=1.6s : F=16 - t=6s (ciężko by było na B zrobić z t=1,6s).
Dla ISO50 , F=6,3 - t=1/10s
Naswietl sobie jeden papier tak, drugi tak i będziesz widział ile ten twój papier ma ISO.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2011, 17:31 przez MirekM, łącznie zmieniany 2 razy.
puszek21
-#

Wielkie dzięki :d efektem się oczywiście pochwale
Awatar użytkownika
Snowman
-#

Post autor: Snowman »

A spróbuj jeszcze zrobić solarigrafię normalnym, sprawnym aparatem z obiektywem (wkładając papier zamiast kliszy). Czasy powinny być rzędu kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Bez wywoływania, tylko skan i odwrócenie w pozytyw. Na przyklad takie: http://plfoto.com/2328746/zdjecie.html
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

O. A jakiego papieru używasz? Próbowałem wrzucić kiedyś do mieszkowca stare Forte, przesłonę dałem na 6.3 (na tyle mogłem ją otworzyć) i nie wyszło prawie nic przez...2 tygodnie na statywie, na dodatek pod słońce.

A tak bardziej na temat, używam jako pinhola starego Zenita. Dokleiłem mu denko od puszki po piwie z otworkiem (można zostawić kawałek tej puszkiu i dorobić w ten sposób namiastkę osłony p.słonecznej), zmierzyłem dziurkę pod powiększalnikiem ustawionym na 10x (po prostu wsadziłem blaszkę do kasetki), po czym skorzystałem z tego kalkulatora wprowadzając do niego parametry:

http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/

I ujęcia z Fomy 100 czy Superii 200 wyszły bdb, polecam Zenita, po prostu odkręcasz obiektyw i jazda...poza tym przy b.jasnych warunkach i dużej dziurze widać co neico w lustrze ;)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2011, 21:43 przez rayman, łącznie zmieniany 3 razy.
A niech mnie TSS pokąsa!
MirekM
-#

puszek21
-#

Snowman pisze:A spróbuj jeszcze zrobić solarigrafię normalnym, sprawnym aparatem z obiektywem
Dobry pomysł i ładnie wygląda. Dzięki :D
puszek21
-#

Dostałem aparat Vilia, wie ktoś jak zdjąć obiektyw? Migawka czasami się zacina więc nie jest mi go szkoda. Zastanawiam się nad wywaleniem szkłą i przysłony zostawiając resztę mechanizmu.
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

puszek21 pisze:Ale ja chciałem naświetlać na czasie B i teraz pytanie czy ktoś coś takiego robił i mniej więcej orientuje się jak długo naświetlać.
Ja robiłem. ;-)
Naświetlałem na zachodnią stroną nieba, w słonecznie dni. Używałem FEDa5 albo bardzo starego skrzynkowego Kodaka. Czasy to od 6 do 9 godzin, jeśli dobrze pamiętam. Papier Fomaspeed. Postaram się wyszukać przykłady i zapodać, jeśli będzie potrzeba.
Pozdrawiam, Bartek.
puszek21
-#

Jasne pochwal się
ODPOWIEDZ