Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

shovax
-#
Posty: 137
Rejestracja: 17 lut 2008, 18:45
Lokalizacja: praha
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: shovax » 23 mar 2020, 14:23

Dla zabawy wzialem od kolegi stary tani automatyczny aparat, Praktica Mini Star.
w srodku ze zdziwieniem znalazlem czytnik kodow DX, ale tylko JEDEN, jak na zdjeciu ponizej

Obrazek

jest na poziomie trzeciego pola od gore. jak toto moze dzialac, majac tylko jeden kontakt?

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6784
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: J.A. » 23 mar 2020, 14:50

Ustawia zero-jedynkowo.
Albo 100, albo 400 w zależnościczy czy stwierdzi zwarcie na tych stykach czy nie.
Zwróć uwagę, że tam jest para styków, a nie jeden.
Zwarcie 100, brak przepływu prądu 400.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 2686
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi
Płeć:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: technik219 » 23 mar 2020, 17:41

J.A. pisze:
23 mar 2020, 14:50
Zwarcie 100, brak przepływu prądu 400.
A nie odwrotnie, przypadkiem?
Lux mea lex

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6784
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: J.A. » 23 mar 2020, 17:53

Może odwrotnie, bardzie chodziło mi o przykład.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

shovax
-#
Posty: 137
Rejestracja: 17 lut 2008, 18:45
Lokalizacja: praha
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: shovax » 23 mar 2020, 19:04

J.A. pisze:
23 mar 2020, 14:50
Ustawia zero-jedynkowo.
Albo 100, albo 400 w zależnościczy czy stwierdzi zwarcie na tych stykach czy nie.
Zwróć uwagę, że tam jest para styków, a nie jeden.
Zwarcie 100, brak przepływu prądu 400.
tak wiem, babram sie w elektronice ;) i wiem jak dziala kod dx, ale do poprawnej indentyfikacji potrzebujesz wiecej pol. wiec ten aparat umie rpozonac tylko 100 i 400? czyli jak wsadze dwiescie, to wg kodu bedzie robil albo 100, albo 400? dziwny system....

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6784
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: J.A. » 23 mar 2020, 19:43

Nic w tym dziwnego. Aparaty tej klasy, które jeszcze nie miały kodu DX miały dwa ustawienia czułości, a te z czasów sprzed elektroniki i światłomierzy wbudowanych w aparat, miały dwa czasy i dwie przesłony. I wartości te nie były sąsiadujące.
Aparat nie wybiera „albo, albo”. Jak włożysz film 200 to zapewne aparat ustawi 100.
Trzeba by umiejscowić precyzyjnie w które pole kodu trafia ten styk. W kodzie od 100 do 320 jedno pole jest wspólne, na moje oko właśnie to które trafia w ten styk.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

shovax
-#
Posty: 137
Rejestracja: 17 lut 2008, 18:45
Lokalizacja: praha
Płeć:
Kontakt:

Czytnik DX - tylko jeden kontakt??

Post autor: shovax » 23 mar 2020, 21:52

J.A. pisze:
23 mar 2020, 19:43
Nic w tym dziwnego. Aparaty tej klasy, które jeszcze nie miały kodu DX miały dwa ustawienia czułości, a te z czasów sprzed elektroniki i światłomierzy wbudowanych w aparat, miały dwa czasy i dwie przesłony. I wartości te nie były sąsiadujące.
no i jasne. dzieki

ODPOWIEDZ