Acros 100 w Tmax RS 1+4

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nipen pisze: te wszystkie 1+4, 1+7, 1+9
uważam, że tak, że to jest rozcieńczony ten r-r, którego przepis jest na ulotce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ja też tak uważam, ale pewności nie mam. Nie pasują mi czasy wywoływania w tych niby roztworach.
Są zbyt krótkie jak na tak duże rozcieńczenie. Warto to wziąć pod uwagę.

Z TMax RSem nie należy kombinować bo to nic nie da, a traci się największą jego zaletę. Stały czas.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nipen
-#

Post autor: nipen »

Na ulotce Tmaxa 400 doczytałem, że polecają 1+4, a nie polecają 1+7 i 1+9. Stąd można wnioskować, że substancją wyjściową jest jednak "kisiel", a nie 1+4 : ). Te ostatnie roztwory tylko w 24C.
I jeszcze jedno: rozrabiam 5 litrów, w tym 20ml B. Dalej piszą, że po każdym wywołanym negatywie (120) trzeba dolać 45ml "uzdrawiacza". Gdzieś czytałem, że z galona robi się 48 rolek. To co, trzeba powiedzmy później dolewać 47x 45ml replenishera?
Jednak wykąpałem, ale Tmy2 400 w 1+4, zgodnie z ulotką. Wyszło znośnie. Wykukałem, że po każdej rolce trzeba dodać 45ml, ale roztworu, nie samego replenishera. Nadal nie jestem pewny co do Acrosa i Neopana 400 i wogóle negatywów spoza ulotki i określenia "stock" z DT. Acrosy wykąpałem w Microphenie dla świętego spokoju.
ODPOWIEDZ