30 letni film - jak wołać?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
30 letni film - jak wołać?
Cześć wszystkim. Orientujecie się jak wołać co najmniej 30 lat przeterminowane filmy cz-b? Mam 4 rolki, bez absolutnie żadnych symboli na nich. Kasety są w kolorze złotym. I tyle mi wiadomo o nich.
Dzięki J.A.
Dziś niestety niemiła niespodzianka. Wywołałem drugi film, dokładnie tak samo jak pierwszy. Był w takiej samej kasetce bez żadnych napisów. Jednak kontrast jest praktycznie zerowy, ziarno ogromne. Wkleję poniżej skany z pierwszego i drugiego filmu
Czy na takim etapie da się coś jeszcze zrobić z negatywem?
Dziś niestety niemiła niespodzianka. Wywołałem drugi film, dokładnie tak samo jak pierwszy. Był w takiej samej kasetce bez żadnych napisów. Jednak kontrast jest praktycznie zerowy, ziarno ogromne. Wkleję poniżej skany z pierwszego i drugiego filmu

Czy na takim etapie da się coś jeszcze zrobić z negatywem?
Weź pod uwagę, że przy tak długim czasie przechowywania, z samym filmem może już być kiepsko, to nie koniecznie musi być wina wywoływania.
A co do pytania - z samym obrazem już nic nie zrobisz, po utrwaleniu jest finalny efekt.
Wyprostujesz sobie na etapie skanowania, nie widzę tak strasznej tragedii o której piszesz...
A co do pytania - z samym obrazem już nic nie zrobisz, po utrwaleniu jest finalny efekt.
Wyprostujesz sobie na etapie skanowania, nie widzę tak strasznej tragedii o której piszesz...
- technik219
- -#
Witam wszystkich. Żeby nie tworzyć nowych wątków podłączam się
Znalazłem w starym aparacie (6x9) rolkę z filmem 120. Prawdopodobnie też ma około 30 lat, sądząc po aparacie i filmie. Jako że ostatni raz wywoływałem filmy pod koniec lat 90tych ubiegłego wieku i sprzęt mam mocno zdekompletowany (a i co nieco sie już zapomniało), zwracam się z zapytaniem czy ktoś by się podjął (oczywiście odpłatnie) próby wywołania tego negatywu. Jest to negatyw firmy Agfa, ale jaki hmmm... trudno powiedzieć.
Znalazłem w starym aparacie (6x9) rolkę z filmem 120. Prawdopodobnie też ma około 30 lat, sądząc po aparacie i filmie. Jako że ostatni raz wywoływałem filmy pod koniec lat 90tych ubiegłego wieku i sprzęt mam mocno zdekompletowany (a i co nieco sie już zapomniało), zwracam się z zapytaniem czy ktoś by się podjął (oczywiście odpłatnie) próby wywołania tego negatywu. Jest to negatyw firmy Agfa, ale jaki hmmm... trudno powiedzieć.
wołałem kiedyś 30 letnią Agfę, wyjętą właśnie z aparatu. sam negatyw miejscami zrósł się z kartonikiem, w ten sposób, ze na początku musiałem go oddzierać
oczywiście nie mogło być mowy o jakimkolwiek obrazie w tym miejscu. dopiero ostatnie dwie klatki coś pokazały, jakieś wesele, czy ślub :) ale tak obraz był bardzo alternatywny