ZoneMaster II

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

zladygin
-# mod
Posty: 703
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane
Płeć:
Kontakt:

ZoneMaster II

Post autor: zladygin » 16 sty 2020, 09:26

Czy ktoś z Państwa używa takie cóś?
Po roku nieużywania włączyłem, ZM wyświetlił się w trybie kalibracji i nie mogę z tego wyjść.
Mejle do twórcy, Richarda Rossa są przekierowywane do dystrybutora, a ten milczy.

kal800
-#
Posty: 526
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

ZoneMaster II

Post autor: kal800 » 16 sty 2020, 09:36

ja mam analyzer pro III - czyli zonemaster razem z zegarem. Nigdy mi się nie przywiesił.

Masz zasilanie bateryjne, czy zasilacz? Może wyjęcie baterii pomoże.

Na jaki adres piszesz do Richarda? SDS - dystrybutor się urlopi i reorganizuje, na ich stronie piszą, że z początkiem lutego wznawiają działalność.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

zladygin
-# mod
Posty: 703
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane
Płeć:
Kontakt:

ZoneMaster II

Post autor: zladygin » 16 sty 2020, 10:08

Używam i zasilacza, i baterii. Chciałem ją wymienić, ale nie mogę odkręcić jednej śrubki, wszystkie narzędzia mam „na wsi”.
Pisałem na darkroom@rhdesigner.cośtam.uk. Rzeczywiście nie doczytałem tej uwagi o urlopie.
Jak pozwolisz, na prv zrobimy małą konsultację. Daj znać, kiedy miałbyś chwilę.

kal800
-#
Posty: 526
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

ZoneMaster II

Post autor: kal800 » 16 sty 2020, 10:20

Pewnie - pisz śmiało, ja do 12:00 jestem wolny, potem po południu raczej też.

Możesz jeszcze próbować pisać na richard@rhdesigns.co.uk - ja kiedyś z gościem pisałem przez tę skrzynkę.

Natomiast odnalezienie odpowiedniego wkrętaka może być kluczowe w sprawie, zresztą możesz zrobić test - odłącz zasilać i sprawdź, czy urządzenie się uruchomi, jeżeli tak, to prawdopodobnie wyjęcie baterii pomoże. To proste urządzenie - nie sądzę, żeby gdziekolwiek zapisywało stan pracy w stałej pamięci - co najwyżej dane kalibracji. Pewnie jak bateria siedzi, to podtrzymuje zasilanie pamięci operacyjnej i stan zawieszenia się utrzymuje w ten sposób. Zresztą to też da się sprawdzić - jak ja robię restart, to wyświetla mi się nazwa i wersja softu urządzenia, dopiero przechodzi do pracy, zawsze w takim samym trybie - nie pamięta np, że ostatnio używałem profilu 4 do papieru. Jeżeli tak samo jest u Ciebie (zakładam, że tak, skoro to de facto te same urządzenia), a po włączeniu nie przechodzi przez procedurę startową tylko od razu jest w trybie kalibracji, to tym bardziej bym poszukał wkrętaka, albo poczekał, aż bateria się sama skończy.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

zladygin
-# mod
Posty: 703
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane
Płeć:
Kontakt:

ZoneMaster II

Post autor: zladygin » 16 sty 2020, 10:35

Dzięki, raczej po południu. Odezwę się.
Jeszcze: jak resetujesz? W instrukcji nie doczytałem, ale może niekumaty jestem.

ODPOWIEDZ