Procesor ciemniowy

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 15 sty 2020, 18:07

No właśnie jest jedna kwestia - w pionowych w pierwowzorze nie ma gładkiego pleksi, tylko takie z fakturą - z delikatnymi wypukłościami. Zapewne chodzi o zabezpieczenie przed przywieraniem papieru do ścianek...
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 15 sty 2020, 18:31

Tutaj bardziej realistyczny render
Screenshot 2020-01-15 at 18.28.32.png
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

aka
-#
Posty: 1308
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: aka » 15 sty 2020, 19:48

kal800 pisze:
15 sty 2020, 18:07
No właśnie jest jedna kwestia - w pionowych w pierwowzorze nie ma gładkiego pleksi, tylko takie z fakturą - z delikatnymi wypukłościami. Zapewne chodzi o zabezpieczenie przed przywieraniem papieru do ścianek...
Spokojnie, coś wkładanego, rodzaj maty trzeba będzie wymyślić jeżeli problem się rzeczywiście pojawi. Mnie ciekawi jak z myciem tego szczelinowca? Jakiś środek by się przydał?

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6784
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Procesor ciemniowy

Post autor: J.A. » 15 sty 2020, 20:07

kal800 pisze:
15 sty 2020, 16:54
Nie wiem dokładnie o co chodzi
baryt robi się wiotki. Z tego samego powodu nie wolno go wkładać do procesorów rolkowych.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 15 sty 2020, 22:08

to może coś takiego wystarczy wkleić na jedną ściankę?

https://rokad.pl/pl/p/Plexa-bb-h12-pris ... 2500mm/211
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

aka
-#
Posty: 1308
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: aka » 15 sty 2020, 22:34

kal800 pisze:
15 sty 2020, 22:08
to może coś takiego wystarczy wkleić na jedną ściankę?

https://rokad.pl/pl/p/Plexa-bb-h12-pris ... 2500mm/211
Nie, bo na którą ściankę? W pionowych komorach to chyba nie ma sensu. W pochylonych słup płynu dociska papier do ścianki i ta powinna być z wypustkami czy jak je zwał. W pionowych komorach obowiązkowo arkusz barytu musi być trzymany od góry jakimiś uchwytami/klipsami coby się nie kleił do ścianek i nie osiadał (J.A. - "baryt robi się wiotki". Tak to widzę :-) Aha, jeszcze to coś umożliwi agitację przez unoszenie/opuszczanie.

edit: Nowa ma takie coś: https://www.firstcall-photographic.co.u ... -clip/p945

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 15 sty 2020, 23:04

@aka - w myjce, w slotach do płukania jedna strona jest chropowata i w instrukcji piszą, żeby papier wkładać emulsją w stronę tej chropowatej strony. Myślałem, że chodzi o to, żeby zoptymalizować przepływ wody, ale chyba chodzi jednak o to, żeby nie przywierało. Razem z myjką dostałem taki jeden klips i chyba domówię drugi do procesora - zmyślna konstrukcja - papier jest trzymany na takich krótkich igiełkach. Chyba dodam do projektu taki arkusz chropowatego pleksi na slot dla świętego spokoju.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6784
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Procesor ciemniowy

Post autor: J.A. » 16 sty 2020, 08:43

Jeżeli wstawisz taką pleksi od strony emulsji i nie będziesz poruszał papierem, to wychodujesz sobie na obrazie piękną fakturę odpowiadającą wzorem tej na pleksi.
aka, ma rację. Przy pionowych tankach musisz zadbać by papier był trzymany od góry i poruszany.
Na marginesie, czy w ogóle nie przewidujesz w tym tanku mieszania roztworu/ów?
Przynajmniej w przypadku wywoływacza uważam, że to błąd.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 16 sty 2020, 08:56

J.A. pisze:Jeżeli wstawisz taką pleksi od strony emulsji i nie będziesz poruszał papierem, to wychodujesz sobie na obrazie piękną fakturę odpowiadającą wzorem tej na pleksi.
aka, ma rację. Przy pionowych tankach musisz zadbać by papier był trzymany od góry i poruszany.
Na marginesie, czy w ogóle nie przewidujesz w tym tanku mieszania roztworu/ów?
Przynajmniej w przypadku wywoływacza uważam, że to błąd.

J.A. - zrobię test jutro w myjce - slot na hypo mam gładki, sprawdzę, czy aktywnym poruszaniu papierem góra-dół za pomocą klipsa problem przywierania w ogóle występuje.

