zieloo pisze:junkers_ju-87 pisze:Na digital truth nie ma co patrzeć przynajmniej jeśli idzie o adoxa
To prawda :)
Inną sprawą jest, to że CHS jest jakoś wyjątkowo czuły na sposób mieszania i czas wywoływania. Strach pomyśleć, co by było, gdyybym próbował to robić w stocku

Nie zapominaj że Adox CHS to stara receptura i technologia z lat 50-ych
emulsja jest nakładana jedno warstwowo i jest dość "gruba" w stosunku do
współcześnie nakładanych 3 warstwowo emulsji..
Inna emulsja i inna technologia i inne efekty.
I chyba oto tez chodzi żeby na rynku mieć możliwość zakupienia różnych materiałów
Bo gdyby wszystkie były takie same to wystarczył by jeden jedynie słuszny negatyw
wywoływacz utrwalacz i papier.
Ja już kiedyś to przerabiałem jak w sklepie fotooptyki po szczęśliwym odstaniu kilku godzin w kolejce miałem szalona możliwość wyboru zakupu 1 paczki wywoływacza , 1 negatywu albo 1 paczki papieru format 9x14 zawsze ten sam rodzaj.
Wracając do czasów podawanych przez producenta na Digitaltruth to faktycznie mogli by się przyłożyć.
Dla CHS 100 w Ultrafinie podaja 5 minut przy stałym mieszaniu
zrobiłem tak i wyszedł niedowołany i to zarówno naswietlany jako ISO 50 jak i ISO 100
Wróciłem do mojej metody , wołam 8 minut i jest ok ale 8:30 lub 7:30 daje już gorsze efekty ( mierzyłem cyfrowym światłomierzem powiększalnikowym)
Czyli rozpiętość czasowa jest mniejsza niż jak podałeś dla 25ki w twoim wywoływaczu.
Wniosek jest jeden , ten materiał różnie pracuje w różnych wywoływaczach
i jak czytałem na tym forum daje też różne efekty.
jest to zapewne męczące dla poczatkującego fotografa ale chyba dośc ciekawe.