ANKIETA Jakiego papieru głównie używacie (RC, FB)?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jakiego papieru głównie używacie?

głównie RC (plastik)
26
72%
głównie FB (baryt)
10
28%

Liczba głosów: 36

Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

czegevara pisze:Odpowiedź niby oczywista ale zobaczmy.
No i jak, czy oczywistość jest taka oczywista ?.
czegevara
-#

Post autor: czegevara »

No mnie się wydawało że większość jednak na plastiku robi, co jak narazie się potwierdza. Jednak baryt jest bardziej pracochłonny w obróbce a do tego mimo wszystko droższy. Osobiście robiłem na tym i na tym (Ilford) i jak na razie nie widziałem powalającej różnicy (pomijam aspekt archiwalny). Ale jak dorobię się płuczki porządnej to z pewnością pomęczę jeszcze baryt .
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

czegevara pisze:Osobiście robiłem na tym i na tym (Ilford) i jak na razie nie widziałem powalającej różnicy
"Powalającej" to może i nie (zależy jeszcze - co kogo powali).
Ale ja dostrzegam różnicę pomiędzy tymi dwoma materiałami.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

sławoj pisze:Ale ja dostrzegam różnicę pomiędzy tymi dwoma materiałami.
To jeszcze powiedz który baryt. Bo jak ostatnio robiłem na barycie Adox'a to jakoś mnie nie powalił i wróciłem do RC Ilforda. Archiwalność RC podobno ostatnio też się znacznie poprawiła.
Awatar użytkownika
kan_gory
-#
Kontakt:

Post autor: kan_gory »

czegevara pisze:No mnie się wydawało że większość jednak na plastiku robi, co jak narazie się potwierdza. Jednak baryt jest bardziej pracochłonny w obróbce a do tego mimo wszystko droższy. Osobiście robiłem na tym i na tym (Ilford) i jak na razie nie widziałem powalającej różnicy (pomijam aspekt archiwalny). Ale jak dorobię się płuczki porządnej to z pewnością pomęczę jeszcze baryt .

różnice są zasadnicze
ja pracuję wyłącznie na Ilfordzie. Porównując plastik Ilford Multigrade IV RC Satin i Ilford Multigrade FB Matt, widzę dużą różnicę rozpiętości tonalnej, szczególnie rzuca to się w oczy przy głębokości czerni. na FB czerń to czarna studnia, na RC to ciemna szarość.

osobiście robię więcej na plastiku, ze względów finansowych- kiedyś kupiłem partię RC taniej.
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Post autor: Helios »

Testuje RC Fomy. Na początek uwaga. Jak dla mnie, to jest za cienki (chodzi o grubość).
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Henry pisze:To jeszcze powiedz który baryt. Bo jak ostatnio robiłem na barycie Adox'a to jakoś mnie nie powalił...
Ostatnio powalił mnie polietylen Fotonu (Ci, którzy na nim robili znają problem z wyprostowaniem odbitek).
Natomiast baryt Fotonu jest "mniej powalający" w tym względzie.
chim
-#

Post autor: chim »

Helios pisze:Testuje RC Fomy
sorry, ale nie ma co testowac:)
Awatar użytkownika
Helios
-#
Kontakt:

Post autor: Helios »

chim pisze:
Helios pisze:Testuje RC Fomy
sorry, ale nie ma co testowac:)
A jaśniej?
Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R

http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
ODPOWIEDZ