3-kąpielowa chemia do E6 - osad! Co to może być?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

syriusz
-#

3-kąpielowa chemia do E6 - osad! Co to może być?

Post autor: syriusz »

Witajcie,

Przy wczorajszym przygotowywaniu chemii do procesu (3-kąpielowe E6 od Tetenala) zauważyłem wytrącone kryształki w drugiej części kąpieli BX (Bleach-Fix).
Od przygotowania chemii do wystartowania procesu minęło jakieś 16 godzin i częściowo kryształki się rozpuściły, ale za to powstał jasny osad na dnie butelki z przygotowanym już roztworem.
Całość nie wpłynęła na proces, bo slajdy wyszły jak zwykle - miodnie :-)
Co to jednak może być i jak tego unikać?
W poprzedniej paczce chemii Tetenala z czymś takim się nie spotkałem, a ewentualny osad w butelkach z koncentratami był znikomy i nie przelewał się do przygotowywanych roztworów...
Paczki chemii ciągle też przechowuję w tych samych warunkach (w temperaturze pokojowej, zabezpieczone ciężkim gazem od tetenala przed dostępem powietrza).

Pozdrawiam,
syriusz
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ja tak miałem jak chemia była już u kresu. Co gorsze, pierwszy wywoływacz też miał osad ale zdecydowałem się zaryzykować.... slajdy wyszły mniej więcej OK, ale pewno ktoś bardziej obeznany by znalazł jakieś wady. Ja w każdym razie zamówiłem póżniej nowe opakowanie....
flonidan
-#

Post autor: flonidan »

Witam.Wtrącę się-nie robię w E6 ale podobny problem miałem w dwóch wybielaczach do RA4 po paru dniach powstawał paskudny czarny osad ,który powodował na odbitkach paskudne szre plamki-nie do zmycia-teraz nabyłem przeterminowany wybielacz i utrwalacz agfy i jest po prostu miodnie -wspaniałe czyste kolory nic się nie wytrąca i mogę trzymać roztwór roboczy miesiącami-podobnie stary wywoływacz kodaka do ra4 bije na głowę ten tetenalowski i jest po prostu bardziej kontrastowy i masz lepsze i czystsze barwy-ja po seri wpadek z tetenalem kupuję od nich tylko ultrafin plus-to rzeczywiście extra produkt.
jacek
ODPOWIEDZ