Odbitka albuminowa. Przewodnik praktyczny

Z przyjemnością informujemy, iż wydana została pierwsza polska książka poświęcona XIX wiecznej technice fotografii „ Odbitka albuminowa. Przewodnik praktyczny”, przygotowana przez Radosława Brzozowskiego.
Odbitka albuminowa to jedna z najważniejszych, i najpiękniejszych technik w historii fotografii. Technika, w której tworzyli najwięksi mistrzowie wieku dziewiętnastego i wielu fotografów wieku dwudziestego; by wymienić tylko sławną portrecistkę Margaret Julię Cameron i autora magicznych zdjęć Paryża, Eugene Atget'a.

Jest to pierwsza technika pozytywowa, która zrobiła wieloletnią, światową karierę zdobywając szczególną popularność na Starym Kontynencie, gdzie zdominowała fotografię na całe dziesięciolecia. Z jednej strony technika ta zapewnia ogromne możliwości kształtowania wyglądu obrazu, wybór powierzchni matowej bądź błyszczącej i wpływ na kolorystykę powstałego obrazu poprzez tonowanie, z drugiej jest ona relatywnie prosta, nie wymaga skomplikowanego zaplecza czy trudnych do zdobycia materiałów. Dzięki temu odbitka albuminowa sprawdza się też znakomicie jako pierwszy krok w stronę tradycyjnych metod fotograficznych, jest doskonałą okazją by rozpocząć samodzielne wykonywanie klasycznych odbitek fotograficznych.

Nie potrzeba do tego ani rozbudowanej, profesjonalnie wyposażonej ciemni, ani niezbędnej w technice mokrego kolodionu kamery wielkoformatowej. Właśnie z myślą o wszystkich osobach pragnących odkryć magię fotografii klasycznej Wydawnictwo Szlachetna Fotografia przygotowało swoją najnowszą publikację; "Odbitka albuminowa - Przewodnik praktyczny", opracowaną przez Radosława Brzozowskiego, autora bestsellerów „Fotografia Obnażona” oraz” Ambrotypia - Przewodnik praktyczny”, dyrektora Trójmiejskiej Szkoły Fotografii w Gdyni, specjalisty w zakresie historycznych i szlachetnych technik fotograficznych. Podręcznik ten przyda się zarówno osobom początkującym, pragnącym dopiero rozpocząć przygodę z techniką albuminową i fotografią historyczną w ogóle, jak i osobom, które pracę już rozpoczęły, lecz pragną poszerzyć swe umiejętności, poznać pełnię możliwości oferowanych przez tą magiczną technikę.

Licząca blisko 150 stron publikacja zawiera wszystkie informacje niezbędne zarówno do rozpoczęcia pracy z użyciem techniki albuminowej, jak i poznania bardziej zaawansowanych metod pracy, od wyposażenia pracowni, przez techniki samodzielnego przygotowania papierów błyszczących i matowych, różne metody ich uczulania i naświetlania, aż po metody tonowania, receptury tonerów wraz z poradami dotyczącymi ich użycia. Nie zabrakło także informacji dotyczących negatywów, które można wykorzystać w pracy z techniką albuminową, od metod tradycyjnych, po najbardziej współczesne. Dla pasjonatów techniki kolodionowej w książce znalazła się również receptura i szczegółowe instrukcje pozwalające na samodzielne przygotowanie negatywu kolodionowego, który stanowił dominujący rodzaj negatywu wykorzystywanego w okresie największej popularności odbitki albuminowej. Większość osób, które zetknęły się wcześniej z techniką albuminową być może zaskoczy też fakt, że w wieku dziewiętnastym, fotografowie korzystający z techniki albuminowej używali również wywoływaczy, podobnie, jak czyni się to obecnie.

Zapraszam do obejrzenia fotografii w odtworzonych XIX wiecznych technikach fotograficznych na stronie : http://radoslawbrzozowski.com/ .

W załączniku przesyłam spis treści i okładkę książki. Książkę można nabyć w sklepie Szlachetna Fotografia :

http://szlachetnafotografia.com/odbitka-albuminowa-przewodnik-praktyczny/