agfa rapid

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Arnold
-#

agfa rapid

Post autor: Arnold »

Wpadł mi dzisiaj w ręce taki film. Kasetka rapid, czułość chyba 64 asa bo ma oznaczenie E. Chcę wywołać kawałek i zobaczyć czy jest naświetlony, chociaż myślę że nie jest, bo napis perforowany jest na początku. był w pojemniku przy aparacie z lat 60-tych, nie był załadowany. Błona jest bardzo gruba. Mam d76 i Pyro HD. Podpowie coś ktoś?
Załączniki
Bez_tytułu_1.jpg
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Re: agfa rapid

Post autor: Big_Lynx »

Arnold pisze:Wpadł mi dzisiaj w ręce taki film. Kasetka rapid, czułość chyba 64 asa bo ma oznaczenie E. Chcę wywołać kawałek i zobaczyć czy jest naświetlony, chociaż myślę że nie jest, bo napis perforowany jest na początku. był w pojemniku przy aparacie z lat 60-tych, nie był załadowany. Błona jest bardzo gruba. Mam d76 i Pyro HD. Podpowie coś ktoś?
wydaje się, że wg. http://www.flickr.com/groups/rapid/disc ... 506768714/ ten film jest nienaświetlony. Natomiast zupełnie nie mam pojęcia jaki to jest film. Jeżeli to jest do procesu CNS to i tak pozostaje wywołanie b/w. W D-76 wołaj 10 min w nominalnym roztworze (1+0) ... przynajmniej ja bym od tego zaczął
Arnold
-#

Post autor: Arnold »

Dzięki wielkie. Nie pomyślałem, że to może być kolor. Naświetlę i wywołam po kawałku w d76, zobaczymy co wyjdzie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Arnold pisze:Dzięki wielkie. Nie pomyślałem, że to może być kolor. Naświetlę i wywołam po kawałku w d76, zobaczymy co wyjdzie.
Nie rozpędzaj się za bardzo z tym naświetlaniem. O ile mnie pamięć nie myli, to tam za wiele tego filmu nie ma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Rapidy były 12-klatkowe. Film nie ma szpuli odbiorczej i powyżej 12 klatek nie jest w stanie sam się zwinąć, dlatego nie robili dłuższych.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