Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, slawoj, Jerzy

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 12 cze 2018, 20:14

Witam serdecznie.

Niedawno zbudowałem układ poruszający się w pionie i poziomie aby robić zdjęcia ścianką cyfrową. A dokładnie składać 9 ujęć z formatu 5x7.

Wszystko działa jak należy ale nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy. Jak ustawiam na matówce ostrość i przepinam się na ściankę to nie ma zgodności obrazu. Muszę standardy zbliżyć maksymalnie aby uzyskać ostry obraz. Ktoś może mi wyjaśnić dlaczego tak się dzieje?
Do tej pory myślałem że jak odległość sensora pokrywać się będzie z matówką to będę rejestrował taki sam obraz.A tutaj jest zupełnie inaczej.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mrek
-#
Posty: 695
Rejestracja: 07 mar 2007, 03:17
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: mrek » 13 cze 2018, 12:05

Przychodzi mi do głowy, że matówkę masz odwrotnie i wtedy różnica ostrości może być o grubość matówki, a Ty piszesz "zbliżyć maksymalnie".

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 13 cze 2018, 15:52

Tak różnica jest diametralna, np masz szkło 250mm ustawiasz na nieskończoność a po założeniu ścianki musisz zbliżyć standardy maksymalnie blisko. Mogę porobić zdjęcia jak to ułatwi ocenę. Jedyne co mi przychodzi do głowy to że matryca ma dużo gęstszy zapis jak błona lub to co dostrzega ludzkie oko. Ale to taka moja spekulacja dlatego przyszedłem się tutaj zapytać.

Awatar użytkownika
mrek
-#
Posty: 695
Rejestracja: 07 mar 2007, 03:17
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: mrek » 14 cze 2018, 09:17

To jakoś tak przeczy zasadom optyki. To zbliżanie.
Faktycznie dziwne.
Jak już przyszedłeś i masz "standardy" (jakiś duży format??) - to zostań z nami. Znam gościa, który mentorem robił zdjęcia przesuwając ręczny skaner po matówce. Świetnie efekty jak 100 lat temu naświetlanie minutowe :)

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 788
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: jac123 » 14 cze 2018, 12:50

90s pisze: Jedyne co mi przychodzi do głowy to że matryca ma dużo gęstszy zapis jak błona lub to co dostrzega ludzkie oko.

przecież "gęstość zapisu" matrycy i błony jest znana. Tak czy siak, nie są to oczywiście takie różnice, aby było coś nieostro.
Daj jakieś zdjęcia, faceci to wzrokowcy, więc może to (zdjęcie) coś wyjaśni.

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 14 cze 2018, 13:23

Oczywiście.
No więc tak wygląda zdjęcie zrobione ścianką nie robiłem całego kadru ale dość spory wycinek z 5x7.
Odległość obiektywu do tematu około 2,5 m mogę zmierzyć.
Obrazek
Tak wyszło zdjęcie. Słaby kontrast bo jeszcze nie do końca mam zrobione wyciemnienie pleców i wpadało światło boczne od okna. Ale to na razie i tak testy więc przepraszam za jakość.
Obrazek

Tutaj widać jak blisko standardy są mocowania pod statyw. Jak ostrzę na nieskończoności to muszą być jeszcze bliżej. Dlatego nie potrafię ustawić nieskończoności na tym układzie bo mocowanie statywowe uniemożliwia zbliżenie jeszcze bardziej standardów. Co jest odwrotnością tego co robimy ustawiając na matówkę.
Obrazek
tutaj natomiast mamy zdjęcie z matówki jak już odjechałem standardem aby złapać ostrość.
Obrazek
tutaj o ile musiałem cofnąć tylni standard. Oczywiście ścianka ma klika cm odejścia w stosunku do matówki ale nie aż tyle.
Obrazek

tak wygląda ścianka bez wyciemnienia.
Obrazek


Najbardziej zastanawia mnie na nieskończoność bo tutaj widać największą różnicę

Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 510
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: powalos » 14 cze 2018, 14:00

Nie znam się aż tak bardzo, ale zapytam: ta ścianka cyfrowa ma swój obiektyw ? A mimo wszystko wydaje się, że grubość (głębokość) tej przystawki też może być główną przyczyną opisywanego zjawiska. Uważam, że aby to działało poprawnie to element światłoczuły przystawki powinien znajdować się w płaszczyźnie matówki, a więc przystawka musiałaby "wchodzić" w głąb kamery LF.

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 5435
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: J.A. » 14 cze 2018, 14:05

Coś się tu nie zgadza. To oczywiste i żadne to odkrycie. Gdyby przenieść to na grunt cyfrowy to nie dałoby się w żadnym cyfrowym korpusie wprost zastosować rodzimego obiektywu analogowego. Powierzchnia matrycy ma być w takiej samej odległości jak matówka stroną matową, czy klisza emulsją. Nie ma inaczej.
Mogęsię założyć, że przed matrycą jest jakiś układ optyczny.

