2 pytania - Canonet ql17

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

ostrygad
-#
Kontakt:

2 pytania - Canonet ql17

Post autor: ostrygad »

Witam

Mam Canoneta ql17 g3 niestety bez dekielka. Aparat przyszedł wraz z filtrem sklight 48mm i tu pytanie do Was Koledzy. Ponieważ nie znalazłem na aledrogo dekla o takiej średnicy, czy Waszym zdaniem pasował będzie dekielek 49mm (tych jest sporo)?

Pytanie nr.2 odnośnie wizjera. Jak wygląda sytuacja z pokryciem? Czy żółte linie pokazują rzeczywisty kadr widoczny później na zdjęciu czy mam kadrować "całym obrazem z wizjera" i nie martwić się o te linie...no chyba,że jest to coś `ala "bezpieczna strefa"

ps. pomyślności w Nowym Roku, jak i postępów fotograficznych.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Tutaj http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,58.html znajdziesz zdjęcie ile kadru kryje wizjer.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 12:22 przez matti_1989, łącznie zmieniany 2 razy.
swierk
-#

Post autor: swierk »

Ad 1) Z doświadczenia - zastosowałem dekiel Hamy 49mm, przy czym musiałem mu pomóc pilnikiem żeby pasował :)

Ad 2) trzymamy się granic wskazywanych przez żółte linie (przy zmianie odległości można zauważyć że są ruchome - korekta paralaksy).
ostrygad
-#
Kontakt:

Post autor: ostrygad »

...dzięki serdeczne Panowie.
Awatar użytkownika
spyderr
-#
Kontakt:

Post autor: spyderr »

Jak masz możliwość to proponuję przejść się na giełde - ja dopasowałem dekielek ale przebrałem ich chyba ze 100 :)
ODPOWIEDZ