Znalazłem u siebie butelkę bez opisu z rozrobionym stockem. Z zakupów wynika, że to może być D-76 lub ID-11.
Jest jakaś metoda aby to stwierdzić?
I drugie pytanie: kupiłem D-76 na 3.8 litra, a największą ciemną butelkę mam o pojemności 2 litry. Stosuje się wykonanie i przechowywanie podwójnie stężonego stocka?
da sie rozpozać wywoływacz po rozrobieniu?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
da sie rozpozać wywoływacz po rozrobieniu?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
- Minolciarz1979
- -#
Faktycznie. Otrzymałem w D-76 takie gluty jakich jeszcze nie widziałem. Podgrzałem jeszcze raz do 50 stopni i to samo. Widywałem już kłaczki w ID-11 ale to co mam teraz to kłaki.xneon pisze:nie dasz rady wyprodukować 200% stocka d-76, też próbowałem wersję galonową (3.8 l) zrobić w 1.9 l i zawiesina jest niemożliwa do wymieszania. xtol z kolei bezproblemowo pięciolitrowy stock miesza się do 2,5 l.
Pytanie: czy teraz jak dodam wody do właściwej pojemności to wywoływacz będzie sprawny czy to już tylko do wylania.
Dolewałeś?
- technik219
- -#
To praktycznie to samo, chociaż niektórzy sądzą, że różnią się jakimiś "tajnymi" dodatkami. Jeśli to tylko taki dylemat, to nie ma dylematumrek pisze:Znalazłem u siebie butelkę bez opisu z rozrobionym stockem. Z zakupów wynika, że to może być D-76 lub ID-11.
Jest jakaś metoda aby to stwierdzić?

Lux mea lex
- technik219
- -#
Odróżnienie np. D-76 o Microphenu, czy innego "proszkowego" pewnie jest możliwe na podstawie reakcji charakterystycznych składników, które w jednym z typowanych wywoływaczy występuj a w innym ich nie ma. To już jednak chemia analityczna - ilościowa i jakościowa. Be solidnych podstaw teoretycznych tego nie przeprowadzisz.
Lux mea lex
Faktycznie ustąpił. Czyli stock D-76 nie daje się zagęścić.xneon pisze:Oczywiście - problem ustąpił jak ręką (z łychą do mieszania) odjął.mrek pisze:Pytanie: czy teraz jak dodam wody do właściwej pojemności to wywoływacz będzie sprawny czy to już tylko do wylania.
Dolewałeś?
A wydaje mi się, że z ID-11 robiłem tak bez problemu gdy konfekcjonowałem go w buteleczki 200 ml.