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 14 cze 2018, 14:22

Nie nie ma dodatkowej optyki. to ścianka Hasselblada.
Co do płaszczyzny to się zgadzam, różnica jest kilku cm i taka sama różnica powinna być po przesunięciu standardu.
Jednak jest znacznie większa albo ja ulegam złudzeniu znacznie zmieniając odległości.
Robię też testy jak przyłożenie matówki do mocowania ścianki i przez pocket lens fresnela.

Najbardziej zaskoczyło mnie ustawianie na nieskończoność gdy standardy dobiły do mocowania statywowego.

Chyba będę musiał z metrem porobić testy, ale Wasze informacje mnie trochę uspokoiły bo też uważam że wszystko powinno być tak samo rejestrowane jeżeli płaszczyzny się pokrywają.

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 5435
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: J.A. » 14 cze 2018, 15:08

Po prostu coś pominąłeś.

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 14 cze 2018, 15:19

Przepraszam za zamieszanie, wszystko pomierzyłem i wiem gdzie już wykonywałem błąd, mierzyłem odległości pomiędzy standardami zamiast od centrum obiektywu. czyli zgubiłem dobre kilka cm, następne 5cm zabrała ścianka i 6cm to średnica mocowania statywowego. więc przy szkle 250mm faktycznie standardy są bardzo blisko siebie. Przy przepinaniu się z matówki na ściankę 6cm i podczas podglądu wycinka zdjęcia ze ścianki obraz sprawia wrażenie zupełnie innego, stąd to moje zaskoczenie i cały temat. Muszę teraz zrobić sobie jeszcze matówkę pod ściankę aby pokrywały się płaszczyzny bo różnice są zbyt duże aby nad tym zapanować.

Mam jeszcze jedno pytanie do was Panowie.
Potrzebuje połączyć te dwa kable w jeden. Jest taka możliwość i będzie to działać?
Obrazek

Chodzi o ot abym mógł wywoływać błysk zwalniając migawkę w aparacie, drugi kabel idzie do ścianki aby rejestrowała zdjęcie.
Jak to razem połączyć albo sprytnie zrobić samemu?

ps .J.A. masz rację stworzyłem sztuczny problem zamiast porządnie to sprawdzić. Bardzo przepraszam

shredderr
-#
Posty: 85
Rejestracja: 28 cze 2015, 18:22
Lokalizacja: Koszalin
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: shredderr » 14 cze 2018, 22:15

Aparat zdrowo przerobiłeś (co jest, moim skromnym zdaniem, nielada wyczynem) a wykładasz się na takiej pierdole.Trzymaj link :
http://allegro.pl/rozgaleznik-synchro-p ... ml#thumb/2

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 788
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: jac123 » 15 cze 2018, 09:04

Jak będziesz to jeszcze naprawiał, to weź pod uwagę, że matryca w ściance najczęściej jest przykryta filtrem i dopiero pod filtrem jest płaszczyzna, która powinna się pokryć z płaszczyzną matówki.

90s
-#
Posty: 20
Rejestracja: 29 cze 2017, 19:28
Płeć: Nieokreślona

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: 90s » 15 cze 2018, 10:00

Ślicznie dziękuje @shredderr za link. Widzisz ja wychodzę zawsze z założenia że lepiej się zapytać niż wydać pieniądze na coś co nie będzie działało. Kilka razy się tak przejechałem, dlatego już profilaktycznie czasem zadaje prozaicznie banalne pytania.
Poza tym ja bym rozciął jeden przewód i zmontował go z drugim przy jacku ale Twoja propozycja jest dużo lepsza bo nie muszę niszczyć kabli.

@jac123 dziękuje za dobrą radę. Obecnie mam zamiar złożyć nowe plecy pod matówkę i odległości jakie ma ścianka. Może nawet zrobię ramkę do matówki z magnesami albo coś bardziej wymyślnego. Na szczęście ścianka ma opcje LV dlatego ustawiam ją na oczy i ostrze w czasie rzeczywistym dlatego nie ma problemów z małymi różnicami. Obecnie 5-6cm to za dużo a aby pokryć cały kadr muszę wykonać 12 zdjęć. Więc najpierw muszę mieć maksymalnie zbliżony obraz z matówki aby cały kadr był wstępnie jak najlepiej przygotowany, później sobie ustawiam precyzyjnie na monitorze.

@mrek można gdzieś zobaczyć zdjęcia robione tym skanerem?

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 788
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć: Mężczyzna

Ścianka cyfrowa pod wielki format.

Postautor: jac123 » 15 cze 2018, 11:23

Nie wiem czy rozważałeś zakup czegoś gotowego. Są adaptery na matówkę i ściankę, masz wtedy pewność , że w miejscu matówki będzie ścianka.


Wróć do „Akcesoria fotograficzne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości