Z noworocznymi Życzeniami dla Wszystkich fotografujących - niech nieustająca inspiracja będzie z Wami.
Piszę też z prośbą o podzielenie się Waszymi doświadczeniami. Wołam wykorzystując system strefowy, ale nie korzystałem z CHS do tej pory, a mam możliwość zakupu jego większej ilości w moim ulubionym formacie 5x7 (coraz trudniej o ten format niestety, a CHS już się chyba definitywnie kończy). Jedyne pytanie jakie mam to czy ciągnięcie wołania przesunie strefy bez uszczerbku dla tonalności i kontrastu negatywu. Może jeszcze ktoś próbował R09 (lub Rodinal) w tym starciu z materią analogową? Czasy ustale sobie bez problemu, chodzi tylko o to, żeby nie robić zapasów czegoś co mi się nie przyda. Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi i Wasze doświadczenia z CHS.
ADOX CHS w systemie strefowym
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
ADOX CHS w systemie strefowym
Technikardan + mała szklarnia
-
- -#
Re: ADOX CHS w systemie strefowym
Możesz spokojnie kupować .Linhof pisze:Z noworocznymi Życzeniami dla Wszystkich fotografujących - niech nieustająca inspiracja będzie z Wami.
Piszę też z prośbą o podzielenie się Waszymi doświadczeniami. Wołam wykorzystując system strefowy, ale nie korzystałem z CHS do tej pory, a mam możliwość zakupu jego większej ilości w moim ulubionym formacie 5x7 (coraz trudniej o ten format niestety, a CHS już się chyba definitywnie kończy). Jedyne pytanie jakie mam to czy ciągnięcie wołania przesunie strefy bez uszczerbku dla tonalności i kontrastu negatywu. Może jeszcze ktoś próbował R09 (lub Rodinal) w tym starciu z materią analogową? Czasy ustale sobie bez problemu, chodzi tylko o to, żeby nie robić zapasów czegoś co mi się nie przyda. Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi i Wasze doświadczenia z CHS.
Zasadniczo CHS to zwykły klasyczny negatyw.
Oczywiście CHS 25 ,50 jest trochę inny niż 100 .
ja do tej pory używałem CHS 100 w wersji 9x12 cm i wywoływałem w Ultrafinie tetenala
W R09 też sobie spokojnie poradzisz.
To jest klasyk , więc bez obaw dasz sobie radę.
Natomiast sam CHS sie nie kończy tylko się skończył.
To co możesz jeszcze kupić to resztki z zamknietej już produkcji.
ju_87