Acros 100 w Tmax RS 1+4
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Acros 100 w Tmax RS 1+4
Cześć, ma ktoś może czas wołania dla tej pary? Chodzi o konkretnie ten roztwór. Kodak pisze o stocku, czyli mieszaninie butelki A i B w formie stężonej. Czy ta maź jest w stanie dotrzeć do negatywu w szpuli małego Jobo?
A gdzie tak masz napisane, że to trzeba w tym syropie wołać? Bo o ile pamiętam, to stock to właśnie 1:4, ale nic sobie obciąć za to nie dam, bo RSa używałem ostatni raz z 15 lat temu.
Co znaczy, że jest to koncentrat.T-MAX RS Developer and Replenisher is available in convenient sizes to make one gallon and ten gallons of solution;
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ale przecież wyraźnie jest napisane 3 litry wody i do tego wlać A i B i dopełnic do 5 litrów. A dalej jest napisane 200 ml A, 4 ml B i uzupełnić do 1 litra. Czyli jakby nie patrzeć 1:4.
A czasy w instrukcji masz właśnie dla takiego rozcieńczenia.
A czasy w instrukcji masz właśnie dla takiego rozcieńczenia.
Oj, no przestań.
Masz napisane wymieszać, a potem tabela z czasami. To do czego ta tabela? Masz też podaną trwałość, dla koncentratów i roztworu roboczego.
Po prostu producent uznał, ze ten wywoływacz należy używac tylko w tym rozcieńczeniu i kropka,
Co w sumie jest zrozumiałe, bo jak uzywać z innym rozcieńczeniem regeneratora?
Robisz litr wywoływacza i na każdy wywołany film wlewasz określoną ilość regeneratora. Czas obróbki pozostaje niezmienny.
Gdybyś bardziej rozcieńczył wywoływacz, to ile tego regeneratora trzeba użyć na każdy wywołany film by utrzymać ten sam czas wywoływania? Nie da się.
Masz napisane wymieszać, a potem tabela z czasami. To do czego ta tabela? Masz też podaną trwałość, dla koncentratów i roztworu roboczego.
W DD-X ie Ilforda też nie ma innych rozcieńczeń.nipen pisze:Zastanawia brak opcjonalnych stężeń "fabrycznych", jak to jest chociażby w ID11.
Po prostu producent uznał, ze ten wywoływacz należy używac tylko w tym rozcieńczeniu i kropka,
Co w sumie jest zrozumiałe, bo jak uzywać z innym rozcieńczeniem regeneratora?
Robisz litr wywoływacza i na każdy wywołany film wlewasz określoną ilość regeneratora. Czas obróbki pozostaje niezmienny.
Gdybyś bardziej rozcieńczył wywoływacz, to ile tego regeneratora trzeba użyć na każdy wywołany film by utrzymać ten sam czas wywoływania? Nie da się.
A skąd masz tą informację o 1+0? Na digitaltruth piszą stock. Choć podają też rozcieńczenia inne. Ciekawe co oznacza 1+4, 1+7 czy 1+9nipen pisze:Czyli jeżeli Acros to 1+0, tzn. że 1+4 ; ).
Taka jest idea tego wywoływacza. Przeznaczony raczej do obróbki w laboratoriach, a nie domowych ciemiach. W dokumentacji jest wyraźnie napisane, że na każdy film 135, 120, arkusz 8x10 lub ekwiwalent.nipen pisze: Ale żeby od razu lać regenerator?
Oznacza to, że po wywołaniu jednego filmu do roztworu roboczego należy wlać porcję regeneratora. Jak wywołasz na raz pięć filmów, to czas masz jak dla jednego, a po wywołaniu nalezy wlać pięć porcji regeneratora.
ciemnia.net podaje 1+0. DT podaje różnie, raz stock, raz 1+1, 1+4, 1+7, 1+9 (dotyczy różnych negatywów).
Rozrobiłem 1l roztworu wg ulotki, to znaczy ile mogę wywołać rolek bez replenishera? Jeśli z galona roztworu 1+4 mogę zrobic 48 sztuk, to z litra będzie ok.12, nieprawdaż? Ponieważ akcja dotyczy 120tek w Jobo 1520 wołanych pojedyńczo przewrotką, po każdej rolce mam dolać tego replenishera, uzdatniacza, uzupełniacza, czy jak mu tam?
Rozrobiłem 1l roztworu wg ulotki, to znaczy ile mogę wywołać rolek bez replenishera? Jeśli z galona roztworu 1+4 mogę zrobic 48 sztuk, to z litra będzie ok.12, nieprawdaż? Ponieważ akcja dotyczy 120tek w Jobo 1520 wołanych pojedyńczo przewrotką, po każdej rolce mam dolać tego replenishera, uzdatniacza, uzupełniacza, czy jak mu tam?
z tej ulotki wnioskuję, że to co oni nazywają working strength solution to jest właśnie roztwór roboczy. wynika z tego też, że kodak nie przewiduje rozcieńczania r-ru roboczego.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr