smartphone jako swiatlomierz

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

Awatar użytkownika
trumil9
-#
Posty: 251
Rejestracja: 06 sie 2009, 04:28
Lokalizacja: PL/US
Płeć:

smartphone jako swiatlomierz

Post autor: trumil9 » 04 kwie 2012, 14:28

Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z uzyciem apps z androida do pomiaru swiatla? Za podpowiedzi gory dziekuje.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com

Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Posty: 284
Rejestracja: 29 kwie 2008, 18:51
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:
Kontakt:

Post autor: matti_1989 » 04 kwie 2012, 14:40

Ja miałem kiedyś na iphona 3gs. Naprawdę działa całkiem nieźle w "łatwych warunkach oświetleniowych" - czyli jak nie ma ostrego słońca itp.
Z tego co pamiętam to chyba robiło się zdjęcie a później wybierało się fragment kadru z którego "odczytać światło"
http://itunes.apple.com/us/app/pocket-l ... 98089?mt=8
Mam teraz sekonica 558 jak chcesz to mogę zrobić mały test porównawczy.

edit. Po błyskawicznym teście. sekonic l-558 spot vs. iphone 3gs
Iso 400 f5.6

1 - niebo zachmurzone - sekonic 1/1000 iphone 1/640
2 - trawnik - sekonic 1/90 iphone 1/60
3 - w pokoju na kremową ścianę sekonic 1/8 iphone 1/3

Pomiary zadziwiająco korzystne jak na darmową aplikację, kurde chyba sprzedam światłomierz :)
Przy pomiarze z telefonu na bieżąco mamy podgląd ekspozycji na żywo. Ten "spot" z telefonu ma ok 10 - 15 %
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2012, 15:09 przez matti_1989, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
trumil9
-#
Posty: 251
Rejestracja: 06 sie 2009, 04:28
Lokalizacja: PL/US
Płeć:

Post autor: trumil9 » 04 kwie 2012, 15:01

Jakbys mogl- byloby swietnie. Znalazlem 2 aplikacje beeCam LightMeter i Photo Tools, obie maja dosc dobre review, ale nie mam teraz czasu aby czytac, musze jechac do pracy.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6394
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. » 04 kwie 2012, 18:09

Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną. Dokładność lepsza do tego co ma matti, porównywane z sekoniciem 758.
Sekonic 1/8 - 2,8(9) iP 2,8 2/3. Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Ale w słabych warunkach oświetleniowych po prostu brakuje czułości w telefonie. W za dobrych też nie daje rady.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Posty: 284
Rejestracja: 29 kwie 2008, 18:51
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:
Kontakt:

Post autor: matti_1989 » 04 kwie 2012, 18:20

J.A. pisze:Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Nie rozumiem?

Awatar użytkownika
trumil9
-#
Posty: 251
Rejestracja: 06 sie 2009, 04:28
Lokalizacja: PL/US
Płeć:

Post autor: trumil9 » 04 kwie 2012, 20:48

J.A. pisze:Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną. Dokładność lepsza do tego co ma matti, porównywane z sekoniciem 758.
Sekonic 1/8 - 2,8(9) iP 2,8 2/3. Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Ale w słabych warunkach oświetleniowych po prostu brakuje czułości w telefonie. W za dobrych też nie daje rady.
Z tego wynika ze macie mac.a. mi raczej chodzilo o android os. Przyslabym swietle 6 lux lata czesci sekundy ale potem daje stale wyniki z uyciem beexxx. Czy sensor zalezy od performance kamery w telefonie. U mnie jest 8mpix
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com

sooya
-#
Posty: 11
Rejestracja: 29 gru 2009, 19:00
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:

Post autor: sooya » 04 kwie 2012, 21:01

J.A. - Sprawdziłem ten program przed chwila ze sverdlovskiem 4, wyniki różnia się o niecałe 1EV, w sztucznym świetle. Tak że chyba przy odpowiednich warunkach w sytuacjach awaryjnych może się przydać, dzięki.

