Leningrad 6

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

jocker
-#
Posty: 45
Rejestracja: 02 sty 2017, 12:32
Płeć:

Leningrad 6

Post autor: jocker » 23 maja 2020, 14:15

Małe pytanko do was. Lenigrad 6 jak się go kalibruje.
Czy na pomiarze trzymać i ustawić wskazówkę na zero czyli jak myślę pierwsza czarna gruba kreska po lewej.
Czy jak gdzieś wyczytałem przycisk stanu baterii ten na równo z obudową.
I trzymając ustawiamy tak aby wskazówka mieściła się w polu czerwonej kreski.
Lub jest to tylko wskaźnik stanu baterii i kalibracja tylko metodą pierwszą.
I jeśli pomiar stanu baterii nie mieści się w czerwonym polu to do wymiany.
Do tego jak używać tej mlecznej przesuwnej szybki ? Z góry dzięki za pomoc :)
Ahav czytałem i szukałem i dotarłem do sprzecznych opinii dla tego pytam :)

szable
-#
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2009, 21:47
Lokalizacja: Świnoujście
Płeć:
Kontakt:

Leningrad 6

Post autor: szable » 23 maja 2020, 17:27

Używam Leningrada 6 . U mnie po wciśnięciu małego przycisku wskazówka ląduje na czerwonym polu. Biała blenda po zasłonięciu "oczka" do pomiaru światła, służy do pomiaru światła padającego. Uważam że to jest bardzo udany światłomierz.

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7066
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Leningrad 6

Post autor: J.A. » 23 maja 2020, 19:11

A pomiar światła padającego wykonuje się stojąc obok obiektu fotografowanego i kierując czujnik światłomierze w stronę aparatu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

jocker
-#
Posty: 45
Rejestracja: 02 sty 2017, 12:32
Płeć:

Leningrad 6

Post autor: jocker » 23 maja 2020, 19:54

No to widzę iż będzie to dobry kompan do mojego lubitela :D

shovax
-#
Posty: 185
Rejestracja: 17 lut 2008, 18:45
Lokalizacja: praha
Płeć:
Kontakt:

Leningrad 6

Post autor: shovax » 25 maja 2020, 15:25

jocker pisze:
23 maja 2020, 14:15
Małe pytanko do was. Lenigrad 6 jak się go kalibruje.
Czy na pomiarze trzymać i ustawić wskazówkę na zero czyli jak myślę pierwsza czarna gruba kreska po lewej.
Czy jak gdzieś wyczytałem przycisk stanu baterii ten na równo z obudową.
I trzymając ustawiamy tak aby wskazówka mieściła się w polu czerwonej kreski.
Lub jest to tylko wskaźnik stanu baterii i kalibracja tylko metodą pierwszą.
I jeśli pomiar stanu baterii nie mieści się w czerwonym polu to do wymiany.
Do tego jak używać tej mlecznej przesuwnej szybki ? Z góry dzięki za pomoc :)
Ahav czytałem i szukałem i dotarłem do sprzecznych opinii dla tego pytam :)
a skad wziales zamienna baterie? mam dwa w domu, w jednym kolega mi zrobil redukcje na 9v baterie, ale to bardzo srednie rozwiazanie...

szable
-#
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2009, 21:47
Lokalizacja: Świnoujście
Płeć:
Kontakt:

Leningrad 6

Post autor: szable » 25 maja 2020, 18:03

ja używam zwykłej 1,5V baterii kupowanej u zegarmistrza. Pokazuje jak dla mnie wystarczająco dobrze. Porównywałem go na jakimś plenerze z wypasionymi Sekonicami i innymi Nikonami za worek szelestów. Pokazywał w punkt jak jego zachodni koledzy, a co ciekawe, nawet później chodził spać w porównaniu z nimi.

ODPOWIEDZ