8x10 DIY
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
8x10 DIY
Zrobiłem sobie aparacik.
Pytałem tutaj o listwy zębate i zamówiłem w chinowni mosiężne, ale nie dotarły - przesyłka anulowana. Znalazłem listwy i kółka zębate w firmie elesa-ganter. Co prawda są z tworzywa, ale działają, zresztą i tak ich nie widać.
Aparat jest z drewna czereśni ptasiej z niewielkimi dodatkami jesionu. Okucia mosiężne. Miech i fresnel z chinowni, matówkę wyciął mi szklarz z matowej szyby.
Aparat zrobiony "na wariata" - bez żadnych planów, rysunków. wszystko klarowało się w trakcie roboty.
Teraz czekam na jako taką pogodę i przetestuję go w terenie - mam nadzieję, że nie "cieknie".
Pytałem tutaj o listwy zębate i zamówiłem w chinowni mosiężne, ale nie dotarły - przesyłka anulowana. Znalazłem listwy i kółka zębate w firmie elesa-ganter. Co prawda są z tworzywa, ale działają, zresztą i tak ich nie widać.
Aparat jest z drewna czereśni ptasiej z niewielkimi dodatkami jesionu. Okucia mosiężne. Miech i fresnel z chinowni, matówkę wyciął mi szklarz z matowej szyby.
Aparat zrobiony "na wariata" - bez żadnych planów, rysunków. wszystko klarowało się w trakcie roboty.
Teraz czekam na jako taką pogodę i przetestuję go w terenie - mam nadzieję, że nie "cieknie".
8x10 DIY

Zrób sobie - to nic trudnego.
Jak zrobię pierwsze zdjęcia to też się nimi pochwalę

8x10 DIY
Trochę wysiłku, czasu, warsztatu i motywacji. Oczywiście też ręce dwie i to nie lewe

Ładnie to wygląda i pewnie będzie w działaniu się sprawdzał. Najtrudniejszy element to kaseta, ale jak widzę i na to sposób się znalazł.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2023, 08:31 przez aka, łącznie zmieniany 1 raz.
8x10 DIY
Miech z chinowni. Można zrobić samemu, ale to dość czasochłonne.
Okucia własne z płaskowników i kątowników mosiężnych kupionych w składach metalu.
Okucia własne z płaskowników i kątowników mosiężnych kupionych w składach metalu.
8x10 DIY
To trzeba właśnie sprawdzić czy rzeczywiście płaszczyzna matówki jest w tym samym miejscu co film w kasecie... zobaczymy. Jak nie, to się poprawi.
8x10 DIY
Moje gratulacje, znakomita robota. Zawsze mam nieopisaną radość kiedy ktoś sam sobie zrobi własnym sumptem coś, co jest drogie/trudne/niedostępne (niepotrzebne skreślić). Czy możesz oszacować koszt "surowców" niezbędnych do wykonania tego dzieła? Pomyślałem sobie, że idziesz tą samą drogą, co pierwsi konstruktorzy aparatów fotograficznych...
Wygląda bardzo dobrze
Koniecznie pokaż efekty jak już zrobisz nim zdjęcia

Koniecznie pokaż efekty jak już zrobisz nim zdjęcia
8x10 DIY
Obiektyw Wollensak 15" na wprost, nadaje się do 8x10, ale przy skręcie tworzy się winieta. Muszę założyć coś innego. Właśnie sprawdziłem i muszę coś poprawić bo teraz nie jest wstanie wyostrzyć na nieskończoność. Nie wiem czy to nie jest wina obiektywu. W Cambo 8x10 mam obiektyw 45 cm i ostrzy przy normalnie wysuniętym miechu. Przełożę do drewniaka i sprawdzę.
Nie ważyłem jeszcze tego zestawu, ale lekki nie jest. Jednak to trochę drewna i mosiądz...
Dzięki. Koszt największy spowodował miech i soczewka fresnela - ok 1100 zł, listwy zębate z kółkami ok. 300 zł + szyba na matówkę, mosiądze, śrubki to razem wychodzi ok. 2000 zł. Drewno miałem wysuszone. No i moje drogie roboczogodziny...miki11 pisze: ↑14 gru 2023, 23:54 Moje gratulacje, znakomita robota. Zawsze mam nieopisaną radość kiedy ktoś sam sobie zrobi własnym sumptem coś, co jest drogie/trudne/niedostępne (niepotrzebne skreślić). Czy możesz oszacować koszt "surowców" niezbędnych do wykonania tego dzieła? Pomyślałem sobie, że idziesz tą samą drogą, co pierwsi konstruktorzy aparatów fotograficznych...

Jakby nie patrzeć to dużo mniej niż 2000 dolarów. Satysfakcja jest, ale jeszcze musi dobrze zadziałać!
8x10 DIY
To już mam. Z Cambo tylko tak mogłem robić odbitki.