daj mi linka do shen hao za te pieniądze. Od razu kupięsweetek pisze:Ale ja pisze o wspólłczesnych - nowych drewniakach, bardziej typu Shen Hao, wista, tachinara niż FKD, różnica jest spora w jakości, wykonaniu i komforcie.....
4x5 z motylkiem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Przyłączając się do dyskusji - wydaje mi się że 2000 jest raczej adekwatną ceną... jednak z paroma ale:
- patrząc na dostępne zdjęcia, to jednak chyba nie jest nawet klasa Shen Hao jeśli chodzi o funkcjonalność i rodzaj użytych do produkcji materiałów... ale może się tutaj sromotnie mylę - zweryfikować to można przede wszystkim mając bezpośrednio do czynienia z Motylkiem :)
- oferta używanych aparatów wielkoformatowych po prostu poraża - w tej cenie można mieć coś wprawdzie nie nowego, ale równie albo i bardziej funkcjonalnego,
- za ok. 50% więcej (+cło i VAT) można mieć Chamonix - aparat lżejszy, z lepszych materiałów (kompozyty), bardzo precyzyjnie wykonany; jak patrzę na choćby śruby Motylka, to to jest chyba jednak inna klasa...
Motylek to bardzo fajny pomysł. Ale on moim zdaniem znajduje się w średnio atrakcyjnej niszy. Jest za drogi żeby być pożądany ze względu na wsp. cena/możliwości. Z drugiej strony, z tego co widzę, jest zbyt mało atrakcyjny względem topowych aparatów żeby z nimi konkurować.
Na przykład dla moich potrzeb - wygląda że minimalny i maksymalny wyciąg (czasami używam 300-tki na bliskich dystansach, czasami nawet 58-ki) oraz zakres ruchów nie są wystarczające...
Oczywiści to tylko moje 0.02 PLN. Sam pomysł, design i próbe uważam za świetną sprawę i może przedmiot do dalszych ulepszeń. Bardzo ciekaw jestem jaka będzie dalsza przyszłość tego projektu. No i życzę wszelkiego powodzenia. :)
EDIT: dostałem link do nowszych zdjęć. Rzeczywiście projekt dojrzał... Chętnie zobaczę jakieś suche liczby :)
- patrząc na dostępne zdjęcia, to jednak chyba nie jest nawet klasa Shen Hao jeśli chodzi o funkcjonalność i rodzaj użytych do produkcji materiałów... ale może się tutaj sromotnie mylę - zweryfikować to można przede wszystkim mając bezpośrednio do czynienia z Motylkiem :)
- oferta używanych aparatów wielkoformatowych po prostu poraża - w tej cenie można mieć coś wprawdzie nie nowego, ale równie albo i bardziej funkcjonalnego,
- za ok. 50% więcej (+cło i VAT) można mieć Chamonix - aparat lżejszy, z lepszych materiałów (kompozyty), bardzo precyzyjnie wykonany; jak patrzę na choćby śruby Motylka, to to jest chyba jednak inna klasa...
Motylek to bardzo fajny pomysł. Ale on moim zdaniem znajduje się w średnio atrakcyjnej niszy. Jest za drogi żeby być pożądany ze względu na wsp. cena/możliwości. Z drugiej strony, z tego co widzę, jest zbyt mało atrakcyjny względem topowych aparatów żeby z nimi konkurować.
Na przykład dla moich potrzeb - wygląda że minimalny i maksymalny wyciąg (czasami używam 300-tki na bliskich dystansach, czasami nawet 58-ki) oraz zakres ruchów nie są wystarczające...
Oczywiści to tylko moje 0.02 PLN. Sam pomysł, design i próbe uważam za świetną sprawę i może przedmiot do dalszych ulepszeń. Bardzo ciekaw jestem jaka będzie dalsza przyszłość tego projektu. No i życzę wszelkiego powodzenia. :)
EDIT: dostałem link do nowszych zdjęć. Rzeczywiście projekt dojrzał... Chętnie zobaczę jakieś suche liczby :)
Ostatnio zmieniony 13 sie 2012, 18:55 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
Sweetek ale ty kupujesz używane a nie nowe.sweetek pisze:Sinara daje rade kupic za 1500 zł, drewniak koło 1500 - 2000.
Szkła to inna bajka, drewniaki mają przeważnie mniejsze ruchy, to tańsze szkła...
