forum fotograficzne

Poprzedni temat «» Następny temat
Koreks...
Autor Wiadomość
zaphod 
lek. med.

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

Gdyby faktycznie potrzeba minimum 10 ml na jeden film to wywołanie pojedynczego filmu w 1+50 w większości koreksów byłoby zupełnie nieopłacalne, bo trzeba by robić przynajmniej pół litra roztworu.

p1ot3 

renes napisał/a:
Kupiłem na ebay koreks blaszany Nikora z metalową szpulką 120... i niestety cieknie.
...
.

ja juz po fakcie, ale moze sie komus innemu przyda. co do nikora, tez mam i tez cieknie, nie, zeby od razu jak dziurawe wiadro, ale niestety nie trzyma. kupilem bo mial w komplecie metalowa szpulke do filmu 127. ale, jakbym mial okazje sprawdzic przy zakupie czy jest szczelny, to kupilbym jeszcze raz, bardzo szybko sie oproznia i napelnia.

teraz co do nowych koreksow; uzywam metalowych koreksow, z plastikowym deklem. te nie ciekna. jedyne co mi sie po latach uzywania zepsulo to urwal sie taki dzyndzelek na kapslu do zatykania (w sumie trzeba tylko podwazyc ten kapsel teraz bo nie ma go za co zlapac, wiec niewielki problem). dekiel mozna kupic oddzielnie, mam 2 w zapasie, ale od 3 lat nie mialem potrzeby wymieniac. duza zaleta metalowych jest latwosc utrzymania w czystosci i nawijania filmu - mokry czy suchy, dziala tak samo (ja zwykle po pierwszym przeplukaniu odwijam sobei troche filmu, zeby sprawdzic czy tam wogole cos jest, i nawijam z powrotem do plukania).

p.

Gringo997 
ciemniowy żółtodziób

rbit9n napisał/a:
wiesz, jest takie słowo "marketing". jeśli rbit będzie używał mało koncentratu, to na dłużej mu starczy i w rozrachunku nie kupi kolejnej butelki rodinalu przed plajtą agfy. oj, już splajtowała, bywa.

no to wiemy już przez kogo agfa splajtowała :-P

Do jobo nawiniesz też bez problemu film na mokrą szpulkę co jest niewątpliwą zaletą!

www.maciejsobol.blogspot.com

Arnold Kaliszka 
aka66

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

W metalowym koreksie łatwiej jest kontrolować temperaturę - łatwiej łapie i oddaje ciepło, może szczegół, ale przy takich upałach się to docenia

Gringo997 
ciemniowy żółtodziób

skoro łatwo łapie i łatwo oddaje to ja zaliczyłbym to do minusów...

do jobo wlewam najpierw wodę o temp około 20C i film moczy się max 5min, łapie temperaturę i wypłukuję maskę. Potem po wlaniu chemii trzyma temp bardzo dobrze! (testowane w czasach do 20min)

Arnold Kaliszka 
aka66

zgadza się ale przy temperaturze, 30 nie utrzymasz temperatury bez płaszcza wodnego, mój keiser złapał 2 stopnie w 9 minut. wtedy metal się sprawdza

skrystos 
Ściemniam zawodowo ;P

No właśnie odwrotnie. Metal ma dużą przewodność cieplną, co oznacza, że szybko oddaje ciepło z płynu do otoczenia, lub łapie z otoczenia i przekazuje do środka. Plastik jako lepszy izolator po wlaniu płynu o danej temperaturze dłużej będzie oddawał ciepło do otoczenia. Tak w teorii.

renes 

Gringo997 napisał/a:
skoro łatwo łapie i łatwo oddaje to ja zaliczyłbym to do minusów...

do jobo wlewam najpierw wodę o temp około 20C i film moczy się max 5min, łapie temperaturę i wypłukuję maskę. Potem po wlaniu chemii trzyma temp bardzo dobrze! (testowane w czasach do 20min)

Testowałeś może jaki jest spadek bez tego wstępnego moczenia?

Gringo997 
ciemniowy żółtodziób

nie testowałem ponieważ nie widzę sensu takiego przedsięwzięcia. Moczenie wstępne jest wg mnie bardzo ważną czynnością dlatego też nigdy go nie pomijam, ale jeżeli chcesz to mogę sprawdzić dla Ciebie;)

renes 

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Gringo997 napisał/a:
nie testowałem ponieważ nie widzę sensu takiego przedsięwzięcia. Moczenie wstępne jest wg mnie bardzo ważną czynnością dlatego też nigdy go nie pomijam, ale jeżeli chcesz to mogę sprawdzić dla Ciebie;)

Gdzieżbym tego potrzebował ;-)

Odpowiedz do tematu