Ramki do Epson V550

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

rysiek1996
-#
Posty: 163
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Ramki do Epson V550

Post autor: rysiek1996 » 07 lip 2019, 09:25

Jakie i gdzie kupić ramki, na szerokie klisze, do Epson V550?

Awatar użytkownika
MrMamiya
-#
Posty: 152
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:41
Lokalizacja: 51°54'N 8°28'W
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: MrMamiya » 08 lip 2019, 09:47

Tu są części do epsonów, ale- przepraszam - nie chce mi się szukać do V550...
https://www.ebay.ie/b/Epson-Scanner-Par ... bn_6376846
====================================================================
Mamiye i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem.
Fotografia tradycyjna dla laików

rysiek1996
-#
Posty: 163
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Ramki do Epson V550

Post autor: rysiek1996 » 16 lip 2019, 16:31

No tak ale to jest taki badziew jak mój kupiony w zestawie ze skanerem.

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 1878
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: 4Rider » 16 lip 2019, 17:51

[/quote]
rysiek1996 pisze:
16 lip 2019, 16:31
No tak ale to jest taki badziew jak mój kupiony w zestawie ze skanerem.
Czegoś ja tu nie rozumiem...:
Ma fabryczne ramki i chce mieć lepsze ramki, mam radę: wystrugaj sobie z deski :mrgreen:
"As one forever searching
For landscapes serene..."

Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/145244376@N02/

Ats
-#
Posty: 41
Rejestracja: 26 cze 2018, 20:44

Ramki do Epson V550

Post autor: Ats » 16 lip 2019, 19:43

Niektórzy podobno kładą bezpośrednio na płytę skanera i przykrywają kawałkiem szkła. Albo specjalnego antynewtonowskiego albo zwykłego wyciętego na miarę. Nie wiem jakie to daje efekty, ja jestem zadowolony z fabrycznych ramek. Fakt średni format trochę gorzej się skanuje od małego, ale dają radę.

Awatar użytkownika
Henry
-#
Posty: 910
Rejestracja: 24 sty 2008, 19:00
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:

Ramki do Epson V550

Post autor: Henry » 17 lip 2019, 06:34

A co jest nie tak z fabrycznymi?

Awatar użytkownika
MrMamiya
-#
Posty: 152
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:41
Lokalizacja: 51°54'N 8°28'W
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: MrMamiya » 17 lip 2019, 10:04

Henry pisze:
17 lip 2019, 06:34
A co jest nie tak z fabrycznymi?
Sam się zastanawiam... Bo mam, używam i jest OK. Może ja robię coś nie tak?
====================================================================
Mamiye i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem.
Fotografia tradycyjna dla laików

Awatar użytkownika
The way I am
-#
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2019, 05:03
Lokalizacja: Poznan
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: The way I am » 18 lip 2019, 06:58

rysiek1996 pisze:
16 lip 2019, 16:31
No tak ale to jest taki badziew jak mój kupiony w zestawie ze skanerem.
Pamiętaj że nie wszystkie ramki mogą być odpowiednie. A dokładniej, chodzi mi o wysokość negatywów od szyby skanera. Oryginalne ramki maja regulacje wysokości itd..
Dzieki,


-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org

Awatar użytkownika
The way I am
-#
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2019, 05:03
Lokalizacja: Poznan
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: The way I am » 18 lip 2019, 06:59

The way I am pisze:
18 lip 2019, 06:58
rysiek1996 pisze:
16 lip 2019, 16:31
No tak ale to jest taki badziew jak mój kupiony w zestawie ze skanerem.
Pamiętaj że nie wszystkie ramki mogą być odpowiednie. A dokładniej, chodzi mi o wysokość negatywu od szyby skanera. Oryginalne ramki maja regulacje wysokości itd..
Dzieki,


-----------------------------------------------------------------------------------
www.myphotoart.org

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 1108
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Ramki do Epson V550

Post autor: jac123 » 18 lip 2019, 07:44

Ponoć lepsze od fabrycznych są te DIGITALIZA, dostępne na alledrogo. Aczkolwiek trochę drogie.

Awatar użytkownika
MrMamiya
-#
Posty: 152
Rejestracja: 23 maja 2019, 14:41
Lokalizacja: 51°54'N 8°28'W
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: MrMamiya » 18 lip 2019, 09:14

jac123 pisze:
18 lip 2019, 07:44
Ponoć lepsze od fabrycznych są te DIGITALIZA, dostępne na alledrogo. Aczkolwiek trochę drogie.
Mam taka na sprzedaż - jeśli by to kogoś interesowało. Na szeroki film. Ani razu nie użyta.
====================================================================
Mamiye i Pentaxy.
Nie każde zdjęcie jest fotografią, tak jak nie każdy facet z widłami jest Neptunem.
Fotografia tradycyjna dla laików

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 1108
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Ramki do Epson V550

Post autor: jac123 » 19 lip 2019, 00:35

Poszło PW.

rysiek1996
-#
Posty: 163
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Ramki do Epson V550

Post autor: rysiek1996 » 26 lip 2019, 20:45

Moja się złamała w jednym miejscu, a co do płaskości i odległości od szyby skanera to te ramki są bardzo dalekie od ideału

Bokeh
-#
Posty: 259
Rejestracja: 26 maja 2017, 21:37

Ramki do Epson V550

Post autor: Bokeh » 24 wrz 2019, 18:09

Dziś upadła mi ramka do średniego. K..... mać!!!!
W sumie tylko jeden zawias się ułamał odgórnej ramki. Niby nic wielkiego, bo skanować się da.
Ale czym to przykleić, bo te zasrane kropelki to nie chcą. Trzymałem, trzymałem, a efekt taki jak bym wodą posmarował, choć dałem jej bardzo maluteńko.
Czy są jakieś bardzo dobre kleje co to skleją? Próbował ktoś z sukcesem, kleić taką ramkę? Może jest jakiś bardzo dobry klej co to sklei na amen, a nie gówna z kiosku za 2,50?

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 1878
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Ramki do Epson V550

Post autor: 4Rider » 24 wrz 2019, 18:53

Jeśli cyjanopan (cyjanoakryl?) to tylko w taki w żelu - kosztuje więcej. Jest gęsty, nie rozlewa się, trzeba chwilę poczekać niech chwilę podeschnie i wtedy przykładać. Lepiłem jakieś duperele do aparacików, ale nie ramkę, ramki mi nie spadają, bo pracuje pół metra nad podłogą, mam biurko przy którym się siedzi na podłodze na podusi 8-)
Te do Canona ramki chyba lepsze - są z miększego plastiku jak myślę, są bardziej elastyczne i nie pękają, przynajmniej te moje.
"As one forever searching
For landscapes serene..."

Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/145244376@N02/

ODPOWIEDZ