Jakiej firmy jest ten światłomierz?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#
Posty: 549
Rejestracja: 16 lis 2009, 11:08
Lokalizacja: Legnica
Płeć:

Jakiej firmy jest ten światłomierz?

Post autor: Minolciarz1979 » 10 gru 2019, 08:34

Witam. Jak w temacie - co to za firma?
Załączniki
światłomierz.jpg

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 2685
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Jakiej firmy jest ten światłomierz?

Post autor: 4Rider » 10 gru 2019, 09:22

To światłomierz produkcji Czechosłowackiej Exposimet Metra Blansko z lat '50.
Na bank nie działa prawidłowo, jeśli w ogóle. Chyba że cudem 8-)
"As one forever searching
For landscapes serene..."

Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#
Posty: 549
Rejestracja: 16 lis 2009, 11:08
Lokalizacja: Legnica
Płeć:

Jakiej firmy jest ten światłomierz?

Post autor: Minolciarz1979 » 10 gru 2019, 10:22

W tym rzecz, że działa i to znakomicie... :-) THX.

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 2685
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Jakiej firmy jest ten światłomierz?

Post autor: 4Rider » 10 gru 2019, 10:52

No to super. Pewnie przelezal większość żywota w ciemnicy i selen nie wyparowal ;-)
Ja mam 2 Gossen'y z lat 60 i też działają - acz dobrze tylko gdzieś do 5-6 EV - poniżej już oszukuja. Kilka mych Leningradow też działa, acz trzeba stosować korektę 1-2 EV. Na codzień jednak używam CdS japoński lub TTLa 8-)
"As one forever searching
For landscapes serene..."

Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider

ODPOWIEDZ