Adox CMS 20 i przerywacz

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

wojszyca
-#

Adox CMS 20 i przerywacz

Post autor: wojszyca »

Mam do wywołania swoje pierwsze testowe rolki adoxa CMS 20 w ADOTECHu II. Pytanie dotyczy informacji na stronie ADOXA - piszą że konieczne jest zastosowanie przerywacza, a ja nigdy tego nie robię (przerywam wodą).

Czy ktos z was może wie czy rzeczywiście jeśli nie użyje przerywacza będzie katastrofa?

I jeszcze jedno - mam w szafie butelke Fomacitro, ale stoi nieużywna od ponad 2 latt, jest zakręcona ale otwarta (mniej wiecej wtedy przestałem używac przerywacza). Czy w razie czego mogę go jeszcze użyć?

Dziękuje z góry za pomoc.
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

Co do konieczności przerywania - prawdopodobnie chodzi o to, że wywoływacz się wodą nie wypłukuje łatwo i może dojść do niechcianego przedłużenia wywoływania. Wielkiej katastrofy (cały czarny film itp) raczej nie będzie.

Fomacitron - jeśli nie zmienił barwy (powinien być żółtopomarańczowy) i jest klarowny, powinien działać. W nim się nie ma co zepsuć, kwas cytrynowy i barwnik czuły na odczyn. Równie skuteczny jest ocet, tylko śmierdzi. Ok. 2%, spirytusowy, nie winny czy balsamiczny :)
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
wojszyca
-#

Dziękuję pasiasty, chyba spróbuje z tym Fomacitro, wygląda chyba OK.
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

Ciekaw jestem efektów, w standardowych wywoływaczach ten negatyw wychodzi bardzo kontrastowo, co zresztą daje się wykorzystać "ahtystycznie"...
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
cichy70
-#
Kontakt:

Post autor: cichy70 »

z tego co pamiętam, jedyne dobre i sensowne rezultaty daje właśnie przerywanie wodą.
:)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie pamiętam już czy to było tu, czy na Pentaxie, ale któreś Adoxy po zastosowaniu przerywacza "dostawały piasku", czyli na negatywie pojawiały się maleńkie czarne punkciki, jak od posypania piaskiem. Nie używałem Adoxów/Efke więc nie zagłębiałem się w temat. Podobno po odstawieniu przerywacza kwaśnego na rzecz czystej wody, piasku nie było.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

technik219 pisze:Nie pamiętam już czy to było tu, czy na Pentaxie, ale któreś Adoxy po zastosowaniu przerywacza "dostawały piasku", czyli na negatywie pojawiały się maleńkie czarne punkciki, jak od posypania piaskiem. Nie używałem Adoxów/Efke więc nie zagłębiałem się w temat. Podobno po odstawieniu przerywacza kwaśnego na rzecz czystej wody, piasku nie było.
To chodzi o Adoxy CHS. Tam producent zaleca przerywanie wodą ze względów, o których piszesz. Ważne. W przypadku kazdej emulsji Adox płukanie w 20st. Niegdy pow 22 st. Mają bardzo wrażliwą emulsję
wojszyca
-#

Dzięki za wszystkie sugestie. Jeszcze nie miałem czasu i odwagi się za to zabrać. Jak cos wyjdzie lub nie wyjdzie - dam znać.