Agfa SCALA 200
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Agfa SCALA 200
Wpadła mi w łapy rolka tego slajdu czarno-białego. Zapewne wywołam ją w C41 (cross). O ile 'crossowanie' slajdu kolorowego już przechodziłem, to materiał czarno-biały nie. Czego się spodziewać?
Jeszcze mnie zastanawia możliwość naświetlania tego materiału w dość szerokim przedziale 100-1600ISO Ktoś próbował aż tak wysoko go pchać (na 1600)?
Jeszcze mnie zastanawia możliwość naświetlania tego materiału w dość szerokim przedziale 100-1600ISO Ktoś próbował aż tak wysoko go pchać (na 1600)?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
szybki risercz i mamy wynik: http://photo.net/black-and-white-photo- ... rum/00Ospy
aha, forsowanie scali, to też nie najlepszy pomysł.
pozdrawiam znad kawy
magister Ciekawy
utrwalacz wybielający ma za zadanie ponowne utlenienie srebra na filmie kolorowym. potraktowanie tego slajdu procesem C-41 to nieporozumienie. zadzwoń do p. Marka do czarno-białe i spytaj czy ci go wywoła. ja u niego wołałem i było zupa gut.If you develop Scala 200x in a C-41 process, you will get back a completely clear strip of film, and you will have contaminated the tanks in the C-41 processor with all the emulsion that melted off the film. The owners of the other film in the C-41 processor will want your head!
C-41 and E-6 processes remove ALL silver from the film by the time they are done, leaving behind only dyes. Since B&W film has only silver, and no dyes, you get nothing.
aha, forsowanie scali, to też nie najlepszy pomysł.
pozdrawiam znad kawy
magister Ciekawy
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ma za zadanie usunięcie srebra z emulsji barwnikowej. Srebra w każdej postaci, halogenków i srebra metalicznego.rbit9n pisze:utrwalacz wybielający ma za zadanie ponowne utlenienie srebra na filmie kolorowym.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
a żeby go usunąć, musi najpierw przeprowadzić do postaci rozpuszczalnej, a postacią rozpuszczalną, są kationy Ag+. przeprowadzenie Ag 0 w Ag+ to nic innego jak utlenienie. czyż nie? zresztą nieważne, ważne że film będzie zmarnowany.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
pamiętam. robiłem takie w podstawówce. spłukiwało się emulsję z negatywu, cięło się na dwa kawałki, w środek wkładało się zasuszonego kwiatka, a przez perforacje przewlekało się kolorową włóczkę lub mulinę. chyba nawet piątkę dostałem. także jak się kolega postara, to może mu nawet lepiej wyjdzie niż mi.J.A. pisze:Będzie materiał na zakładkę.
- technik219
- -#
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Technik219 - chciałbym móc tak żartować. Niestety jest to całkowita prawda i nawet jestem gotów zamienić się rolkę za rolkę, ponieważ samemu nie wywołam tej rolki.
Ktoś chętny? Scala przeterminowana (styczeń 2004).
Jeżeli ktoś czuje się na siłach i chce naświetlić i wywołać ten materiał to ja chętnie się zamienię.
Ktoś chętny? Scala przeterminowana (styczeń 2004).
Jeżeli ktoś czuje się na siłach i chce naświetlić i wywołać ten materiał to ja chętnie się zamienię.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: