"Naświetlaj na cienie, wywołuj na światła"
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -# mod
- Kontakt:
Zaraz, zaraz... Malarstwo to technikalia nie mniejsze niż fotografia. Z tym, że ta ostatnia lepiej da się sparametryzować. Ale o artyzmie i tak decyduje co innego.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Święta racja, nie wspomniałem o tym jako o oczywistej oczywistosci.. ale dobrze że te słowa się zmaterializowały, szczególnie ta pierwsza ich część...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Fotografia to młodszy i o wiele uboższy krewny malarstwa. Pod każdym względem. I pomyśleć, że przez wieki całe obywało się bez wyrafinowanych środków technicznych. A dzieła - trzeba obejrzeć i nabiera się pokory...
Ja też tego testu teraz nie robię, bo mi się nie chce
Ale jest prosty i praktyczny (nawet robiąc pod skanowanie) w porównaniu z kalibracją klinem szarości i densytometrem. No i daje dużo wiedzy i rozbudza ciekawość.
Ale uważam że zawsze lepiej mieć więcej wiedzy nie używanej niż mniej i co chwilę stać pod ścianą. Oczywiście z czasem przychodzi doświadczenie samo z siebie... ale negatywy nie tanieją...

Ale uważam że zawsze lepiej mieć więcej wiedzy nie używanej niż mniej i co chwilę stać pod ścianą. Oczywiście z czasem przychodzi doświadczenie samo z siebie... ale negatywy nie tanieją...
Henry, święte słowa.
zladygin, obawiam się, że nie o to chodzi.
Mogę iść do sklepu dla plastyków i:
Kupić papier czerpany, akwarelki, pędzelki. Jakie? W sklepie mi powiedzą. Często naciągną na droższe, ale raczej w błąd nie wprowadzą.
Wrócę do domu i cała reszta zależy od mego talentu.
Z olejem jest podobnie, kpię przygotowaną ramę z płótnem, farby i pędzle.
Reszta to nie technikalia, to technika malarska, talent, oko.
Każdy cz-b film można naświetlić inaczej, każdy da inny obraz, każdy można wywołać inaczej, światło można mierzyć tak, albo siak
Źle zmierzone światło kończy żywot obrazu już w momencie naciśnięcia spustu migawki.
Brak świadomości, że materiał może przenieść tylko tyle, ale można go lepiej albo gorzej wykorzystać w tych samych warunkach, również kończ żywot dzieła już na starcie.
Poza tym. Pierwsze malarstwo powstało już w czasach, gdy ludzie nie mieli pojęcia o istnieniu „malarstwa” nie mówiąc o kontraście i możliwościach światłoczułych soli srebra.
aka, ale to raczej nie jest wina techniki i „próby”.
zladygin, obawiam się, że nie o to chodzi.
Mogę iść do sklepu dla plastyków i:
Kupić papier czerpany, akwarelki, pędzelki. Jakie? W sklepie mi powiedzą. Często naciągną na droższe, ale raczej w błąd nie wprowadzą.
Wrócę do domu i cała reszta zależy od mego talentu.
Z olejem jest podobnie, kpię przygotowaną ramę z płótnem, farby i pędzle.
Reszta to nie technikalia, to technika malarska, talent, oko.
Każdy cz-b film można naświetlić inaczej, każdy da inny obraz, każdy można wywołać inaczej, światło można mierzyć tak, albo siak
Źle zmierzone światło kończy żywot obrazu już w momencie naciśnięcia spustu migawki.
Brak świadomości, że materiał może przenieść tylko tyle, ale można go lepiej albo gorzej wykorzystać w tych samych warunkach, również kończ żywot dzieła już na starcie.
Poza tym. Pierwsze malarstwo powstało już w czasach, gdy ludzie nie mieli pojęcia o istnieniu „malarstwa” nie mówiąc o kontraście i możliwościach światłoczułych soli srebra.
aka, ale to raczej nie jest wina techniki i „próby”.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ale się wypowiedzi posypało.
