Multigrade - odpowiedniki nastaw glowicy kolor
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Witam serdecznie ! Czy ktos posiada moze stabelaryzowane (badz nei :) zestawienie nastaw glowicy kolor dla odpowiednikow filtrow multigrade ? posiadam powiekszalnik durst ac707 i tak zastanawialem sie nad zastosowaniem dobrodziejstwa glowicy kolorowej zamiast uzywania samych filtrow , czy moze uwazacie ze lepiej zainwestowac w zestawik ilforda ?
pozdrawiam
pozdrawiam
mamiya lover:)
Jeśli chodzi o Dursta, to wszystko masz pięknie stabelaryzowane w instrukcjach do papieru. Przykładowo, Ilfordy masz tu. Natomiast, czy lepiej używać głowicy kolorowej, czy kondensorowej z filtrami musisz zdecydować sam. Najlepiej sprawdzić empirycznie, gdyż dają odmienne efekty.
mam coś takiego w formacie pdf w domu, jak znajdę to wrzucę.necropost pisze:Witam serdecznie ! Czy ktos posiada moze stabelaryzowane (badz nei :) zestawienie nastaw glowicy kolor dla odpowiednikow filtrow multigrade ? posiadam powiekszalnik durst ac707 i tak zastanawialem sie nad zastosowaniem dobrodziejstwa glowicy kolorowej zamiast uzywania samych filtrow , czy moze uwazacie ze lepiej zainwestowac w zestawik ilforda ?
pozdrawiam
zrobiłem kiedyś tabelkę na podstawie ulotek dołączonych do papierów. tabela może być mało wiarygodna, bo nie wiadomo czy dotyczy meochroma, czy meocolora czy co? mnie to nie przeszkadzało, bo albo robiłem metodą rozdzielonych kontrastów, albo normalnie, albo twardo. także tego.janykiel pisze:A istnieje coś takiego do Meopty?
- Załączniki
-
- meochrom.pdf
- (25.42 KiB) Pobrany 549 razy
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, 14:44 przez rbit9n, łącznie zmieniany 3 razy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
znalazłem!
- Załączniki
-
- filtracja durst.pdf
- (14.33 KiB) Pobrany 416 razy
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Coś spróbuje poszukać.jamajczyk pisze:mam mniej popularną głowice de vere,
[ Dodano: Sob 16 Mar, 2013 ]
Coś tam znalazłem.Ulotka od papierów ILFORD i zapewne do nich się to tyczy.jamajczyk pisze:tak więc jeśli ktokolwiek widział ktokolwiek wie to bardzo prosze
Na to wygląda że jest grupa powiekszlników co należy do Dursta.
Druga grupa to Kodak.
Trzecia Meopta jako osobno.

ps:po kliknięciu na obrazek coś sie powiekszy,to takie małe przypomnienie.
De Vere zatem należy do grupu Kodak
Uzależniony od fotociemni .
- figureliusz
- -#
Odkopię temat. Podzielę się moimi tabelkami.
dla głowicy kolorowej Meopta Meochrom 3:
- korekta jasności D, tzn. o ile trzeba wydłużyć naświetlanie dla danej wartości. Np. "25" oznacza 1 EV więcej, czyli podwójny czas.
- odpowiedniki podwójnej filtracji (Y+M) dla poszczególnych filtrów Multigrade dla papierów Agfa i MCP i Ilford Multigrade (nie trzeba zmieniać czasu zmieniając filtr)
- odpowiedniki pojedynczej filtracji z korektą naświetlania lub miejscem na nią
Oraz odpowiedniki filtrów korekcyjnych dla filtrów Multigrade.
Wybrane tabelki mam naklejone na głowice, nie wyobrażam sobie ściemniania bez nich :)
Są to kolejno:
dla głowicy kolorowej Meopta Meochrom 3:
- korekta jasności D, tzn. o ile trzeba wydłużyć naświetlanie dla danej wartości. Np. "25" oznacza 1 EV więcej, czyli podwójny czas.
- odpowiedniki podwójnej filtracji (Y+M) dla poszczególnych filtrów Multigrade dla papierów Agfa i MCP i Ilford Multigrade (nie trzeba zmieniać czasu zmieniając filtr)
- odpowiedniki pojedynczej filtracji z korektą naświetlania lub miejscem na nią
Oraz odpowiedniki filtrów korekcyjnych dla filtrów Multigrade.
Wybrane tabelki mam naklejone na głowice, nie wyobrażam sobie ściemniania bez nich :)