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6394
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. » 04 kwie 2012, 21:16

matti_1989 pisze:
J.A. pisze:Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Nie rozumiem?
Sekoniki podobno są inaczej kalibrowane. Ze wszystkim z czym mojego 758 porównywałem, prześwietlał o 0,2-0,5EV.
trumil9 pisze:Z tego wynika ze macie mac.a. mi raczej chodzilo o android os. Przyslabym swietle 6 lux lata czesci sekundy ale potem daje stale wyniki z uyciem beexxx.
To czy iOs, czy Android, nie powinno mieć znaczenia. Na pewno coś znajdziesz, może nie za darmo, ale za dolara-pięć powinno coś użytecznego być w A-markecie.
trumil9 pisze: Czy sensor zalezy od performance kamery w telefonie. U mnie jest 8mpix
Nie mam pojęcia i nie specjalnie mnie to zajmuje. Raczej slajdów przy tym naświetlał i tak nie będę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Posty: 284
Rejestracja: 29 kwie 2008, 18:51
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:
Kontakt:

Post autor: matti_1989 » 04 kwie 2012, 21:46

J.A. pisze:Sekoniki podobno są inaczej kalibrowane. Ze wszystkim z czym mojego 758 porównywałem, prześwietlał o 0,2-0,5EV.
A to wiem niby jakiś inny standard kalibracji i zamiast tych 18% jest 12 czy 13. Wyniki mojego testu podałem bezpośrednio odczytane. Różnice w pomiarach się powtarzają czyli telefon też mierzy dokładnie - podkreślam w łatwych warunkach oświetleniowych. Ale wychodziło by na to, że soft jest na te 18% ustawiony - ciekawe trzeba by zrobić więcej testów.

Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Posty: 301
Rejestracja: 12 sty 2012, 16:56
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Pikusław » 05 kwie 2012, 08:09

Działanie programów pewnie zależy od telefonu. U mnie na Xperii X8 działają tak, że im ciemniej, tym szybszą migawkę przy zadanej przesłonie i czułości mi pokazują.
Magazynuję wiedzę i filmy
Mój blog

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6394
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. » 05 kwie 2012, 08:36

Pikusław Genialne. Im ciemniej, tym krócej naświetla. :-P
Myślę, że jednak działanie softu zależy od softu.
matti_1989 pisze: to wiem niby jakiś inny standard kalibracji i zamiast tych 18% jest 12 czy 13. Wyniki mojego testu podałem bezpośrednio odczytane. Różnice w pomiarach się powtarzają czyli telefon też mierzy dokładnie - podkreślam w łatwych warunkach oświetleniowych. Ale wychodziło by na to, że soft jest na te 18% ustawiony - ciekawe trzeba by zrobić więcej
Myślę, że autorzy tych "światłomierzy" softowych po prostu porównali co im ich aparat w danych warunkach pokazuje - zapewne pomiar na szarą kartę. Zbyt tanie, lub wręcz darmowe sa te programy, żeby sie spodziewać jakiejś nie wiadomo jakiej analizy i technologii.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Posty: 284
Rejestracja: 29 kwie 2008, 18:51
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:
Kontakt:

Post autor: matti_1989 » 05 kwie 2012, 09:15

Gadżet fajny jest, ale światłomierza nam nigdy nie zastąpi. Tym bardziej, że ja to w 95% opieram się na pomiarach światła padającego a tego nam "smartfon" nie umożliwia.

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6394
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. » 05 kwie 2012, 09:47

matti_1989 pisze:Tym bardziej, że ja to w 95% opieram się na pomiarach światła padającego
Zapraszam do "Fotografowanie - Problemy"
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

Tiboo
-#
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2010, 15:22
Lokalizacja: Zabrze
Płeć:

Post autor: Tiboo » 05 kwie 2012, 21:25

J.A. pisze:Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną.
Ile wart jest ten pomiar rozpiętości? Nie zależy to przypadkiem od konkretnego telefonu? W moim hd2 akurat aparat to dramat do tego stopnia, że podejrzewam prędzej na oko dobiorę lepsze parametry ;)

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6394
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. » 06 kwie 2012, 00:18

Tiboo pisze:
J.A. pisze:Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną.
Ile wart jest ten pomiar rozpiętości? Nie zależy to przypadkiem od konkretnego telefonu? W moim hd2 akurat aparat to dramat do tego stopnia, że podejrzewam prędzej na oko dobiorę lepsze parametry ;)
No przecież pisałem ile jest warty. Błąd nie przekracza 0,3EV, oczywiście w zakresie możliwości samego aparatu. No i oczywiście nie można porównywać bezpośrednio z pomiarem punktowym, chyba że mierzymy większe powierzchnie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

ODPOWIEDZ