Aparat dla początkującego?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Aparat dla początkującego?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post:)
Zaczynam zabawę z fotografia analogową, zrobiłem swoje pierwsze zdjęcia Zenitem E z 1975r. Wypstrykałem klisze czarno-białą i kolorową. I jak na moje pierwsze doświadczenia jestem zadowolony i chce więcej:) Na razie pozostanę przy czarno-białych zdjęciach, jest w nich coś co strasznie kręci :)
Niestety Zenit którego posiadam nie jest idealny, i myślę że nie tylko z powodu swoich własnych wad ale i ogółem jako marka ma swoje niedociągnięcia, troszkę się też naczytałem...
Mam zamiar nabyć aparat, oczywiście drogą Allegro. Godziny internetowych lektur przekonały mnie by polować na takie aparaty jak Praktica, Revueflex czy Chinon albo Porst. co się uda nabyć to będzie, jak bym miał polować na jeden konkretny model to nie wiem ile by to trwało.
Pytanie moje to czy dobrze aspiruje w tym kierunku z tymi aparatami? Czy może jakiś konkretnych modeli unikać? A może jest jeszcze jakaś marka której tez powinienem poszukać? Jakieś konkretne modele poradzicie? I pytanie o cenę; jaki zakres cenowy żeby nie przepłacić, np 200 za samo body to dużo czy w sam raz?
Ps; jeśli moje pytania są zbyt ogólnikowe to jako początkujący b.przepraszam:)
Zaczynam zabawę z fotografia analogową, zrobiłem swoje pierwsze zdjęcia Zenitem E z 1975r. Wypstrykałem klisze czarno-białą i kolorową. I jak na moje pierwsze doświadczenia jestem zadowolony i chce więcej:) Na razie pozostanę przy czarno-białych zdjęciach, jest w nich coś co strasznie kręci :)
Niestety Zenit którego posiadam nie jest idealny, i myślę że nie tylko z powodu swoich własnych wad ale i ogółem jako marka ma swoje niedociągnięcia, troszkę się też naczytałem...
Mam zamiar nabyć aparat, oczywiście drogą Allegro. Godziny internetowych lektur przekonały mnie by polować na takie aparaty jak Praktica, Revueflex czy Chinon albo Porst. co się uda nabyć to będzie, jak bym miał polować na jeden konkretny model to nie wiem ile by to trwało.
Pytanie moje to czy dobrze aspiruje w tym kierunku z tymi aparatami? Czy może jakiś konkretnych modeli unikać? A może jest jeszcze jakaś marka której tez powinienem poszukać? Jakieś konkretne modele poradzicie? I pytanie o cenę; jaki zakres cenowy żeby nie przepłacić, np 200 za samo body to dużo czy w sam raz?
Ps; jeśli moje pytania są zbyt ogólnikowe to jako początkujący b.przepraszam:)
Jeszcze jest do kupienia REVUEFLEX 4000EE (CHINON CE-II MEMOTRON)dugi1985 pisze:Zerknij do dzialu gielda. Ktos niedawno chcial sprzedac jedno z najleprzych body na m42
- instrukcja obsługi w pdf tutaj: CHINON CE-II MEMOTRON
- Minolciarz1979
- -#
Polecam Minoltę 7000i z 28-80/4,5-5,6
Aparat godny polecenia, bardzo dobry AF, bardzo dobry światłomierz, transport filmu w automacie, pokrycie kadru na matówce powyzej 95%. Model bardzo bezawaryjny, nigdy nie trafiłem na chocby jeden z usterką. Taki zestaw kupisz za 100 zł w stanie bardzo dobrym.
Miałem podobna rozterkę jak rozsypał mi się zenit i zostałem z samymi obiektywami m42. Aparat, który mam w tej chwili nazywa się Carena SMR. Nie jest to żadna marka tylko zdaje się jakaś podróba Cosiny albo Yashiki (coś a'la Porst). Mogę się mylić ale to chyba jeden z bardziej zaawansowanych korpusów z gwintem m42. Od zenka odróżnia praktycznie wszystko - czasy od 1/1000 do 1s (i trzymają
), pomiar punktowy 3%(może nie idealny ale zawsze), metalowa migawka i wstępne podniesienie lustra. Do tego pancerna obudowa. Jeśli dopadniesz to gdzieś to bierz bez wahania

carena smr 1000 to najprawdopodobniej cosina hi lite 405 produkowana dla porsta.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Hej, dzieki za podpowiedzi, pomagają w szukaniu...:)
Jeszcze jedno pytanie natury technicznej: bateria 1,35V jest dostępna jeszcze czy jest jakiś zamiennik? Kilka aparatów które obczajałem po instrukcjach posiada takie baterie ale nie mogę ich nigdzie znaleźć, żebym nie został z aparatem bez baterii :/
Jeszcze jedno pytanie natury technicznej: bateria 1,35V jest dostępna jeszcze czy jest jakiś zamiennik? Kilka aparatów które obczajałem po instrukcjach posiada takie baterie ale nie mogę ich nigdzie znaleźć, żebym nie został z aparatem bez baterii :/
Nie ma. Poza bateriami do aparatów słuchowych, których wadą jes bardzo krótki czas eksploatacji. Normalną baterię używasz w aparacie rok i dłużej.Te do apratów słuchowych kilka tygodni.mortall81 pisze:bateria 1,35V jest dostępna jeszcze czy jest jakiś zamiennik?
I tu jest różnie. Są takie, które nie trawią innego napięcia. Olek OM-1 na ten przykład. I w takich trzeba przerabiać sposób zasilania. Generalnie jest to banalne, jedna diódka i po krzyku, do wygóglania. I są takie którym to wisi.mortall81 pisze:Kilka aparatów które obczajałem po instrukcjach posiada takie baterie
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Moje poszukiwania co do aparatu zostały zawężone do body z bagnetem k , gdyż zostały mi sprezentowane 2 takie obiektywy, więc ponawiam pytanie co do aparatów, które byście poradzili z takim bagnetem:) I jeszcze jedno, jest możliwość podpięcia takiego obiektywu pod m42, bo jest sporo adapterów pod m42 a nie mogę znaleźć z m42 na bagnet k???
Sam po przesiadce z ZENITA, przyszło mi współpracować z PRAKTICA.
Niestety dla mnie o wiele łatwiej się ostrzyło zenitem niż Praktica(mowa o matówce) Jednak wybór Praktici to częsty ruch po tym jak dochodzimy do wniosku, że Zenit nam nie starcza.
Ja swoją Praktice 1000 z Pentaconem 50mm 1.8 nabyłem za 100zł :). Osobno dokupiłem jak nowy futerał za 20zł i jestem zadowolony :).
Polecam topic który sam założyłem odnośnie aparatu na początek z tym, że odnośnie samych Canonów. Powodem jest to, że posiadam małą szklarnie z mocowaniem Canon EF. :)
viewtopic.php?t=7512
Niestety dla mnie o wiele łatwiej się ostrzyło zenitem niż Praktica(mowa o matówce) Jednak wybór Praktici to częsty ruch po tym jak dochodzimy do wniosku, że Zenit nam nie starcza.
Ja swoją Praktice 1000 z Pentaconem 50mm 1.8 nabyłem za 100zł :). Osobno dokupiłem jak nowy futerał za 20zł i jestem zadowolony :).
Polecam topic który sam założyłem odnośnie aparatu na początek z tym, że odnośnie samych Canonów. Powodem jest to, że posiadam małą szklarnie z mocowaniem Canon EF. :)
viewtopic.php?t=7512