Tak nie można porównywac .
Jak kupiłem sobie teraz Wistę Field 45 DX z obiektywem . stan jak nowy
kosztowała mnie w wyniku różnych zabiegów 100 euro.
Ale to nie można tak porównywać. Nowa kosztuje ponad 2500 Euro.
A my tu mówimy o nowym sprzęcie , z 2 letnia gwarancją .
Tydzien temu widziałem jak na Ebay poszedł Sinar za 100 Euro
ja sam sobie 2 lata temu kupiłem powiększalnik 9x12 za 1 euro + wysyłka
To są okazje które się czasami zdarzają .
Pewno że można kupić aparat wielkoformatowy 4x5 za 1200 do 1500 , Graflexa nawet
poniżej 1000 zł . Ale to wszystko jest sprzet używany.
Ja uważam że 2000 zł to ani za drogo ani za tanio.
Facet musi kupić materiał wyprodukowac aparat doliczyć sobie zysk uwzględnić podatek dochodowy i 23 % VAT
A na końcu dać nabywcy 2 lata gwarancji .
Jeżeli Motyl ma te same możłiwości co SH to cena jest dobra .
Nie ma co nażekac że drogo.
Mnie nie stać na to żeby sobie kupić nowy aparat np Gandolfi albo Ebony za 4000 euro więc nie mówię że jest drogo tylko że mnie nie stac i kupiłem Używana Wistę
A to że za cholerę nie mogłem się na niej dopatrzyć śladów używania , chociaż sprzedawca zapewniał że są to przypadek i fuks.
I tyle
Ja bym obniżył cenę do 1999 i ok
[ Dodano: Pon 13 Sie, 2012 ]
Widzę że Pasek lepszy niż w Wiście
Ja w mojej jak ją dostałem to w te pędy wymieniłem
Ten Gwint z 1/4 zmienił bym na te większe , nie mam pewności ale to chyba 3/8
albo z robił obydwa
Przemyślał bym jeszcze sprawę drewna .
Kiedyś robiłem rozeznanie i wiem że mahoń jest u dostawców
w dobrej cenie a przy tym bardzo jest to materiał stabilny i bardzo elegancki.
Nawet byłem zaskoczony jego niską ceną
Generalnie dopracował bym kolorystykę drewna . i nie będę ukrywał że warto by było pomyśleć na wersją czarną .
W zastosowanym drewnie trochę rażą widoczne różnice w barwie.
Kiedyś się zastanawiałem sam nad uruchomieniem produkcji takiego aparatu .
Niestety miałem do wyboru albo walka z chorobą albo produkcja aparatu
Wybrałem to pierwsze.
Wracają do aparatu .
To jest projekt któremu będę mocno kibicował.
ju_87
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Matówka jest na sprężynach (na razie nie jest to Graflok, może w przyszłości). Na ten moment rolkasety tylko w wariancie wsuwanym.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
Mam takie pytanie , magnesy neodymowe które trzymają matówkę nie będą miały jakiegoś negatywnego wpływu na metal zastosowany w niektórych kasetach.ulv pisze:Matówka jest na sprężynach (na razie nie jest to Graflok, może w przyszłości). Na ten moment rolkasety tylko w wariancie wsuwanym.
chodzi mi o ich namagnesowanie ?
Akurat w kwesti tego rodzaju magnesów to jestem całkowicie zielony.
ju_87
Pomysł z motylkiem jest godny szacunku i gratuluje skończenia projektu.
Moje uwagi co do ceny są tylko czysto subiektywne, oglądałem ostatnio Wiste i ShenHao, ktore są do wzięcia za ok. 2000 zł z bardzo jasną matówką, i mimo, że mają ok. 2 lat to są jak nowe, a ich konstrukcja i wykonanie według mnie nie da się skopiować w warunkach domowych. Jakość gwarantuje, że sprzęt posłuży bardzo długo..
Moje uwagi co do ceny są tylko czysto subiektywne, oglądałem ostatnio Wiste i ShenHao, ktore są do wzięcia za ok. 2000 zł z bardzo jasną matówką, i mimo, że mają ok. 2 lat to są jak nowe, a ich konstrukcja i wykonanie według mnie nie da się skopiować w warunkach domowych. Jakość gwarantuje, że sprzęt posłuży bardzo długo..