W jakim sensie mieszania? Ja mieszam roztwory w kanisterkach - zakładam, że tutaj będę robił to dokładnie tak samo. Najpierw mieszanie w kanisterku, a potem przelanie do procesora.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

zladygin
-# mod
Posty: 785
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów
Płeć:
Kontakt:

Procesor ciemniowy

Post autor: zladygin » 16 sty 2020, 09:05

Projekt się rozwija 😇
Widzę to tak: ten klips jest bardzo wygodny i nieodzowny. W wywoływaczy konieczne jest poruszanie papieru, w tym przypadku wchodzi w rachubę tylko podnoszenie i opuszczanie. W przerywaczu kilkanaście sekund, więc to też nie problem. W utrwalaczu zaczyna to być już nudne, więc można pomyśleć o pompce wymuszającej obieg cieczy.
Całość zaczyna mi przypominać to, co w latach 70. powiedział mi mój szef, zobaczywszy zrobiony przeze mnie zegar ciemniowy z wyświetlaczem i dotykowymi przyciskami:„Przerost techniki nad zdrowym rozsądkiem”.

aka
-#
Posty: 1308
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: aka » 16 sty 2020, 09:40

zladygin pisze:
16 sty 2020, 09:05
Widzę to tak: ten klips jest bardzo wygodny i nieodzowny.
Takie wystarczą: https://www.tintadlaplastykow.pl/klipsy ... u-metalowe
zladygin pisze:
16 sty 2020, 09:05
„Przerost techniki nad zdrowym rozsądkiem”
W pewnym sensie tak. Jednak, gdy przypomnę sobie o zabiegach w zbudowaniu/kupieniu mokrego stołu na kuwety do formatu 40X50, o miejscu w ciemni nie wspominając, to tak nie do końca. Jedno jest pewne, że jednostkowo i taniej to na pewno nie to, co można kupić gotowe. Jeśli jednak chcemy dorównać pierwowzorom (jeśli to w ogóle możliwe) to taniej nie będzie, ani szybciej, nawet mieszając dwa różne systemy walutowe ;-) Ale dodam - zapału nie gaśmy!

zladygin
-# mod
Posty: 785
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów
Płeć:
Kontakt:

Procesor ciemniowy

Post autor: zladygin » 16 sty 2020, 09:47

Ależ nie gasimy! My, tłum narzekaczy i podpowiadaczy z zapartym tchem obserwujemy poczynania Kolegi. Może sam się skuszę na takie ustrojstwo, bo nawet zestaw kuwet 30x40 ledwo mi się mieści.

aka
-#
Posty: 1308
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: aka » 16 sty 2020, 09:51

kal800 pisze:
16 sty 2020, 08:56
W jakim sensie mieszania? Ja mieszam roztwory w kanisterkach - zakładam, że tutaj będę robił to dokładnie tak samo. Najpierw mieszanie w kanisterku, a potem przelanie do procesora.
Nie chodzi o przygotowywanie roztworu, ale o mieszanie roztworu w tanku, tak aby wyrównywać stężenie, chyba :?:

aka
-#
Posty: 1308
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: aka » 16 sty 2020, 10:01

zladygin pisze:
16 sty 2020, 09:47
nawet zestaw kuwet 30x40 ledwo mi się mieści
A i tanie nie są, tak dla porównania 3x50X60 to ponad 3 stówy :-( Moim zdaniem nawet taka uproszczona wersja się sprawdzi, bez tej ryflowanej ścianki, która bardziej jest potrzebna w płuczce - tam nie poruszamy ręcznie papierem. I nie zapominał bym o pokrywkach komór w postaci rurek(!) co pozwala przechowywać roztwory jakiś czas bez przelewania do butelek. Ale pamiętajmy, że jest też patent konkurencyjny w pewnym sensie - rura :-)

kal800
-#
Posty: 597
Rejestracja: 03 wrz 2011, 20:59
Lokalizacja: Gdynia
Płeć:

Procesor ciemniowy

Post autor: kal800 » 16 sty 2020, 10:11

Pierwowzorów na ten moment nie ma w sprzedaży - robią reorganizację produktową i na stronie piszą, że będzie to dostępne w lutym, a na mejlu już dostałem informację o kwietniu, czyli równie dobrze w czerwcu :).

Co do cen, no cóż... wersja FB kosztuje 800 funtów, a trimate 700 - niestety wersja monochrome, która by mnie najbardziej interesowała, jest niedostępna w tej wielkości, a pewnie gdyby zaoferowali ją za 300-400 funta, to bym kupił bez mrugnięcia okiem. Cena wynika tylko i wyłącznie z tego, że mamy do czynienia z jeszcze bardzo niszowym produktem, natomiast technologia i proces produkcji to nie jest rocket science i myślę, że 90% tego co jest w pierwowzorze da się zrobić normalnym sumptem rzemieślniczym, bez "specjalizacji" branżowej. To jest cena, za którą da się kupić Laboratora w dobrym stanie albo 805 z głowicą Ilforda, stąd moja mała determinacja, żeby to pozyskać na bardziej korzystnych warunkach.
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
flickr.com/kal800

ODPOWIEDZ