4Rider, nie to nie groźba. Z pewnością na forum przydałby się dział "Filozofia fotografii", a może nawet "Psychologia fotografii". Tam gro z nas mogło by się wynurzać w nawiązaniu do Steinera, Gurdżijewa, Junga, czy poezji Leśmiana. Tu jednak, w tym dziale, proszę o w miarę zero - jedynkową odpowiedź. Przykładowo, mam bardzo kontrastową scenę, naświetlam na cienie (dłużej), tym samym przepalam światła. Czy w takiej sytuacji skrócić czas wołania o 10,15, a może 20%? Czy też spodziewać się odpowiedzi próbuj, nawet jak coś pójdzie nie bardzo, to w ciemni nadrobisz.
P.S. Wątek - fotografia analogowa a skaner, też by się mógł tu kiedyś rozwinąć. Powołując się na umarłego niedawno Stanisława Sielickiego (postać znana, świetny fotografik, artysta, założyciel Luxusu), siedząc w mojej kuchni sam przyznał, że łączenie jednego z drugim w docelowym sensie, czyli wołam, skanuję i cześć - dzieło gotowe, to droga na manowce.
4Rider, nie to nie groźba. Z pewnością na forum przydałby się dział "Filozofia fotografii", a może nawet "Psychologia fotografii". Tam gro z nas mogło by się wynurzać w nawiązaniu do Steinera, Gurdżijewa, Junga, czy poezji Leśmiana. Tu jednak, w tym dziale, proszę o w miarę zero - jedynkową odpowiedź. Przykładowo, mam bardzo kontrastową scenę, naświetlam na cienie (dłużej), tym samym przepalam światła. Czy w takiej sytuacji skrócić czas wołania o 10,15, a może 20%? Czy też spodziewać się odpowiedzi próbuj, nawet jak coś pójdzie nie bardzo, to w ciemni nadrobisz.
P.S. Wątek - fotografia analogowa a skaner, też by się mógł tu kiedyś rozwinąć. Powołując się na umarłego niedawno Stanisława Sielickiego (postać znana, świetny fotografik, artysta, założyciel Luxusu), siedząc w mojej kuchni sam przyznał, że łączenie jednego z drugim w docelowym sensie, czyli wołam, skanuję i cześć - dzieło gotowe, to droga na manowce.
Wiem [patrz emotikona].
Albo mam déjà vu albo już gdzieś kiedyś taka propozycja padła....
Co do naświetlania to sposób mój: mierzysz na cienie, jeśli różnica między cieniem a światłem wynosi 1,5-2 EV lub jest mniejsza naświetlasz na cienie, jeśli wynosi więcej niż 1,5-2 EV świecisz +1,5-2 EV względem świateł - wołasz normalnie, cienie wyjdą dobrze, a światła na dobrym filmie się nie przepalą gdyż wpadną tolerancję, najlepiej wychodzi to przy forsowaniu, które zwykle stosuję.
[HP5+ @400-3200; Fomapan 400 @400-1600; RPX 400 @400-1600].
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
4rider robi tylko niewazne zdjecia, wiec jak nie wyjdzie, to co z tego?
pozwole sobie nie tak cakiem sie zgodzic. dzisiaj mozesz obejrzec dziela tworcow z calej historii sztuki wlasnie dzieki wyrafinowanym srodkom technicznym. zrobienie kolorow, podkladow, plocien, klejow, przygotowanie scian czy suftiow pod obrazy, by artysta (badz zamawiajacy) otrzymal to co chce, i aby to przetrwalo wieki wymagalo wlasnie techniki i technologii :)
Owszem, cokolwiek tworzymy, czy dzieła sztuki czy techniki, korzystamy z narzędzi, wiedzy itd. Jest różnica pomiędzy tym z czego korzystał Michał Anioł, a właściwie po części jego dostawcy, a np. przemysłową syntezą składników wywoływacza, że o kolorowych materiałach światłoczułych i projektowanych komputerowo obiektywach nie wspomnę. O cyfrowej technice przetwarzania obrazów nie wypada tu wspominaćshovax pisze: ↑19 sty 2020, 21:58 pozwole sobie nie tak cakiem sie zgodzic. dzisiaj mozesz obejrzec dziela tworcow z calej historii sztuki wlasnie dzieki wyrafinowanym srodkom technicznym. zrobienie kolorow, podkladow, plocien, klejow, przygotowanie scian czy suftiow pod obrazy, by artysta (badz zamawiajacy) otrzymal to co chce, i aby to przetrwalo wieki wymagalo wlasnie techniki i technologii :)