Hasselblad - zakładanie obiektywu

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, slawoj, Jerzy

mirek_mi
-#
Posty: 5
Rejestracja: 06 lis 2015, 17:16
Płeć: Mężczyzna

Hasselblad - zakładanie obiektywu

Postautor: mirek_mi » 17 gru 2015, 14:32

Mam dopiero co kupiony Hasselblad 500ELX - kupiony został bez obiektywu.
Dokupiłem do niego obiektyw i mam problem by go założyć na aparat. Tzn. bagnet obiektywu bez problemu wchodzi do gniazda w aparacie, zaczynam obiektyw obracać celem zamknięcia w mocowaniu i zonk. Obraca się do pewnego momentu i później napotyka na opór. Nie wiem czy to sprawa jakiejś blokady, czy mam źle ustawione sprzęgło obiektyw-aparat. W aparacie wystają obok sprzęgła jakieś małe bolce - może one blokują.
Macie jakieś rady na ten temat?

sejmajnejm
-#
Posty: 332
Rejestracja: 21 paź 2011, 14:24
Lokalizacja: lodz
Płeć: Mężczyzna

Postautor: sejmajnejm » 17 gru 2015, 14:53

Zarówno korpus jak i obiektyw powinny być naciągnięte.
Tak to powinno wyglądać od strony obiektywu
http://www.mayadate.org/pix/HassLensSm.jpg

Czerwona kropka powinna "trafiać" w żłobienie. Migawkę w obiektywie można naciągnąć np korzystając z monety, kręcąc w kierunku wskazywanym przez strzałkę.

ajsikel
-#
Posty: 189
Rejestracja: 01 gru 2008, 01:30
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Postautor: ajsikel » 17 gru 2015, 19:02

sejmajnejm pisze:Zarówno korpus jak i obiektyw powinny być naciągnięte.
Tak to powinno wyglądać od strony obiektywu
http://www.mayadate.org/pix/HassLensSm.jpg

Czerwona kropka powinna "trafiać" w żłobienie. Migawkę w obiektywie można naciągnąć np korzystając z monety, kręcąc w kierunku wskazywanym przez strzałkę.


dokladnie tak.
zakladanie na sile zakonczy sie wizyta w serwisie.

mirek_mi
-#
Posty: 5
Rejestracja: 06 lis 2015, 17:16
Płeć: Mężczyzna

Postautor: mirek_mi » 17 gru 2015, 19:18

Dzięki za odpowiedzi.
Sprzęgło w obiektywie jest ustawione prawidłowo. Chyba nie tak jest ustawione sprzęgło w korpusie - nie mam jeszcze baterii i stąd nie potrafię zmienić ustawienia tego sprzęgła - lustro jest w pozycji podniesionej.
No cóż, muszę teraz zorganizować baterię i uruchomić całość.

sejmajnejm
-#
Posty: 332
Rejestracja: 21 paź 2011, 14:24
Lokalizacja: lodz
Płeć: Mężczyzna

Postautor: sejmajnejm » 17 gru 2015, 19:51

Czyli korpus ma zwolniony mechanizm wyzwalania migawki. Bateria pewnie pomoże :)

Awatar użytkownika
jac123
-#
Posty: 735
Rejestracja: 11 maja 2008, 20:53
Lokalizacja: Polska
Płeć: Mężczyzna

Postautor: jac123 » 17 gru 2015, 20:28

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale można obrócić śrubokrętem to sprzęgło (bez baterii).

rybka
-#
Posty: 257
Rejestracja: 19 sie 2009, 21:13
Lokalizacja: dublin
Płeć: Mężczyzna

Postautor: rybka » 17 gru 2015, 21:37

moje elx'y smigaja na "home made'' adapterze do zwklej , alkaicznej 9V bateri . Znajdziesz jak to zrobic na youtubie . jak przedmowcy pisza - musisz miec naciagnieta migawke w korpusie i obiektywie . Inaczej sie nie da .
pzd.

mirek_mi
-#
Posty: 5
Rejestracja: 06 lis 2015, 17:16
Płeć: Mężczyzna

Postautor: mirek_mi » 17 gru 2015, 21:53

Już się zapoznałem z tematem zasilania ELX'a. Bateria 9V kupiona, rurka PE32 docięta, wtyczka do baterii czeka na biurku. Potrzeba mi tylko dwóch pokrywek metalowych na rurkę i ze dwie godziny czasu :-D

Myślę, że w okresie około świątecznym poskładam wszystko do kupy.

Zasilanie wkładamy do aparatu "plusem" do dołu?


Wróć do „Aparaty tradycyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości