Epson v850 Pro - padł?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

aka
-#
Posty: 2199
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: aka »

kal800 pisze: 20 paź 2020, 15:27 kanciaste są dużo fajniejsze
Czy ja wiem? A propos - jak tam maja się sprawy z procesorem do wołania powiększeń?
kal800
-#
Posty: 624
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: kal800 »

aka pisze: 20 paź 2020, 15:33
kal800 pisze: 20 paź 2020, 15:27 kanciaste są dużo fajniejsze
Czy ja wiem? A propos - jak tam maja się sprawy z procesorem do wołania powiększeń?
Odebrałem jakieś dwa tygodnie temu w końcu - mam zrobiony dodatkowy wspornik z tyłu i powinno być OK. Zaleję go wodą jakoś jutro i dam znać, czy test przeszedł.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800
aka
-#
Posty: 2199
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: aka »

kal800 pisze: 20 paź 2020, 15:35
aka pisze: 20 paź 2020, 15:33
kal800 pisze: 20 paź 2020, 15:27 kanciaste są dużo fajniejsze
Czy ja wiem? A propos - jak tam maja się sprawy z procesorem do wołania powiększeń?
Odebrałem jakieś dwa tygodnie temu w końcu - mam zrobiony dodatkowy wspornik z tyłu i powinno być OK. Zaleję go wodą jakoś jutro i dam znać, czy test przeszedł.
To się wyczekałeś. Miejmy nadzieję, że pomoże.
kal800
-#
Posty: 624
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: kal800 »

aka pisze: 20 paź 2020, 15:40 To się wyczekałeś. Miejmy nadzieję, że pomoże.
Najpierw lockdown, a potem przyszło lato, a ja z reguły biorę się za foto w sezonie jesienno-zimowym. Ale wróciłem do akcji. Wczoraj wywołałem rolkę Ortho Plus - bardzo jestem ciekawy efektów. Jutro włażę do ciemni i to obrabiam dalej :)
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800
aka
-#
Posty: 2199
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: aka »

kal800 pisze: 20 paź 2020, 16:03Ortho Plus
To podziel się rezultatami.
porannechodniki
-#
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2020, 20:56
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: porannechodniki »

Hej, jestem pod wrażeniem... tego, w którą stronę poszła dyskusja i jak daleko od meritum sprawy;)
Jednocześnie bardzo dziękuję tym wszystkim, którzy poświecili czas, chcąc pomóc...:)

Problemu nadal nie rozwiązałem:( Zacznę od info., że działam na Macu, więc problem nie dotyczy konfliktu w Windowsem.
Aktualnie praca skanera inicjowana jest przez soft. Sam po włączeniu, po za rozruchem, nie wykonuje innych czynności.

Problem polega na tym, że kiedy uruchamiam opcję skanu negatywu (ustawienia poprawne - sprawdzałem) to rozpoczyna się skanowanie, trwa ono długo a jego wynikiem, jest obraz pionowego czerwonego pasa na połowie strony oraz czasami napisy "Laser Soft Imaging". Po zakończeniu skanowania skaner zatrzymuje się a przycisk power zmienia kolor z zielonego na czerwony i pulsuje.

A dodam jeszcze, że próbowałem skanu na różnych ramkach (różne formaty negatywu), zawsze to samo.

Może ktoś ma pomysł? Będę wdzięczny za podpowiedź.
kal800
-#
Posty: 624
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: kal800 »

A patrzyłeś jak to działa na otwartej klapie skanera? Czy oba elementy - lampa oraz głowica skanera poruszają się równomiernie po całym polu? Czy materiały nieprzeźroczyste skanuje poprawnie?

Zastanawia mnie ten napis - zwykle soft w wersji demo albo próbnej dodaje coś takiego do obrazów, żeby się nie dało normalnie używać bez wykupionej licencji.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7513
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: J.A. »

Zacznij od wyrzucenia Silver Fasta.
Szybkie to może i jest, ale na pewno nie srebro. raczej coś bardziej rudego.
Potem zainstaluj wersję darmową VueScana.
Potem wyczyść skaner i sprawdź, to o czym pisze kal800, czyli z otwartą klapą, materiały nieprzeźroczyste itd.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
porannechodniki
-#
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2020, 20:56
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: porannechodniki »

Panowie, chyba jednak padł:(

Co prawda wykonuje skan pozytywowy ale negatywów nie. Więcej, uruchamiając ten proces, skaner wydaje dziwne dźwięki, trwa to wieczność, lampa się nie świeci a efektem skanu jest obraz wypełniony czerwonymi lub czarnymi pasami. Próbowałem na każdym z softów również proponowanym VueScan. Zawsze to samo. Dupa, wygląda na usterkę urządzenia?:(
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7513
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: J.A. »

Chyba opłaca się go oddać do naprawy.
Ja byłem bardzo zadowolony z serwisu Nikonów (skanerów) w...
Cholera nie mogę sobie przypomnieć, ale aka może będzie pamiętał, bo on zapodawał jakiś czas temu link.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
kal800
-#
Posty: 624
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: kal800 »

porannechodniki pisze: 22 paź 2020, 11:39 Panowie, chyba jednak padł:(

Co prawda wykonuje skan pozytywowy ale negatywów nie. Więcej, uruchamiając ten proces, skaner wydaje dziwne dźwięki, trwa to wieczność, lampa się nie świeci a efektem skanu jest obraz wypełniony czerwonymi lub czarnymi pasami. Próbowałem na każdym z softów również proponowanym VueScan. Zawsze to samo. Dupa, wygląda na usterkę urządzenia?:(
A lampa się przesuwa - rozumiem, że mówisz o lampie podświetlającej negatyw - czyli tej za szybą na górnej pokrywie skanera - pytam dla pewności.

Dziwne dźwięki mogą wskazywać na awarię silniczka serwo od przesuwu lampy.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800
aka
-#
Posty: 2199
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: aka »

J.A. pisze: 22 paź 2020, 11:53 ale aka może będzie pamiętał
https://opto-technika.pl/
No chyba, że jest na gwarancji...
aka
-#
Posty: 2199
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: aka »

porannechodniki pisze: 21 paź 2020, 12:36 Hej, jestem pod wrażeniem... tego, w którą stronę poszła dyskusja i jak daleko od meritum sprawy
Przyzwyczaisz się. ;-)
jurek
-#
Posty: 25
Rejestracja: 05 gru 2019, 15:59
Płeć:
Kontakt:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: jurek »

J.A. pisze: 20 paź 2020, 13:52
kal800 pisze: 20 paź 2020, 13:31 Prawdopodobnie przyczyna leży w rejestrze
Wielu naprawdę kulturalnych ludzi, na dźwięk tego słowa używa niewyobrażalnych wulgaryzmów :mrgreen:
Nie żebym był jakiś adwokatem Windows, ale każdy system potrzebuje jakiegoś repozytorium ustawień. Gdyby Apple otworzyło swój system (w sensie architektury sprzętowej), też zrobiłby się bałagan. Krótko mówiąc, problemem nie jest obecność rejestru ale otwartość architektury PC, do której Windows próbuje się dostosować (kompatybilność wsteczna jest paradygmatem Microsoftu, dla właścicieli starego ale drogiego sprzętu błogosławieństwo, dla innych przekleństwo).
kal800
-#
Posty: 624
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Epson v850 Pro - padł?

Post autor: kal800 »

jurek pisze: 22 paź 2020, 15:26
J.A. pisze: 20 paź 2020, 13:52
kal800 pisze: 20 paź 2020, 13:31 Prawdopodobnie przyczyna leży w rejestrze
Wielu naprawdę kulturalnych ludzi, na dźwięk tego słowa używa niewyobrażalnych wulgaryzmów :mrgreen:
Nie żebym był jakiś adwokatem Windows, ale każdy system potrzebuje jakiegoś repozytorium ustawień. Gdyby Apple otworzyło swój system (w sensie architektury sprzętowej), też zrobiłby się bałagan. Krótko mówiąc, problemem nie jest obecność rejestru ale otwartość architektury PC, do której Windows próbuje się dostosować (kompatybilność wsteczna jest paradygmatem Microsoftu, dla właścicieli starego ale drogiego sprzętu błogosławieństwo, dla innych przekleństwo).
I tak i nie - zgoda - otwartość jest podstawowym mankamentem windowsa, androidów i innych wynalazków, ale taka była polityka Microsoftu, żeby się uniezależnić od IBMa i wypromować swoje rozwiązanie na cały świat, taka była też polityka Google'a, żeby dać wszystkim masowo swoje oprogramowanie do szpiegowania i wciskania reklam ;). Ale mi nie chodzi o to do końca. Nie mogę zrozumieć dlaczego przez tyle lat mając takie niesamowite zasoby kadrowe, organizacyjne, finansowe Microsoft nie zdecydował się na totalną przebudowę ich flagowego produktu. Przecież te problemy z rejestrem, z obsługą urządzeń, ze sterownikami ciągną się od ponad dwudziestu lat we wszystkich kolejnych wersjach Windowsa. Każda kolejna wersja to jest de facto mniejszy lub większy lifting softu posklecanego w latach 90tych. Jakoś Jobs i spółka potrafili dwie dekady temu ubić Mac OS'a zastępując go zupełnie nowym Mac OS X nie zważając specjalnie na kompatybilność wsteczną, w wyniku czego mamy obecnie najlepszy desktopowy system jaki jest, a w przyszłym roku szykuje się kolejna rewolucja w związku z przejściem na ARM z archaicznej już architektury x86. A podstawowy problem z rejestrem jest taki, że jest to jeden wielki nieuporządkowany gigantyczny śmietnik bez żadnego porządku ani jasnej struktury. W dowolnym uniksowym systemie masz też różne sterowniki, programy zewnętrzne, konfigurację i jakoś dziwnym trafem cała konfiguracja siedzi w plikach tekstowych, które można znaleźć w określonych miejscach na filesystemie. Czyli można.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800
ODPOWIEDZ